Uutiset

Työkoneet

Doosanin 7-sarjalaisia maahan

Doosan esitteli kevään Bauma-messuilla joukon Stage V -päästönormit täyttäviä kaivukoneita. Münchenissä nähtiin merkiltä niin mini- ja midikaivukoneita kuin myös raskaamman pään koneita varustettuna Stage V -moottoreilla. Ensimmäinen Suomeen saatu Doosanin Stage V -moottorillinen iso kone on uusi 7-sarjalainen, 30 tonnin DX300LC-7. Seuraavana odotellaan maahan vieläkin suurempia 7-sarjalaisia.

Suomeen saatu ensimmäinen Doosanin 7-sarjalainen on 30 tonnin DX300LC-7. Moottori täyttää nyt Stage V -päästönormit. Pakokaasuja kuritetaan urealla ja dieselpartikkelisuodattimella (DPF).

Doosan DX300LC-7:n moottorina on muuttuvasiipisellä turbolla varustettu DL08V-turbodiesel. Päästötason saavuttamiseksi moottori on myös varustettu urealaittein sekä dieselpartikkelisuodattimella (DPF). 63 litran ureasäiliö on koneen päälle kiipeämiseen tarkoitettujen askelmien alla, lukittavan luukun takana. Urean kulutus on noin viisi prosenttia polttoaineen kulutuksesta. Polttoaineenkulutus itsessään on valmistajan mukaan pienentynyt aikaisempiin malleihin verrattuna. Partikkelisuodattimen (hiukkasloukun) vaihtoväli on 8 000 käyttötuntia. Regenerointi tapahtuu noin kerran viikossa. Tapahtuma hoituu huomaamattomasti työn teon ohessa, joten toimenpide ei vaadi erillistä aikaa.

Moottorista irtoaa tehoa 202 kilowattia (275 hv). Vääntöä saadaan maksimissaan 1 275 newtonmetriä moottorin pyörimisnopeudella 1 300 kierrosta minuutissa. Sylintereitä on kuusi ja moottorin iskutilavuus on 7,6 litraa. Moottorin suoritusarvot ovat pysyneet ennallaan edelliseen 5-sarjalaiseen verrattuna, kuten myös kaivuvoimat.
Doosanilla mallisarjamerkinnöissä noudatetaan parittomia lukuja, joten siksi uutuus on nyt 7-sarjalainen. Alavaunu on sama kuin edeltävässä mallisarjassa. Suomeen tuotavissa malleissa tulevat olemaan pitkät telaohjaimet vakiona.

Kompressorille paikka

Huoltojen helpottamiseksi suodattimet ovat nyt sijoitettu helposti luokse päästäviin paikkoihin. Polttoaineen ja moottoriöljyn suodattimet ovat koneen oikeassa takakulmassa, luukun takana. Suodattimille yltää hyvin maassa seisten. Polttoaineen suodattimen vaihtoa helpottaa mukana vakiona oleva sähköinen täyttöpumppu.
Suuri moottori-ilmansuodatin on koneen vasemmalla puolella jäähdyttimien yhteydessä. Saman sivuluukun alla on tila lisävarusteena saatavalle paineilmakompressorile. Kysymys on lähinnä puhdistuskäyttöön tarvittavan paineilman tuotosta. Näin esimerkiksi pölyisen hytin tai suodattimen puhdistus onnistuu mukana kulkevan paineilmapistoolin avulla. Vasemmalla sivulla, jäähdyttimien etupuolella ovat myös elektronisella pääkytkimellä varustetut akut; kaksi kappaletta 12 voltin ja 150 ampeeritunnin akkua. Mukana on myös ”kaikki tappava” mekaaninen pääkytkin.
Ylävaunun kyljissä on nyt valmiina kiinnityspaikat sivulle pultattavia kylkisuojia varten. Koneen sivulla olevat tulpatut kiinnitysmutterit kielivät tästä.


Kuljettajan näkymiä hallitsevat nyt kahdeksan tuuman monitoiminen kosketusnäyttö (alempi) sekä kamerajärjestelmän monitori. Tarjolla on lintuperspektiivikuvaa (360-kuvaa) sekä muitakin kuvakulmia, kuten kuvassa oleva näkymä koneen takaa. Kosketusnäyttöä voidaan hallita myös sivupaneelissa olevan rullaohjaimen avulla. Muutoin olosuhteet ovat tilavat runsaiden lasipintojen myötä.

Suuri hytti

Ennestään suuren ohjaamon tilantuntua lisäävät reilut ikkunapinnat, oikeallekin avautuvat hyvät näkymät alas ulottuvan ikkunalinjan ansiosta. Aikaisempi, painikkeinen seitsemän tuuman monitoiminäyttö on nyt muuttunut kahdeksan tuuman kosketusnäytöksi.
Näytön alaosassa on kaksi kiinteää vakiopainiketta (home & back). Muutoin toimintoja hoidetaan näytön muuttuvia valikkoja painellen tai vaihtoehtoisesti oikeassa sivupaneelissa olevaa rullaohjainta pyöritellen ja painellen.
Käyttöliittymä on kokonaan uusi ja pikaisesti testattuna kosketustuntuma on hyvä eli näyttö reagoi täsmällisesti painallukseen. Käyttöä selkeyttävät kookkaat valikkopainikkeet. Toki valikoissa hyppimisen oppiminen vie aikansa, mutta ainakin toiminnot tapahtuvat tarkasti. Ja korostettakoon vielä, että Doosanin käyttöliittymä puhuu suomea.


Kamerajärjestelmä

Monitoiminäytön yläpuolella on nyt vakiona erillinen kameran näyttönä toimiva, hieman kosketusnäyttöä suurempi värimonitori. Se näyttää monelta eri kameralta saatavaa kuvaa koneen ympäriltä ja päältä. Tarjolla on useita kuvakulmia, kuten lintuperspektiivikuvaa (360-kuvaa) ylhäältä katsottuna, peruutuskuvaa, koneen oikean puolen (kuolleen kulman) kuvaa ja mielenkiintoinen ikään kuin koneen takana ylhäällä sijaitsevan kameran kuvaa.
Kuvakulmien vaihto tapahtuu monitorissa olevien painikkeiden avulla. Pylväs, johon edellä mainitut näytöt on kiinnitetty, on kokenut hienoisen muutoksen. Pylvään uudelleen muotoilun myötä myös lämmitys/jäähdytysilman kierto on parantunut pylvään sisällä olevien kanavien johdosta. Kamerakuvien ohella koneessa on nyt vakiona peruutustutkajärjestelmä, joka hälyttää summeriäänellä, jos koneen takana on joku henkilö tai jos seinä lähestyy uhkaavasti.


63 litran ureasäiliö sijaitsee koneen oikealla puolella, askelman alla. Urean kulutus on noin viisi prosenttia polttoaineen kulutuksesta.

Helpotusta eri työlaitteiden käyttöön

Monitoiminäytön päävalikossa on valinta ”Lisälaitteiden hallinta”. Sen takaa löytyy mahdollisuus tehdä esiasetuksia erilaisille työlaitteille eli säätää käytettävän hydrauliikan paineita ja virtauksia kullekin työlaitteelle sopivaksi. Koneen työtilojen asetuksiin on tullut RealMachineryn Teemu Tourusen mukaan pienoisia muutoksia.
Työtiloja sekä tehotiloja on valittavana edelleen kumpaisiakin neljä kappaletta. Jokaiseen työtilaan (moodiin) on tarjolla viisi lisähydrauliikan esiasetusarvoa eri työlaitteille. Esiasetuksilla pyritään suojaamaan työlaitteita ylipaineilta tai liian suurilta hydrauliikan tuotoilta. Myös polttoaineenkulutus saadaan näin minimoitua.
RealMachinery tarjoaa nyt koneen mukaan Doosan Connect -telematiikkajärjestelmää veloituksetta kolmen ensimmäisen vuoden ajaksi. Kone varustetaan omalla sim-kortilla, jonka avulla päästään kytkeytymään mobiiliverkon kautta seurantajärjestelmään. Asiakas saa oman tunnuksensa ja pystyy näin seuraamaan koneensa toimintoja ja hälytyksiä etänä. Järjestelmä tuo helpotusta kunnossapidon seurantaan ja suunnitteluun. Doosaneihin saa nyt lisävarusteena Smart Keyn, jonka avulla voi sytyttää/sammuttaa koneen työvalot konetta lähestyttäessä tai saada koneen antamaan äänimerkin.

Tarkkasilmäinen huomaa pakoputken saaneen hieman aiempaa kantikkaampia muotoja. Koneessa on neljä kameraa, yksi jokaisella sivulla. Kuvassa kamera näkyy led-työvalon vieressä. Mallista kertova tarra on kokenut maltillisen muutoksen.

 

 

Vähän ulkoisia eroja

Ulkoisia muutoksia edelliseen mallisarjaan on vaikea havaita, sen verran pieniä ne ovat. Tarkkasilmäiset voivat huomata konepeiton päällä törröttävän pakoputken saaneen hieman kantikkaamman muodon aikaisemman pyöreän sijaan. Koneen oranssissa värisävyssä on kuulemma pientä muutosta aiempaan. Yksin kaukana seisovasta koneesta sitä on kuitenkin vaikea erottaa. Mallimerkinnän tarrat koneen sivuilla ovat muuttuneet, nekin erittäin maltillisesti. Siinä ne ulkopuoliset eroavaisuudet aikaisempaan sitten olivatkin, joten uuden 7-sarjalaisen ”bongaus” työmaalta ei ole kovinkaan helppoa, varsinkaan kun Doosan ei kerro mallisarjaa koneen kyljen tyyppimerkinnässä.

 


Miika Haapa-Aho (vas.) Oulusta kävi noutamassa uuden 7-sarjalaisen heti työmaalle. Vieressä koneen myynyt RealMachineryn Oulun alueen konemyyjä Mikko Salonen.

 

Vielä isompaa tulossa

Nyt nähty kone on matkannut jo työmaalle Ouluun. Kone- ja Vihertyö Haapa-Aho Oy:n Miika Haapa-Aho kävi noutamassa sen töihin heti esittelyn jälkeen. Uusia 7-sarjalaisia saadaan maahan lisää jo vuoden alussa. Isomman pään koneet muuttuvat ensin Stage V -moottorisiksi, ja seuraavana nähdäänkin pykälää isompi DX350LC-7 vähäpäästöisempänä versiona (209 kW/36 t).
Moottorina siinä on sama Doosanin DL08 kuin tässä ”pikkuveljessä”. Suurin 7-sarjainen on tällä hetkellä DX530LC-7 (283 kW/52 t). Ensi kesänä on RealMachineryn mukaan odotettavissa merkin suurin kaivukone DX800LC myöskin 7-sarjalaisena. Baumassa tämä jättiläinen nähtiinkin vielä 5-sarjalaisena (481 kW/80 t).
Toimitusajaksi uusille vähäpäästöisille koneille kerrotaan RealMachineryltä noin neljä kuukautta. Koneiden takuuehtoihin on tulossa asiakasta hyödyntäviä seikkoja. Tarkemmin ne selviävät myöhemmin, kun koneita saadaan lisää maahan.


Lue myös:
 100 Doosania Cemexille  

 

Lue seuraavaksi