Uutiset

Työkoneet

Outokummun erikoisteräksellä korkeuksiin

Suomalainen ruostumattomien rakenneteräsputkien valmistaja Stalatube on valinnut Outokummun Duplex-erikoisteräksen yhdeksi uuden Stalawind-tuulivoimalan päärakennusmateriaaleista. Duplex-teräs on vahva ja kestävä materiaali, jonka ominaisuudet sopivat tähän vaativaan tarkoitukseen erittäin hyvin.

”Turbiinien valmistajat vaativat korkeampia tuulivoimaloita, koska yli sadan metrin korkuisissa voimaloissa energian saanti kasvaa keskimäärin prosentin jokaista lisämetriä kohti”, sanoo Stalatuben energialiiketoiminnan johtaja Markku Koponen. ”Stalatube vastasi tähän kysyntään ja on suunnitellut teräshybriditornin. Voimalan runko on tehty osittain ruostumattomasta rakenneteräsputkesta, jonka ansiosta korkeus voi olla 140 metristä 160 metriin ja jopa ylikin.”

Duplex-terästen vahvuuden ansiosta tuulivoimalatorni on merkittävästi kevyempi verrattuna nykyisin markkinoilla oleviin tuulivoimaloihin. Kevyen rakenteen ansiosta tuulivoimalan kuljetus ja asennus on aiempaa kustannustehokkaampaa. Uuden tuulivoimalan hiilidioksidipäästöt ovat matalat koko sen elinkaaren ajan.

Ruostumaton teräs on kestävä materiaali. Tuulivoimalan elinkaaren aikana ruostumaton teräs ei vaadi juurikaan huoltoa, ja kun voimala tulee elinkaarensa päähän noin 20–30 vuoden kuluttua, ruostumaton teräs voidaan käyttää uudelleen tai se voidaan kierrättää.

Lue seuraavaksi