Uutiset

Työkoneet

Ommelift Mini 15 on vankka tanskalainen

Ommelift on vanha perinteinen nostinvalmistaja, jonka tehdas sijaitsee Ommen kylässä Tanskassa, Billundin ja Esbjergin välissä. Jo 1900-luvun alussa maatalouskonevalmistajana aloittanut yritys valmistaa nykyään monia eri nostintyyppejä perinteisistä hinattavista malleista tela-alustaisiin versioihin. Suomessa Ommelift on Talhu Oy:n edustuksessa.

Yksi tehtaan volyymituotteista on hinattava henkilönostin, 1 500 kilogrammaa painava Mini 15 EXBJ. Kyseessä on monin tavoin mielenkiintoinen laite, jonka jokainen yksityiskohta on harkittu tarkkaan.

Akselit ovat reilun metrin levyisestä työasennosta levitettävissä siirtoa varten raidelevyteen 1,5 metriä.

”Tämä on vankasti rakennettu, hyvin varusteltu, helppokäyttöinen ja tyyppinumeronsa mukaan lähes15 metrin työskentelykorkeuden omaava nostin. Se on myös hinnaltaan kilpailukykyinen”, kertoo Talhu Oy:n Juha Nurmi.

Nostimesta on olemassa myös pelkkä verkkovirtaversio (Mini 15 EXJ), mutta kuvien laite on varustettu myös kahdella akulla (24 V/139 Ah). Siitä tulee B-kirjain tyyppinumerossa.

Ommelift Mini 15 on kovaan ammattikäyttöön tehty henkilönostin, jonka maksimi työskentelykorkeus on lähes 15 metriä.

Akkujen kestoksi luvataan työn luonteesta riippuen 3,5 tunnista kokonaiseen työpäivään. Minimiaika tarkoittaa jatkuvaa keskeytyksetöntä käyttöä. Siellä missä verkkovirtaa on saatavilla, kannattaa piuha laittaa tietenkin kiinni.

Nostimessa on kavennettavat akselit. Työtilanteessa ne voi supistaa noin metriin ja siirtoa varten raideleveys saadaan maksimi vakauden saavuttamiseksi 1,5 metriin. Tukijalat ja renkaat kaventuvat siis nostimen takaosan katteiden levyisiksi. Kuljetuspituus on 6,05 metriä.

Taittuvalla jibillä ja keskinivelellä varustettu puomi on kuiva eli teleskooppi liukuu teflonrullien tukemana. Tämä tarkoittaa sitä, että puomissa ei tarvita vaseliinia. Se pysyy näin siistinä, eikä sotke paikkoja. Rasvauskohteita alarungossa on muutama, esimerkiksi tukijalkojen nivelissä ja kääntökehässä. Huollon tarve on siis aika minimaalinen.

Sallittu korikuorma on 125 kilogrammaa, josta lounastunteja ilmeisesti väliin jättäneen Juha Nurmen elopaino jää kauaksi. Hallinta tapahtuu minivivuin.

Tukijalkojen liike on myös laaja, mikä tarkoittaa sitä, että pedattaessa renkaat nousevat todella ylös. Tämä edesauttaa koneen vaaka-asentoon saattamista kaltevillakin alustoilla ilman, että tukijalkojen alle pitää asettaa lisäkorotusta. Tuentaleveys on 3,63 metriä.

Suurin sallittu korikuorma on 125 kilogrammaa ja maksimi sallittu sivu-ulottuvuus tällä kuormalla on 8,3 metriä.

Ajomoottorit ovat vakiovarusteina.

Nostimen voimanlähteeksi voidaan tarpeen mukaan asentaa Honda-bensiinimoottori. Myös Atlas Copcon generaattoriasennuksia on asiakkaiden pyynnöstä tehty.

”Nostin on tehty kovaa käyttöä kestävillä ainevahvuuksilla. Se soveltuu erittäin hyvin vuokraamoihin hyvän vakiovarustetasonsa ja pienen huoltotarpeensakin takia. Vakiona ovat esimerkiksi ajomoottorit, jolloin siirtäminen työkohteessa käy kätevästi. Ommelift Mini 15 EXBJ:n hinta on 36 800 euroa (alv 0 %). Leasing-hinta on 615 euroa kuukaudessa”, lopettaa Nurmi.

Lue myös: Husqvarna LP 9505 -jyrän ensi-ilta.

Lue seuraavaksi