Uutiset

Työkoneet

Husqvarna LP 9505 -jyrän ensi-ilta

Talhun tarjoama tuotesortimentti on laaja. Esimerkiksi henkilönostinsektorilla on useita mielenkiintoisia edustuksia. Yrityksen uudet nettisivut ovat valmistumassa ja jatkossa esimerkiksi varaosien tilaaminen tulee onnistumaan verkon kautta.

Tällä viikolla Talhun Maskun konttorissa voi käydä koeajamassa mielenkiintoista pohjajyräuutuutta. Sen piti olla esillä myös peruutetussa Villi Länsi -tapahtumassa.

Radio-ohjauksella ajettavan, Husqvarna LP 9505 -jyrän vain 850 millimetrin leveys avaa sille monia käyttökohteita. Viime vuoden lopulla markkinoille tullut kompakti kone on ergonomisempi ja huomattavasti turvallisempi tapa tiivistää esimerkiksi kaivantoja kuin perässäkäveltävä maantiivistäjä eli tärylätkä.

”Husqvarnan uudessa jyrässä on erittäin tehokas moottori ja vajaan 1 700 kilon painon ansiosta staattinen tiivistysvoima on kokoluokassaan erinomainen. Rummuissa on korkeat nastat, mistä seuraa hyvä pito. Myös rinteeseen kiipeämisominaisuudet ovat kohdallaan”, listaa Talhun Juha Nurmi uutuuden etuja.

Huoltokohteet löytyvät kahden ylös kääntyvän suojakatteen alta.

Rumpujen päät ovat suljetut, joten ne liukuvat paremmin seinämää pitkin rikkomatta pintaa. Myös komponenttien suojaus on umpinaisen rakenteen ansiosta parempi.

Moottorina on Kubotan vähäruokaiseksi mainittu diesel ja valmistaja lupaakin noin yhdeksän tunnin työskentelyajan yhdellä tankkauksella. Säiliön koko on 30 litraa. Jyrää siis hallitaan erillisellä ohjaimella. Koska kontakti ohjaimen ja koneen välillä tapahtuu radioaaltojen avulla (ei infrapunalla), ei esteetöntä linjaa niiden välillä Nurmen mukaan vaadita.

Kauko-ohjaimessa olevaan näyttöön tulevat tilanteen mukaan kaikki ilmoitukset, ohjeet ja varoitukset. Ohjain ottaa virtansa akusta, joita koneen mukana toimitetaan kaksi kappaletta. Toista voidaan ladata koneessa ajon aikana. Koneen mitat ovat: pituus 1 856, leveys 850 ja korkeus 1 369 millimetriä.

Jyrän kauko-ohjain kulkee kätevästi koneen mukana, samassa tilassa kuin päävirtakatkaisin ja sulakkeet. Myös ohjaimen vara-akun lataus onnistuu tässä ajon aikana (nuoli).

Huoltotöitäkin helpottamaan

Kapeat ja akkukäyttöiset ATN-nostimet ovat olleet alkuvuoden aikana kysyttyjä. Nurmi kertoo myyneensä sekä pyörä- (Piaf 880R) että tela-alustaisia malleja (Piaf 810) erilaisiin käyttökohteisiin. Molemmat ovat varsin kapeita, pyöräalustaisen leveys on 1,04 ja telaversion 1,2 metriä. Pyöräalustainen soveltuu tietenkin hyvin sisätiloihin ja maastossa tela-alusta tarjoaa liikkumiseen helpotusta.

Atula Huoltopalvelut Oy hankki koneiden huoltoja ja korjauksia helpottamaan Talhulta kätevän ja kompaktin ATN Piaf 880R -nostimen. Kolmen metrin sivu-ulottuman ansiosta sillä on helppo lähestyä kohteita eri kulmista. Asentajalle kori on turvallinen paikka työskennellä. Maksimi työskentelykorkeus on peräti 8,8 metriä. Korin pohja nousee noin 6,8 metriin.

Koska mitään tukijalkoja ei ole, on nostin nopea ottaa käyttöön. Tilantarve lattialla on siis kuormalavan luokkaa.

Maksimi työskentelykorkeus on 8,8 metriä (pyörä) ja 8,13 metriä (tela). Sivu-ulottuma on pyörillä 3,36 ja teloilla kolme metriä. Edellä mainitut luvut tarkoittavat niitä etäisyyksiä, joista esimerkiksi ylettää vaihtamaan vaikka lampun. Maksimissaan korikuorma täysin tuulettomissa olosuhteissa on 200, muuten 120 kiloa. Tela-alustainen painaa 2 200 ja pyöräalustainen 400 kiloa enemmän.

Voimansiirtoa voi hallita myös korista ja siirtäminen onnistuu jopa kori ylhäällä. Sitä harrastaessa kannattaa tosin olla erittäin varovainen. Pienikin epätasaisuus lattiassa pyörän tai telan alla voi horjuttaa tasapainoa. Puomi ei käänny täysin ympäri vaan 110 astetta keskilinjan molemmin puolin.

Yksi ATN-asiakas Nurmelle löytyi tosi läheltä. Samassa kiinteistössä Talhun kanssa toimiva Atula Huoltopalvelut Oy hankki huoltohalliinsa pyöräalustaisen nostimen. Se helpottaa nyt varsinkin järeämmän maarakennus- ja metsäkonekaluston huoltoja.

Tela-alustainen ATN Piaf 810 on pyöräalustaista maastokelpoisempi ja sillä voi ajaa 30 asteen kaltevuuteen, kun puomi on nipussa alhaalla.

”Tämä tuo tehokkuutta lisää. Meillä oli saksilavakin tässä vuokralla, mutta se on kömpelö tähän ATN:ään verrattuna. Kolmen metrin sivu-ulottuman ansiosta esimerkiksi puomin letkujen vaihto on helppoa tehdä. Ja ennen kaikkea turvallisesti”, kertoo Jan-Miikkael Rytsälä Atula Huoltopalvelut Oy:stä.

Atula huoltaa Komatsu-metsäkoneet

Atulan pajassa oli vierailuhetkellä Komatsu-hakkuukone 500 tunnin huollossa. Atula aloitti Komatsu-metsäkoneiden sopimushuoltajana vuoden 2020 alussa. Tämä on luonnollinen jatke Komatsu-maarakennuskoneille, joiden huolloista ja korjauksista yritys on vastannut vuodesta 2016 lähtien.

Atula Huoltopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Tero Atula on pannut merkille Komatsu-metsäkoneiden konekannan nousun alueella.

”Komatsu Forest -yhteistyö monipuolistaa sopivasti yhtiömme palvelurakennetta, teemme kaikkemme, jotta Komatsu-asiakkaat saavat Lounais-Suomessa parhaan mahdollisen huolto- ja varaosapalvelun. Toimintaa kehitämme yhdessä Komatsu Forest Oy:n kanssa”, kertoo Atula.Lue seuraavaksi