Uutiset

Työkoneet

Neste Komatsun polttoainetoimittajaksi

Euroopassa valmistettaviin Komatsu-koneisiin tankataan tehtaalla jatkossa Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä. Neste MY Uusiutuva Diesel perustuu Nesteen kehittämään teknologiaan, jolla voidaan muuntaa laaja valikoima uusiutuvia rasvoja ja öljyjä huippuluokan polttoaineiksi.

Komatsun pitkän tähtäimen suunnitelmana on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Neste MY:n käyttö on yksi osa tätä ohjelmaa, joka alkaa toukokuussa Komatsun Euroopan tehtailla Hannoverissa Saksassa sekä Birtleyssä Englannissa. Muut tehtaat seuraavat nopeasti perässä.

Tuoteohjelmassa oleviin dieselmoottoreihin ei tarvitse tehdä muutoksia polttoaineen vaihdon takia. Tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä ja parantaa ilman laatua. Neste on Komatsun pääasiallinen HVO-polttoaineen toimittaja. Sen valmistukseen käytetään muun muassa ruokaöljyjä ja eläinrasvoja. Sillä on korkea setaaniluku, eikä se sisällä happea tai aromaattisia aineita. Näin Komatsu-koneiden ensimmäisten tankillisten aikana kasvihuonepäästöjen luvataan pienenevän jopa 90 prosenttia.

Komatsun tiedote ei kerro, tankataanko koneiden polttoainesäiliöt tehtaalla täyteen vai vain muutamilla litroilla, jolloin koko koneen elinkaaren kannalta vaikutus ympäristöön jäänee pieneksi. Valveutuneet asiakkaat toki voivat jatkaa samalla ympäristöystävällisellä linjalla.

”Me uskomme, että HVO on tehokas ja ekologinen vaihtoehto, joka säästää planeettamme niukkoja varoja. Olemme sitoutuneet tukemaan asiakkaitamme saavuttamaan pitkän aikavälin kestävän kehityksen tavoitteensa”, toteaa Hannoverin tehtaan toimitusjohtaja Ingo Büscher.

Komatsun siirtyminen HVO-polttoaineisiin on vain yksi monista yrityksen vaiheista kohti kestävää kehitystä. Uudet tutkimus- ja kehitystyöprojektit punnitsevat koko ajan uusia teknologioita ja ratkaisuja, kuten sähkö- ja vetykäyttöisiä koneita. Tavoitteena on vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja saavuttaa nollapäästötavoite.

”HVO-polttoaineen kaltaisilla ratkaisuilla Komatsu auttaa luomaan kestävämpää maarakennus- ja kaivosteollisuuden tulevaisuutta”, päättää Büscher.


Komatsu-koneet Suomessa myy Suomen Rakennuskone Oy.


Lue seuraavaksi