Uutiset

Työkoneet

NCC Green Asphalt otettiin käyttöön

NCC Green Asphalt

Pirkanmaan ELY-keskus valitsi LYTA-urakkaan kuuluvan Siuro–Hämeenkyrö välisen tien päällysteeksi NCC Green Asphaltin, sillä se valmistetaan perinteistä kuuma-asfalttia ympäristöystävällisemmin. NCC Green Asphalt vähentää asfaltintuotannon hiilidioksidipäästöjä 25–30 prosenttia perinteiseen asfalttiin verrattuna, koska asfaltti pystytään valmistamaan matalamassa lämpötilassa.

”LYTA-urakan eli Läntisen yhteistoiminta-alueen alemman tieverkon palvelusopimuksen henkeenkin kuuluu, että hankkeessa kehitetään ja tuodaan markkinoille uusia päällystysmenetelmiä”, toteaa Pirkanmaan ELY-keskuksen ylläpitovastaava Anne Valkonen. Hänen mukaansa ELY-keskusta kiinnostaa NCC Green Asphaltissa myös sen työturvallisuutta parantavat ominaisuudet. Savua ja hajua ei synny yhtä paljon kuin perinteistä kuuma-asfalttia valmistettaessa. Kuumuuskin jää alhaisemmaksi.

Myös Varsinais-Suomen ELY-keskuksen urakassa testattiin NCC Green Asphaltia tieosuudella Paimiossa. ”NCC Green Asphalt näytti lopputuotteena olevan täysin verrattavissa kuumaan asfalttiin. Tuotantoprosessissa huomattavin ero oli massan hajuttomuus ja käryttömyys”, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päällysteinsinööri Tero Ahokas.

ELY-keskuksia konsultoiva Harri Spoof Pöyry CM Oy:stä uskoo, että ympäristötekijät painavat tulevaisuudessa enemmän päällystehankinnoissa. ”Tilaaja voi kilpailuttaessaan tarjouksia esimerkiksi antaa bonuksia sen mukaan, miten urakoitsija ottaa ympäristöasiat huomioon. Ongelmana on, että ympäristöväitteiden todentaminen voi olla vaikeaa. Ala kuitenkin tarvitsee kaikentyyppisiä innovaatioita.”

Lue seuraavaksi