Uutiset

Työkoneet

Multavex – uusin ideoin toteutettu seulakauha

Multavex-seulakauha on periaatteessa tavallinen pistokauha, jonka etuosaan on sijoitettu ylös nostettava roottori. Kauha on tilavuudeltaan 1,2 kuutiometriä ja sen leveys on 1,5 metriä. Roottorin molemmissa päissä on hydraulimoottorit, jotka pyörittävät roottoria suoravedolla. Kauhan täytön ajaksi roottori nostetaan ylös kauhan yläosaan saranoitujen vipuvarsien avulla.

Roottorilla on kulutusteräksestä valmistetut terälaipat ja rungossa on vastinkappaleet näille. Teräpakka on koottu terästangoilla ja pakka kiristetään muttereilla kokon. Rakenteesta johtuen myös terien vaihto on helppoa eivätkä terät ole kovin kalliita.

Keveytensä ja tukevuutensa ansiosta Multavex ei aseta suuria vaatimuksia peruskoneelle. Noin 1100 kg:n omapaino mahdollistaa kauhan käyttämisen jo 13 tonnin kaivukoneista alkaen ja kestävä rakenne riittää jopa 30 tonnin kaivukoneisiin asti. Pyöräkuormainsovituksessa sopiva peruskone on 5-10 tonnin välillä. Hydrauliikalta kauha vaatii tuottoa 120 – 180 litraa minuutissa 200 baarin paineella. Samaan kauhaan on saatavana sovitteet sekä kaivukoneeseen että pyöräkuormaimeen.

Monipuolinen

Multavex-kauhalla onnistuu niin mullan kuin kiviaineksen seulonta. Mullan seasta osa kannoista murskautuu roottorissa ja suurimmat jäävät kauhaan. Kiviainesta seulottaessa hienon tasalaatuisen aineksien lisäksi on mahdollista erotella noin nyrkin kokoiset kivet ja sitä isommat erilleen, joten tavallaan saadaan kolmeen jakava seulonta aikaiseksi.

Tavallinen umpinainen pistokauha sekä liikkuva roottori antavat kauhalle monia muitakin mahdollisuuksia. Kuormaaminen käy tällä helposti ja kaivukoneen pistokauhalla kuormaaminen korkeille lavoille on helpompaa kuin kuokkakauhalla. Pyöräkuormaimessa kauhalla voidaan tehdä normaaleja maansiirtotöitä.

Kauhalla voidaan myös levittää erilaisia materiaaleja ja vaikkapa hiekoittaa eikä hiekan edes tarvitse olla aivan kuivaa. Umpipohjaisesta kauhasta ei tavara varise ja esimerkiksi kalkkia tai lannoitetta voidaan levittää tällä. Kokeiluun on menossa myös lajittelu, jossa palaturpeen seasta erotellaan kannot pois, mutta tähän tarkoitukseen teräkokoonpanoa täytyy hieman muuttaa.

Nouseva roottori mahdollistaa lisäksi maanpinnan kevyen jyrsinnän tai polanteen poiston. Ensi kesäksi lupaillaan terävarustuksen tilalle roottoriin harjavarustusta, jolloin kauhasta tulee keräävä harja.

Kehitetty omaan tarpeeseen

Multavex-seulakauhan kehitystyö lähti liikkeelle, kun Pohmako Ky:n toimitusjohtaja Eero Paski aloitti sivubisneksenä ruokamullan tuotannon. ”Aluksi käytin useampaakin urakoitsijaa, joilla oli perinteisiä seulakauhoja. Kaikilla oli ongelmia kostean ja kantoisen turpeen kanssa eikä mullan laadusta tullut mieleistä. Silloin tuli idea tehdä toisenlainen kauha. Ensimmäinen kauha tehtiin lisäämällä normaaliin pyöräkuormaimen kauhaan yksi roottori. Ratkaisu tuntui heti kättelyssä olevan oikea ratkaisu.”

Kauhasta on tämän jälkeen tehty prototyyppejä ja niitä on testattu ja käytetty koko ajan. ”Viimeisimmät kauhat olemme tehneet yhteistyössä Vemitekin kanssa ja tätä kauhamallia on testattu koko viime kesä, sillä emme halunneet päästää puolivalmista tuotetta markkinoille. Olemme testanneet sitä normaalikuormitusta raskaammin saadaksemme varmuuden kauhan lujuudesta ja näillä kokemuksilla uskallamme taata kauhan kestävyyden”, vakuutta Paski. Pohmako antaakin vuoden 2010 aikana toimitetuille kauhoilleen normaalia pidennän, kahden vuoden takuun.

Kokemuksella

Eero Paski tuli tunnetuksi 90-luvulla kehittämänsä pyöröhirsisorvin myötä ja tässä on hyvä osoitus erityisesti hänen hydrauliikkaosaamisestaan sekä kyvystä soveltaa eri tekniikoita yhteen. Nykyään yritys tunnetaan laakereiden kunnostajana: kaivukoneiden, harvestereiden ja nosturien kääntökehät, metsätraktoreiden ja dumppereiden keskinivelet sekä vastaavat. Maarakennuskoneiden kanssa Paski on toiminut lähes koko ikänsä. Yhteistyökumppani Vemitekin pääomistaja ja toimitusjohtaja Veikko Koivisto on Paskin ystävä jo nuoruudesta. ”Me maatilojen pojat rakentelimme jo aikanaan yhdessä mopoja yhdistämällä monen eri mopon osia yhteen”, kertoo Paski.

Koivistolla on vuosikymmenten kokemus kauhojen suunnittelusta ja valmistuksesta ja hän on nykyisin maineikkaan kauhavalmistajan Eurosteelin perustajajäseniä, mutta myynyt osuutensa tästä jo vuosia sitten. Hän on kehittänyt muun muassa vahvan ja tunnetuksi tulleen tuotemerkin VK-kauhat. Vemitek Oy:n päätuotteena ovat kaarihallit, mutta se tekee myös levyleikkausta sekä muuta terästyötä ja asentaa raskaan kaluston renkaita.

Yhteen laskien miehillä on 70 vuoden kokemus erilaisten koneiden rakentamisesta ja yhdistämällä osaamisensa heillä on kaikki seulakauhan kehittämiseen ja valmistamiseen tarvittavat osa-alueet hallinnassaan. Multavex-kauhojen rungot valmistetaan Vemitekin konepajalla ja hydrauliikka sekä viimeistely tehdään Pohmako Ky:n toimesta.

Koivisto kertoo, että kauhat on valmistettu parhaista mahdollisista materiaaleista. ”Tämä mahdollistaa yksinkertaisen rakenteen ohella kevyen mutta kestävän ratkaisun”, sanoo Koivisto.

Pohmakolla on mahdollisuus esitellä seulakauhaa käytännössä Seinäjoella toimipaikan läheisyydessä olevalla multaverstaalla. ”Seuloa voidaan vaikka koko talvi, kunhan saadaan kone vain käymään”, lupaa Paski. ”Rakenne on sellainen, että kylmyys ei haittaa. Esimerkiksi hydraulimoottorit lämpiävät sen verran, että stefat pysyvät sulina eivätkä ala jäätymisen takia vuotamaan.”

www.pohmako.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi