Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2022 – Liebherrin tehdastekoinen ratakone

Liebherr Finland oli tuonut näytille Taavico Oy:lle myymänsä Liebherr A 922 Rail -ratakoneen. Kyseessä on ensimmäinen Suomeen tuotu ratakone, joka on kokonaan Liebherrin rakentama. Varusteista riippuen työpaino on 20,4–23,4 tonnia.

Väylävirasto on hyväksynyt laitteen ratatöihin ja se noudattaakin kaikkia, äskettäin tarkennettuja ja nyt voimassa olevia ratatyöskentelyyn kohdistuvia standardeja ja turvavaatimuksia. Liebherr täyttää hyvin kaikki Suomessa tiukentuntuneet katsastusmääräykset.

Turvallisuustekijöitä ovat muun muassa korkeuden ja käännön rajoittimet. Myös maksimi kuormaa voidaan rajoittaa ja ohjaamosta voi nähdä reaaliaikaisesti kuormituksen. Virtuaalinen ”aita” on mahdollista asettaa automaattiseksi.

Liebherrin kokonaan tehtaalla ratavarustellun A 922 Rail:n ensiesiintyminen Suomessa. Koneen osti Taavi Siikaluoma (kesk.) Taavico Oy:stä. Liebherr Finlandin Petri Dubb (vas.) ja Liebherrin Christian Schorer menossa mukana.

Koneen voimanlähteenä on Liebherrin neljäsylinterinen D924-dieselmoottori 120 kilowatin teholla.

Taavicon perustaja ja omistaja Taavi Siikaluoma oli tullut paikalle katsastamaan tulevaa ratamestariaan.

”Tämä on neljäs Liebherr minulla, kolmas ratakone. Kaikkiaan Taavicolla on kuusi kiskopyörillä operoivaa konetta. Monet määräykset tiukentuivat viime vuonna. Olin jo pitkään odottanut, että vanhat savuttavat dieselit kielletään radoilla ja nyt siirryttiinkin vaatimuksissa uudempiin päästörajoituksiin. Tunnelit ovat vanhoilla koneilla pahimpia. Savua on niin paljon, että eteensä ei näe”, sanoo Siikaluoma ja toteaa uuden Liebherrin olevan Stage V -yhteensopiva AdBlue-käytöllä.

Raideväli on säädettävissä eri maissa vallitsevan kiskojaon mukaan.

”Kuten huomaat, tuossa ohjaamossa on myös apupenkki kuljettajan istuimen takana. Keski-Euroopassa kuskin työskentelyä seuraa aina henkilö, joka puhuu vain asiaa”, virnistää Siikaluoma.

Suomessa kuljettaja suoriutuu työstä ilman valvojaa, joten kyytiin voi ottaa vaikka vaimon tai tyttöystävän, jos säädökset sallivat.

Taavico Oy on perustettu vuonna 1988 ja ratatöihin erikoistunut yritys tekee myös muutakin maarakentamista. Ratatyöt sijoittuvat ympäri Suomen ja ohjelmassa on niin ratojen rakentamista kuin kunnossapitoa. Työlaitteet radoilla ovat aivan omanlaisiaan ja niitä tarvitaan runsaasti niin kiskojen kuin betonisten, muovisten tai teräksisten ym. ratapölkkyjen asennuksessa, puhumattakaan kunnossapidon töistä.

Taavi Siikaluoman mukaan Liebherrin ohjaamon takaosassa on penkki henkilöille, jotka puhuvat vain ja ainoastaan asiaa. Mutta kelpaa se kaksivuotiaalle Hugollekin, joka lukee vain asiaa. Ja epäilemättä iän karttuessa puhuukin entistä enemmän.
Myös Liebherrin runko-ohjattu, viime vuonna arvostetun Red Dot -design palkinnonkin voittanut dumpperi TA 230 teki ensiesiintymisen Suomessa. TA 230 sijoittuu suosittuun 30 tonnin kokoluokkaan. Lavan koko on 18,1 kuutiometriä ja maksimi nopeus eteenpäin 57 kilometriä tunnissa. Ohjaamosta löytyy mukavuutta lisääviä yksityiskohtia, kuten runsaasti säilytystilaa, puhelinpidike, useampi USB-portti sekä ilmajousitettu istuin. Ajamista helpottavat monet avustajatoiminnot kuten mäkilähdön avustin sekä automaattinen luistonesto. Ohjauksen herkkyys korreloi suoraan ajonopeuden kanssa. Led-valoja on saatavilla runsaasti.


Lue seuraavaksi