Uutiset

Työkoneet

Purkuvarusteinen Liebherr R938-G8 täydentämään laivuetta – Tapani Saari Oy

Käynnissä oleva Suomi purkaa -projekti sai taas uuden työkalun, kun Oulaisista kotoisin oleva Tapani Saari Oy vastaanotti uuden Generation 8 -sukupolven Liebherr R938 -purkukoneen. Kone on varustettu purkutöihin soveltuvin lisälaittein ja -varustein. Ne asennettiin kaikki täällä Suomessa. Joulukuun puolessavälissä kone saatiin ensimmäiselle työmaalleen Kajaaniin. Siellä tämä uusi Liebherr siirtää talven ajan Kainuun keskussairaalan vanhempia osastoja ajasta ikuisuuteen.

Oulaissyntyinen ja siellä edelleen vaikuttava maatalon poika Tapani Saari aloitti maarakennustyöt isänsä kanssa jo 15-vuotiaana. Oman yrityksensä hän perusti 80-luvun lopulla. Alkumetrit Saari työskenteli yrityksensä ainoana työntekijänä. Toimialueena oli tuolloin Oulainen lähiseutuineen. Ensimmäisen urakkansa hän muistelee olleen Oulaisten terveydenhoito-oppilaitoksen perustusten maarakennustyöt. Ensimmäisenä koneena oli pyöräalustainen Åkerman H7. Sittemmin toiminta on kasvanut maanlaajuiseksi ja henkilökuntaa on tällä hetkellä reilut parikymmentä, valtaosa oman kylän poikia.

”On väkeä ollut joskus enemmänkin, mutta alan raadollisuus on opettanut pitämään oman väkimäärän kohtuullisena. Tänä päivänä käytämme paljon aliurakoitsijoita sekä vuokratyövoimaa kiireiden yllättäessä. Myös vuokrakoneita meillä on käytössä aika ajoin”, sanoo Tapani Saari.
Omaa konekalustoa on noin parikymmentä kappaletta. Ne ovat kaikki kaivukoneita. Lisäksi on vaihtolavalaitteinen kuorma-auto työmaiden erinäisiin tukitoimintoihin, puoliperävaunuyhdistelmä sekä pari lavettia.

Tapani Saari Oy:n uusi Liebherr R938 -purkukone (47 t/220 kW) ensimmäisellä työmaallaan Kainuun keskussairaalan vanhempien osastojen purkutöissä Kajaanissa. Kone on yrityksen ensimmäinen taittopuominen laite.

Maarakennusta ja purkua

Tapani Saari Oy:n ensimmäinen vuosikymmen sujui lähinnä maarakennustöissä parinsadan kilometrin säteellä Oulaisista. Vuosituhannen alussa palvelutarjontaan tulivat mukaan purkutyöt. Nyt ne muodostavat yrityksen viiden miljoonan euron liikevaihdosta jo melkein puolet.

Konekalustossa on edustettuna monia merkkejä, kuten Hitacheja sekä yksi Caterpillar ja yksi Volvo. Purkutyöt sen sijaan hoituvat pääosin Liebherrin koneilla. Ensimmäisen Liebherr-kaivukoneen Saari osti vuonna 1994. Siitä lähtien Liebherreitä on ollut aina talon vahvuudessa. Saari sanoo ostaneensa tähän mennessä jo yli 20 uutta Liebherriä.

Niiden perusvarustelu on hänen mukaansa yleensä korkea. Lisäksi koneet räätälöidään Liebherrillä aina asiakkaan tarpeiden mukaisiksi. Saari myös sanoo, että Liebherrin taholta ei urakoitsijaa jätetä koskaan yksin, vaan asiat hoidetaan aina kuntoon. Huoltoasiat hoituvat nopeasti ympäri Suomen. Siinä olennaisia seikkoja, jotka vaikuttivat taas uuden Liebherrin hankintaan.

Tapani Saari (oik.) ja uuden koneen ohjaamossa Jussi Ahonen. Alavaunu on Saaren mukaan järeintä mallia, mitä tämän kokoiseen koneeseen on saatavilla.

Ensimmäinen taittopuominen

Nyt työmaalle saatu uusi Liebherr R938-G8 on Tapani Saari Oy:n ensimmäinen taittopuominen kone kautta aikojen. Saaren mukaan se hankittiin vähän niin kuin testimielessä, mutta nyt jo lyhyen tutustumisen perusteella valinta osui oikeaan. Taittopuomilla yltää Saaren mukaan monopuomista ylemmälle, sekä pääsee työlaitteella lähemmäs itse konetta. Ne ovat seikkoja, jotka korostuvat purkutyössä, jossa rikotaan rakenteita kouralla ja vasaralla sekä tehdään kasvavassa määrin lajittelutyötä jo itse purkupaikalla.

Saaren R938:n työpaino laitteineen on noin 47 tonnia. Alavaunu on vahvistettu, kuten myös telat.

”Alavaunu on vahvinta tekoa, mitä tähän malliin on saatavana. Myös hydrauliikkaa on tarjolla vakiona jo riittävä määrä”, sanoo Saari. Hydrauliikan hallintaa varten koneessa on 20 esivalintaa eri asetuksille. Näin työlaitteen vaihdon yhteydessä on helppo valita kyseiselle työlaitteelle juuri sopiva hydrauliikan tuotto. Ja purkuhommissa sitä työlaitteen vaihtoa riittää.

Kooltaan tämä uusi kone asettuu yrityksen purkukaluston yläpäähän. Yli 30-tonnisilla tehdään pääosin betonin murtamista ja alle 30-tonnisilla lajittelua ja muuta purkujätteen käsittelyä.

Lisävarusteiksi valittiin Hydraram BV -purkulaitteita, joita Suomessa myy Malutech Oy. Maahantuonnista vastaa Minimum Oü. Tässä puomin päässä on iskuvasara FX-380 Pro. Lisäksi toimitukseen kuului HDG-purkukoura ja HRP-pulveroija. Kallistaja on Marttiinin MT42 ja työlaitekiinnikkeenä Steelwrist. Hydrauliikan läpivientiä varten on peruskoneen puolella OilQuickin sarjapikaliitin ja työlaitteiden puolella puolestaan Steelwristin SQ-automaattinen pikakiinnike.

Tarkkaan harkittu varustelu

Liebherrin tehtaalla räätälöityyn peruskoneeseen asennettiin vielä Suomessa melkoinen määrä lisävarusteita. Tapani Saari tutki pitkään kokemuksia erimerkkisistä työlaitteista. Viimein merkiksi valikoituivat hollantilaisvalmisteiset ja Minimum Oü:n maahantuomat Hydraram-purkulaitteet. Malutech Oy toimii Suomessa Hydraram-laitteiden jälleenmyyjänä. Saari sanoo asioineensa aikaisemminkin Malutechin kanssa ja saaneensa sieltä hyvää palvelua. Työlaitteiksi hankittiin purkukoura, iskuvasara ja pulveroija, kaikki siis Hydraramin valikoimasta.

Puomin pää varusteltiin Marttiini MT42 -kallistajalla ja Steelwristin työlaitekiinnikkeellä, jossa OilQuickin sarjapikaliitin hydrauliikkojen automaattista kytkentää varten. Työlaitteiden puolella on käytössä Steelwristin automaattinen SQ-pikakiinnike. Näin työlaitteen mekaanisen kytkennän ohella kytkeytyvät samalla myös hydrauliikkalinjat, jolloin hydraulistenkin työlaitteiden vaihdot onnistuvat helposti ja nopeasti, sekä ennen kaikkea ohjaamosta poistumatta. Tapani Saari oli tyytyväinen työlaitteiden nopeaan vaihtoon jo näin lyhyenkin kokemuksen perusteella. Jatkossa on tarkoitus varustaa yrityksen kaikki isomman kokoluokan koneet samalla työlaitekiinnityksellä, jolloin voidaan hyödyntää samoja työlaitteita eri peruskoneissa.

Tapani Saari Oy:n purkutyömailla vallitsee Liebherr-ylivoima. Etualalla uusin hankinta, R938-G8. Vasemmalla näkyy yrityksen omaa kehitystä oleva välppäkauha, joka Tapani Saaren mukaan tuo paljon etuja lajittelutyöhön.

Nyt kiiltää

Uusi kone sai myös pintaansa kiiltoa, kun ylivieskalainen Kiiltopiste Oy kävi tekemässä koneelle keraamisen kestopinnoitteen. Kaikki ulkoiset maalipinnat saivat pinnoitteen, niin ylävaunu, puomi kuin jopa hydrauliikkasylinterit. Käsittelylle luvataan kolmen vuoden haalistumattomuustakuu. Työkoneissa tuo kiilto ei liene se tavoitelluin ominaisuus, vaan helppo puhdistettavuus.

Kestopinnoitettu pinta hylkii likaa paremmin kuin pelkkä maalattu pinta. Näin lika irtoaa helpommin, eikä pölykään tartu yhtä lailla. Saari huomioi hankinnoissaan aina koneen elinkaaren ja uskoo tämän kestopinnoitteen osaltaan maksavan itsensä takaisin pitkässä juoksussa. Pinnoitustyö tehtiin Tapani Saari Oy:n varikolla Oulaisissa.
Kiillon lisäksi koneeseen asennettiin paljon led-työvaloja säädettävällä kirkkaudella sekä kamerapaketti, joka sisältää 360-asteista kuvaa tuottavan järjestelmän sekä puomikameran.

Hydrauliikkatoimistenkin työlaitteiden vaihto sujuu helposti ohjaamosta poistumatta. Sen mahdollistaa hydrauliikkalinjojen automaattinen kytkeytyminen työlaitteen vaihdon yhteydessä. Tämän toiminnon myötä entisaikojen rasittavat letkujumpat jäävät pikkuhiljaa historiaan.

Sairaalan purkuun

Uuden Liebherrin ensimmäinen työmaa oli Kajaanissa. Siellä puretaan talven aikana Kainuun keskussairaalan vanhempia osia. Purkutyön tilaaja on Kainuun sote. Tapani Saari Oy hoitaa siis purku-urakan, joka tehdään varsin Liebherr-voittoisella kalustolla. Uuden R938:n lisäksi työmaalla hääri neljä muuta Liebherr-konetta. Sisätiloissakin purkua tehtiin samaan aikaan muutamalla minikaivukoneella. Suurimman kokonsa johdosta uudella koneella tehdään varsinaisia rakenteiden purkuja niin kouralla kuin vasaralla. Pienemmillä koneilla hoidetaan lajittelua, jonkin verran pulverointia sekä kuormausta vaihtolavoille. Purkutyöhön käytetyissä Liebherreissä oli Tapani Saari Oy:n itse kehittämät välppäkauhat, joilla pystyy kaivamaan ja kuormaamaan normaalisti, mutta myös erottelemaan lajikkeita.

Kierrätysbetonia tältä työmaalta on laskettu kertyvän 36 000 tonnia. Lisäksi jo purkupaikalla metallit ja puumateriaalit erotellaan omiin lavoihin. Sekajätettä on laskettu tulevan alle yhden prosentin kokonaispurkumassasta.

Tapani Saari Oy on purkanut paljon kouluja ja suuria kerrostaloja. Raahessakin saatettiin taannoin maan tasalle noin 30-metrisiä taloja. Lisäksi on toimittu isojen säiliöiden purkutöissä. Koviakin aikoja urallaan nähnyt Saari pitää tämän hetken työnäkymiä valoisina. Itsekin vielä työmailla häärivä Tapani sanoo kuitenkin jo hieman hellittäneensä otettaan arjen suurimmista kiireistä. Yrityksen purkuporukkaa johtaa nykyisin Tapanin poika Valtteri ja maarakennusryhmää vävypoika Ilkka Veteläinen.


Koneeseen on tulossa vielä vasarointisuoja tuulilasiin.
Tapani ja Hydraram HRP-32V -pulveroija. Laitteen omapaino on 3 280 kilogrammaa.


Lue seuraavaksi