Uutiset

Työkoneet

Maanrakennus Kärkkänen Oy:lle 52 tonnin Hyundai-kaivukone murskaimen syöttöön

Suomen Telakone Oy toimitti kesäkuun alussa asiakkaalleen uuden Hyundai HX520A L -kaivukoneen. Tämän kokoluokan kaivukoneen kauppoja tehdään nykyisen taloustilanteen johdosta varsin vähän, etenkin Etelä-Suomessa, jossa ei juurikaan ole kaivostoimintaa. Nyt toimitettu kone pääsi heti sille tarkoitettuun tehtävään eli Maanrakennus Kärkkänen Oy:n murskausasemalle syöttökoneeksi. Siinä hommassa ei käyttökatkoja suvaita, muutoin murskaimen päästä ei valmista tavaraa heru. Kävimme katsastamassa, miten ensimmäiset kauhalliset uudella koneella sujuivat.

Harjavaltalainen Maanrakennus Kärkkänen Oy on vuonna 1982 perustettu maarakennusalan perheyritys. Tuolloin parissa kymmenissä ollut Jouko Kärkkänen aloitti yrittäjänuransa Luumäeltä käytettynä ostetulla Riuku-Vammas-traktorikaivurilla. 80-luku kului yhden miehen yrityksenä. Kärkkänen sanoo sitä tutustumisajaksi lajiin. Toimeksiannot liittyivät pääosin Harjavallan kaupungin kunnossapito-osaston katutöihin ja muihin kaivuuta edellyttäviin toimenpiteisiin Harjavallan seudulla. Seuraavan vuosikymmenen alussa konekanta vahvistui traktorilla, jolla hoidettiin kaupungin lumihommia.

”Samoihin aikoihin tuli taloon myös ensimmäinen tela-alustainen kaivukone, Åkerman H10. Sillä tehtiin paljon sen aikaisen Tielaitoksen töitä. Henkilöstöäkin piti tuolloin jo alkaa palkata lisää”, muistelee Jouko Kärkkänen.


Suomen Telakone on toimittanut Maanrakennus Kärkkänen Oy:lle uuden Hyundai HX520A L -kaivukoneen. Tämän 52-tonnisen koneen pääasiallisena tehtävänä tulee olemaan kivenmurskaimen syöttöhommat Kärkkäsen eri työmailla.

Tänä päivänä Maanrakennus Kärkkänen työllistää noin 50 henkilöä, joista valtaosa on koneenkuljettajia. Konenimikkeitäkin Kärkkänen laskeskelee olevan samat viitisenkymmentä, on kaivukoneita teloilla ja pyörillä (3,5–52 t), pyöräkuormaajia, kivenmurskaimia, seuloja, jyriä, dumppereita, kuorma-autoja sekä nosturi- ja sora-autoja.

Toimialueeksi Kärkkänen määrittelee Satakunnan, jossa yrityksellä on useita soranotto- ja louhosalueita, joissa yritys tekee kiviainesmyyntiä. Murskausasemia on kaksi, ja niitä siirrellään tarpeen mukaan edellä mainittujen paikkojen välillä. Maarakennushommia tehdään laidasta laitaan aina kannon poistoista rakennusten pohjatöihin ja katuinfraan sekä edelleen myös talvikunnossapitoa Harjavallan alueella.

Yksi suuri työllistäjä on Harjavallan Suurteollisuuspuisto, jossa Maanrakennus Kärkkänen on tehnyt jo pitkään erilaisia kunnossapito- ja maarakennustöitä. Ajettaessa Kakkostietä ylös, ohi Harjavallan, näkyy oikealla suuria sivutuotekasoja, joidenka maisemointi ja peittotöitä Kärkkäsen koneet ovat tehneet jo pitkään. Yleensä kasojen päällä näkyy juuri Kärkkäsen koneita.

Tähän kohtaan on nyt mainittava selkeyden vuoksi, että Kärkkäsen nimen kirjoitusasu on virallisesti ilman iitä, niin Joukon sukunimi kuin yrityksen nimi. Painovirhepaholainen on kuitenkin iskenyt varsin moneen paikkaan varustaen nimen virheellisesti iillä. Jouko Kärkkänen sanoo Suomessa olevan noin 30 Kärkkänen-nimistä henkilöä.

Pitkä taistelu on tauonnut. No jos ei nyt sentään taistelu, niin ainakin varsin pitkään kestänyt kaupan vääntö on saatu maaliin. Sen kunniaksi Telakoneen Pauli Seppälä (vas.) ja Jouko Kärkkänen löivät kättä päälle. Kärkkänen antoi myyjälle kunniamaininnan sitkeydestä. Takana sitkeyden tulos, uusi kone työmaalla.

Tuoretta rautaa soramontulle

Kärkkäsellä ollaan totuttu isoihin koneisiin. Suomen Telakoneen Matti Rautionmaa myi yritykselle sen ensimmäisen 50-tonnisen Hyundai-kaivukoneen vuonna 2014. Pian sen jälkeen tuli toinen samanmoinen taloon. Nyt tuo ensimmäinen jätti vaihtui täysin uuteen Hyundai HX520A L:ään (52 t/300 kW). HX520A L:n suositeltu kauhakoko on 3,2 kuutiometriä, jollainen Harjavallassakin nähtiin kiinni koneessa.

Kärkkäselle toimitettu uusi kone oli tehtaalla jo valmiiksi kattavasti varusteltu. Siihen lisättiin Suomessa muun muassa työvaloja, polttoainetoiminen lisälämmitin ja keskusvoitelujärjestelmä. Kone saatiin kesäkuun alussa soramontulle ja Konepörssi pääsi todistamaan neitsytkaivuuta.

Siitä se lähtee, ensimmäiset kauhalliset rompoolia on syötetty ja uuden kaivukoneen pitkä työura voi alkaa. Murskaimen edessä ei syöttökoneelle sallita katkoja. Hyundait ovat pelanneet Kärkkäsellä näissä hommissa hyvin ja siksi uuden koneen hankinnassa päädyttiin merkin isoon malliin.

Ison Hyundain kauppa oli samalla Telakoneen konemyyjä Pauli Seppälän ensimmäinen kauppa Kärkkäsen kanssa. Kärkkäsellä sen sijaan on jo pitkä historia Telakoneen Markku Rautionmaan kanssa. Miehet ovat tehneet seulakauppaa ja muidenkin koneiden kauppaa jo yli 30 vuoden ajan. Voidaankin sanoa, että Markun tekemä hyvä työ poiki jälleen uuden Hyundai-kaupan. Kärkkänen laskee heillä olevan tällä hetkellä viisi Hyundai-merkkistä kaivukonetta. Ne ovat pelanneet moitteetta ja muutoinkin Telakoneen tarjoama kokonaispaketti, kuten huollot, varaosat, takuuasiat jne, ovat olleet urakoitsijaa kohtaan toimivia.

Kärkkäsellä huolletaan paljon itse koneita, mutta myös koneliikkeiden huoltopalveluita käytetään, kuten tämän uusimman tulokkaan yhteydessä, jota Telakoneen oma huoltoverkosto tulee hoitamaan. Harjavaltaa lähimmät huoltopisteet ovat Porissa ja Humppilassa.

Maanrakennus Kärkkäsen koneenkuljettaja Joona Santanen sai kunnian kuopaista ensimmäisen kauhallisen uudella 52-tonnisella Hyundailla. Mies on ajanut paljon talon aikaisemmillakin isoilla Hyundailla ja sanoi kehitystä tapahtuneen. Voimaa on kuulemma reilusti tarjolla ja liikkeet ovat täsmällisempiä.

Myyjälle tunnustusta

Jouko Kärkkänen antaa auliisti tunnustusta konemyyjälle sitkeydestä. Kauppaa väännettiin kuulemma lähes vuoden verran ja pikkuhiljaa palat loksahtelivat kohdalleen. Telakoneelle nyt luovutettu kone oli varastossa koko ajan valmiina lähtöön. Kärkkänen sanoo kaupan olevan jatkumoa heille tulleesta isosta työmaasta, jonne sitten tarvittiin isoa konetta.

”Kone ei ole koskaan liian iso työmaalle, ja soramontulla tällainen isokin kone häviää helposti maisemaan. Ehkäpä tässä joskus tarvitaan meidän montulle vieläkin suurempaa konetta, josko Hyundailta sellainen löytyisi”, tuumaa Kärkkänen hieman virnistäen tiedusteltaessa koneen kokoluokan valintaa.

Miikka Läntinen Suomen Telakoneelta toteaa puolestaan, että heillä pyritään aina pitämään mahdollisimman paljon niin sanottuja varastokoneita, jolloin laitteita saadaan nopeaankin toimitukseen, myös isoja koneita. Ja Kärkkäsen kommenttiin vieläkin suuremman koneen hankinnasta Läntinen vastaa, että kyllä Hyundain kaivukonevalikoimasta sellaisiakin löytyy, nimittäin 80- ja 100-tonnisia.
100-tonnisella saisi jo kuuden kuutiometrin kauhan heilumaan, kun nyt luovutetulla 50-tonnisella kauhan koko on ”vaivaiset” kolme kuutiometriä. Konepörssi jää mielenkiinnolla odottelemaan tuollaisen ison koneen mahdollista saapumista Harjavaltaan.


Kaikki on suhteellista. Soramontulla isokin kone ikään kuin kutistuu. 52-tonninen Hyundai on kuitenkin paljon rautaa.
Uusi kone sai nokalleen kolmen kuutiometrin vetoisen kauhan. Käytännössä se tarkoittaa, että puomin päässä on aina seitsemisen tonnia painoa, kun kauha on täynnä isänmaata.


Lue seuraavaksi