Uutiset

Työkoneet

Lähti kuin sairaala Töölöstä

Vaasalaisen Sparal Oy:n purkukalustoon kuuluu nykyisin neljä Kobelcon konetta, joista kolme on tehdasvalmista purkukonetta. Syyskuun lopulla kolme Kobelcoa teki purkutöitä pääkaupunkiseudulla ja yksi Oulussa. Helsingin ydinkeskustassa Sparal hoitaa Töölön sairaalan osittaista purkua. Työmaalla on parhaillaan kaksi Kobelcoa, joista toinen, SK550DLC-11, on Kobelcon malliston suurin purkukone Suomessa.

Töölön sairaalan historia ulottuu lähes sadan vuoden päähän. Maailmansotien välissä silloinen kenraali Mannerheim toimi aktiivisesti sairaalan saamiseksi Taka-Töölöön. Ajankohtaan nähden tyypillinen kokovalkoinen sairaalarakennus valmistui vuonna 1932. Myöhemmin samaan kortteliin rakennettiin punatiilisiä rakennuksia niin sairaala- kuin asuntolakäyttöön.

Nyt alueen kaikki sairaala- sekä terveyspalvelutoiminnot on lopetettu ja vuoden 1932 jälkeen valmistuneet osat puretaan pois. Tuo vanhin valkoinen osa on suojeltu kohde ja tulee näin säilymään. Vanhaa osaa näkyy artikkelin pääkuvassa, takana vasemmalla. Purettavien rakennusten tilalle tulee asuinrakennuksia ja parhaillaan tutkitaan, mitä toimintaa vanhaan alkuperäiseen sairaalarakennukseen voisi sijoittaa. Purettavaa rakennusalaa on noin 15 000 neliömetriä.

Suomen suurin Kobelco-purkukone tässä purkamassa Töölön sairaalakompleksia. Urakoitsijana toimivalla Sparal Oy:llä on kolme tehdasvalmista purku-Kobelcoa. Tässä suurin niistä malliltaan SK550DLC-11. Pisimmillä puomikokoonpanolla, kuten tässä, ylletään jopa 27 metriin.

Kukkulan kuningas

Töölön sairaalan purkutyömaalla operoi Suomen suurin Kobelco eli SK550DLC-11 (65 t/300 kW). Se on saanut tehtaalta uutena syntymälahjakseen, jos ei nyt täydellisen, niin ainakin varsin kattavan purkuvarustelun. Irrotettavalla purkupuomilla yltää 27 metrin työkorkeuteen. Sparalin kaikissa kolmessa Kobelcon purkukoneessa on keskenään vaihdettavat puomit. Niiden keski- ja kauhanvarsiosat ovat pikalukittuja ja näin niiden vaihto onnistuu vaikka työmaalla.

Kobelco Centerin mukaan ”tavallisen” puomin vaihto pitkäpuomiseksi onnistuu puolessa tunnissa. Puomistot on koottu moduuleista ja niistä voidaan rakentaa erimittaisia kokoonpanoja.

SK550DLC-11:n lisäksi Sparalilla on kaksi SK350DLC-10E-mallia (44,7 t/213 kW), jotka nekin ovat isoveljensä tavoin varusteltu jo tehtaalta lähtiessään purkuvarustein. Toinen näistä koneista operoi parhaillaan Helsingin Konalassa ja toinen Oulussa. Sparalille ensimmäinen täysimittainen purku-Kobelbo tuli kolmisen vuotta sitten eli toinen näistä SK350DLC:stä. Artikkeli tuosta koneesta on luettavissa Konepörssistä 2/2021 tai tästä linkistä.

Töölön työmaan jättiläinen eli SK550DLC on puolestaan ollut Sparalilla käytössä noin vuoden ajan. Työmaavierailun yhteydessä oli käytössä maksimimittainen puomi ja sen päässä SQ90-sarjan kiinnikkeellä purkusakset. Kone tuntui tekevän työtänsä kaikessa hiljaisuudessa. Sen oma vaimea käyntiääni ei juurikaan kuulunut ympäröivän kaupunkimelun alta, eikä purkusaksistakaan irronnut mitään häiritsevää melua.

Purku-Kobelcoissa ohjaamo kallistuu 30 astetta ylöspäin. Se parantaa huomattavasti näkyvyyttä purkukohteeseen sekä vähentää niskakipuja. Kobelco SK550DLC-11 painaa työlaitteineen yli 65 tonnia. Tässä puikoissa Jan Furu.

Purkukamppeet niskaan jo uutena

Sparalin Kobelcot ovat peräisin Seinäjoen Kobelco Centeristä konemyyjänä Aki Tuominen. Koneet on alun perin suunniteltu purkukoneeksi ja ne jakavat jossain määrin samankaltaisuuksia kaivukoneiden kanssa. Joitain pieniä lisävarusteita on uusina hankittuihin koneisiin lisätty vielä Kobelco Centerin toimesta.

Nykyään puretaan entistä korkeampia rakennuksia, eli työkohde on aina ylhäällä. Niinpä purku-Kobelco on varustettu aina kallistuvalla ohjaamolla sekä kameranäytöllä. Kuljettajan näkyvyys yläilmoihin paranee näin oleellisesti, mutta myös työskentelymukavuus, kun ei tarvitse koko päivää niska kyyryssä kurkkia kattoikkunan läpi.

Ohjaamo kallistuu maksimissaan 30 astetta ylöspäin. Lisäksi ohjaamon etu- ja kattolasi ovat suojattu saranoidulla kalterilla. Muuta niin sanottua purkuvarustetta edustavat HEPA-sisäilmansuodatin, pölyntorjuntaan tarvittavien vesilinjojen sijoitus siististi samaan nippuun muiden letkujen ja putkien kanssa, keskusvoitelujärjestelmä, vahvistettu ylävaunun pohja sekä takaperin pyöritettävät jäähdyttäjien puhaltimet kennojen puhdistusta varten.

SK550DLC:ssä on levitettävä alavaunu ja helposti irrotettava peräpaino. Näin suuren koneen siirrot onnistuvat nopeammin, kun alavaunu saadaan kavennettua maantiemittoihin ja kuljetuspaino voidaan pudottaa alle 50 tonnin parissa tunnissa.

Ville Heikkilä operoi Sparalin toista purku-Kobelcoa Konalassa. Sparalilla on kaksi näitä 45 tonnin painoista SK350DLC-10E:tä.

Uusilla työ sujuu

Töölön sairaalan purkutyömaalta tavoitettu Sparalin työnjohtaja Sami Tarkkanen sanoo yrityksensä pyrkivän tekemään töitä mahdollisimman uudella kalustolla, jotta työn sujuvuus on taattu. Myös kuljettajien tuotos varmasti kasvaa Tarkkasen mukaan, kun alla on toimiva ja tehokas kone.
”Ja sitä Kobelcot myös ovat olleet. Onhan se selvää, että kunnollisilla työkaluilla syntyy parempaa jälkeä kuin alituiseen reistailevilla laitteilla. Kuljettajan työpanoksen ohella myös hänen työssään viihtyvyys paranee. Se ei ole tänä päivänä mitenkään väheksyttävä asia”, sanoo Tarkkanen.

Sparal on pitkän linjan purkutalo, joten vertailupintaa löytyy paljon aikaisempaan. Tarkkasen mukaan näiden uusien purku-Kobelcojen polttoaineenkulutus on kokemuksen perusteella aikaisempiin, vastaavaa työtä tekeviin koneisiin verrattuna lähes puolta pienempi.

Oman osansa tähän tuo kuormituksen mukaan säätyvät jäähdyttäjien puhaltimet. Koneet saavat kiitosta kuskeilta myös tehosta. Voimaa on hyvin tarjolla ja hydrauliikan hallinta on tunnokasta ja tarkkaa. Tämä seikka korostuu varsinkin työskenneltäessä suurimmalla mallilla maksimikorkeuksissa. Kohde on tällöin kaukana, joten tarkat ja jouheat liikkeet korostuvat. Ja sitä Kobelco kuulemma tarjoaa pitkänkin puomin päähän.

Työn sujuvuutta lisää myös Kobelco Centerin kanssa tehty huoltosopimus. Centerin huoltomiehet käyvät tarvittaessa ja määräaikoina työmailla hoitamassa huoltoasiat. Sen on toiminut Tarkkasen mukaan hyvin ja vapauttanut Sparalin kuskit keskittymään paremmin omaan työhönsä, eli tehokkaaseen purkuun.

Mikael Sparf Sparalilta laskeskelee, että kolmeen purku-Kobelcoon on tullut käyttötunteja yhteensä jo noin 10 000 näiden muutamien vuosien aikana, ja purkutöiden tilaajapuolellakin on oltu tyytyväisiä työn tulokseen.


Töölön työmaalla on toinenkin Kobelco. Se hoitaa tontilla niin sanottuja tavallisia kaivukonehommia, kuten purkumassojen lajittelua, pulverointia, siirtoja ja kuormausta.
Täkkäysmatto estää materiaalien sinkoutumisen viereiselle kadulle. Sitä varten työmaalla on erillinen nosturi.
Tontilla on myös säilytettävää puustoa.
Kobelco SK350LC-10E huolehtii Töölön työmaalla purkumassojen käsittelystä.
Ville Heikkilä Konalan työmaalla.


Lue seuraavaksi