Uutiset

Työkoneet

Sparal Oy – ensimmäinen Kobelcon tehdasvarusteltu purkukone työmaalle

Vaasalaisen Sparal Oy:n työmaalle saatiin viime vuoden lopulla tiettävästi Pohjoismaiden ensimmäinen Kobelcon täysiverinen purkukone mallimerkinnältään SK350DLC-10E. Taittopuomisen koneen monikäyttöisyyttä lisää vaihdettava puomin keski- ja kauhanvarsiosa. Suurta ulottuvuutta vaativat purkutyöt voidaan tehdä pitkäpuomivarustuksella. Ahtaissa paikoissa operoitaessa riittää niin sanottu peruspuomi, jollainen Sparalin työmaallakin nähtiin. Sillä onnistuvat tarvittaessa myös kaivuhommat.

Kobelcon purkukonemallistossa on kolme tehdasvarusteltua, heti valmiina töihin -tyyppistä purkukonetta; SK400DLC-10E (48,2 t/213 kW), SK550DLC-10E (62,3 t/271 kW) sekä SK350DLC-10E (44,7 t/213 kW), jollainen siis saatiin syksyllä Sparalin käyttöön. E-kirjain mallimerkinnän lopussa kertoo, että käytössä oleva Hinon dieselmoottori täyttää Stage V -päästömääräykset.

Sparal Oy:n kalusto täydentyi syksyllä Kobelcon SK350DLC-10E-purkukoneella. 45 tonnin kone on varusteltu purkutyössä tarvittavin varustein jo tehtaalla. Tässä ollaan purkamassa tarpeettomaksi jäänyttä oppilasasuntolaa Vaasassa.

Sparal on tehnyt jo pitkään purkutöitä Vaasan alueen lisäksi muuallakin Suomessa. Nyt hankittu uusi Kobelco on Sparalin ensimmäinen taittopuomikone sekä myös ensimmäinen tehdasvarusteltu purkukone. Sparalia luotsaavan Mikael Sparfin mukaan kaikenlaiset purkutyöt, niin rakennusten kuin siltojen ja muidenkin betonirakenteiden purut, lisääntyvät koko ajan, joten panostus kunnon työkaluihin on tarpeen. Yrityksellä on ennestään runsas valikoima purkutöihin tarkoitettuja lisälaitteita, joita käytetään ”tavallisten” kaivukoneiden kanssa. Nyt rivistö täydentyi täysiverisellä purkukoneella, joka on saanut toimenkuvaansa tarkoitetun varustelun jo Kobelcon tehtaalla. Pientä lisävarustelua tehtiin toki vielä Seinäjoen Kobelco Centerissä, joka vastasi koneen myynnistä. Mikael Sparf piti konepakettia järkevän hintaisena. Se ja koneen mukaan liitetty huoltosopimus sitten ratkaisivat ostopäätöksen.

Järeää tekoa

Kobelcon purkukoneissa käytetään pykälää järeämpää alavaunua, kuin mitä on vastaavan painoisissa kaivukonemalleissa. Ajomoottorit ovat suojassa kotelon sisällä. Ylävaunun pohjassa on lisäsuojaus sekä myös kääntökehän alla alavaunussa. Telalappu on kapeampi ja se on kaksiharjainen HD-sarjan lappu.

Konetta katseltaessa katse kiinnittyy puomistoon. Taittopuomin ja vaihdettavien varsien johdosta rakenne on varsin vankkatekoinen. Sparalin kone on varustettu lyhimmällä tarjolla olevalla puomikokoonpanolla. Ulottuvuutta sille luvataan pulveroijan kanssa ylös noin 14 metriä. Pitkillä puominosilla vastaava lukema on 21/23 metriä, riippuen käytetäänkö jatkopalaa.

Kobelcon purkukoneiden puomistot ovat moduulirakenteisia. Pikalukittujen keski- ja kauhanvarsiosien vaihto onnistuu vaikka työmaalla. Kobelco Centerin mukaan ”tavallisen” puomin vaihto pitkäpuomiseksi onnistuu puolessa tunnissa. Kobelco käyttää puomin osien pikalukituksesta nimeä Next. Sparalin kone on varustettu lyhimmällä tarjolla olevalla taittopuomikokoonpanolla, niin sanotulla Separate Boomilla. Tarpeen tullen se voidaan kuitenkin muuttaa pitkäpuomiseksi, kolmeosaiseksi Ultra Long Boomiksi.

”Pitkäpuomivarustusta ei meillä vielä ole tähän Kobelcoon. Toistaiseksi suurta ulottuvuutta vaativat hommat hoituvat Cat 330 UHD -pitkäpuomikoneella”, sanoo Mikael Sparf. Vaihdettava puomisto on Kobelcon etu. Joka paikassa kun ei tarvita suurta ulottuvuutta, jolloin ketteryys on eduksi. Lisäksi lyhyt puomisto tuo polttoainesäästöä. Muutoinkin Sparf kiittelee uuden Kobelcon vähäistä ruokahalua. Hän sanoo polttoaineenkulutuksen olevan jo nyt lyhyenkin käyttökokemuksen perusteella yli 30 prosenttia pienempi verrattuna Sparalin aikaisempaan konekantaan. Ahtaissa paikoissa on järkevää käyttää lyhyttä puomistoa. Se nopeuttaa työntekoa ja pitää polttoainekulut kurissa. Tarpeen tullen Kobelco SK350DLC voidaan varustaa pitkäpuomilla. Se on seikka, jota Sparf arvostaa suuresti. Taittopuomirakenteen ansiosta koneella pystyy myös purkamaan telojen alapinnan alapuolelta, lyhyimmälläkin puomikokoonpanolla jopa kahdeksan metrin syvyydestä.

Peruskoneen puomi on paremminkin vain lyhyt tyviosa, jonka päähän voidaan osien Next-pikalukituksen ansiosta vaihtaa erilaisia keski- ja kauhanvarsiosia. Kobelco Centerin taholta sanotaan puominvaihdon vievän aikaa puolisen tuntia. Pitkää puomia ei Sparalilla vielä ole, mutta sellainen saatetaan nähdä hyvinkin pian sitä vaativan työmaan ilmaantuessa. ”Purettava” puomisto myös helpottaa kuljetusta. Lyhimmillään peruskoneen mitta ilman puomin vaihdettavia osia on alle 7,5 metriä. Leveys on 3,19 metriä (telat).

Purkutyöhön varusteltu

Jan Furu käskyttää Sparalin uutta Kobelcon purkukonetta. Mies kiittelee koneen tarkkaa hydrauliikkaa ja tilavaa ohjaamoa (tietenkin sukkasillaan). Jan on ajanut kaivukonetta reilut 15 vuotta, josta jo lähes kymmenen vuotta purkutöissä ympäri Suomen.

Puomivaihtoehtojen lisäksi purkutyön haasteita helpottamaan on SK350DLC:hen pakattu tehtaalla valmiiksi paljon välttämättömiä ominaisuuksia. Kone on jo alkujaan varustettu runsaalla hydrauliikalla, jolloin iskuvasaran, kouran, pulveroijan ja saksien käytöt onnistuvat tehokkaasti. Työlaitteiden vaihto ja kiinnitys tapahtuu helposti Steelwristin räätälöidyllä SQ80-liittimellä.

Huomioitavaa on myös runsas hydrauliikkaputkien määrä puomistossa. Se vähentää letkurikkoja. Hydraulisten työlaitteiden käyttöä helpottavat ja nopeuttavat 20 muistipaikkaa, joihin voidaan tallettaa lisälaitteiden vaatimia hydrauliikan arvoja (litroja ja paineita).
Konetta Vaasassa käskyttänyt Jan Furu kiitteli juuri tarkkaa hydrauliikkaa, joka mahdollistaa massiivisen puomiston liikuttelun hyvinkin tarkasti, mutta nopeasti. Sparfin mukaan purkutöissä tulos tehdään jo purkupaikalla, kun materiaalit pystytään erottelemaan purkutyön edetessä. Ja juuri silloin tarkasta hydrauliikasta on etua.

Kobelcon turvalaitteiden myötä saadaan nopeutta ja tietenkin turvallisuutta työntekoon. Puomin liikeratoihin voidaan asettaa raja-arvoja. Myös työlaitteen osuminen ohjaamoon tai koneen kaatuminen on estetty varolaittein.

Kallistuva ohjaamo

Ohjaamo kallistuu taaksepäin 30 astetta mahdollistaen suoran näkymän tuulilasin läpi varsin ylös. Korkealta paljon purkaneet osaavat arvostaa tätä ominaisuutta, kun ei tarvitse niska kenossa tiirailla kattoikkunan kautta. Lisäksi erilliseen kameranäyttöön saadaan reaaliaikaista kuvaa koneen oikealta sivulta ja takaa, mikä osaltaan lisää turvallisuutta ja nopeuttaa työntekoa.

Ohjaamo on alun perin paineistettu pölyn pitämiseksi ulkona ja Suomessa pakettiin lisättiin vielä HEPA-suodatin (High Efficiency Particulate Air filter). Se mahdollistaa asbestia, homeitiöitä sekä muita haitta-aineita sisältävien kohteiden purun pitäen epäpuhtaudet poissa ohjaamosta. Näin kuljettajan työympäristö on aina terveellinen. Kesähelteitä varten on ohjaamossa automaattinen ilmastointi. Jan Furu kiittelee myös ohjaamon äänieristystä. Ison dieselin hurina tuskin kuuluu sisälle. Äänimerkin lisäksi kuljettajalla on käytössä kovaääninen, jonka kautta hän voi antaa ohjeita koneen ympärille. Säädettävän varren varassa olevan mikrofonin avulla voi antaa käskyjä ulos työnteon lomassa. Hallintalaitteiden osalta purku-Kobelco noudattelee merkin vastaavankokoista kaivukonetta.

Tuulilasin ja kattoikkunan suojana ovat lattaraudasta tehdyt kalterit. Tuulilasin kalteri on saranoitu sivulle, mikä helpottaa lasin puhdistusta ja ”skrapausta”.

Ohjaamo kallistuu taaksepäin 30 astetta nousten samalla hieman myös ylöspäin. Ylhäältä purku helpottuu näin oleellisesti.

Eikä siinä vielä kaikki

Ohjaamo ylösnostettuna saadaan suora näköyhteys tuulilasin läpi varsin ylös, eikä tarvitse tiirailla niska vinossa kattoikkunan läpi. Kallistetussa ohjaamossa on varsin leppoisaa istuskella. Kahvitauolla saattaa tulla helposti uni silmään.

Monikäyttöisen taittopuomiston ja purkutöihin suunnitellun ohjaamon lisäksi Sparalin purku-Kobelco on saanut sisuksiinsa monia niin purkutyötä kuin itse koneen käyttöä helpottavia varusteita. Vastapainon päältä on vedetty jämäkkä kasteluletku puomin päähän asti. Sen avulla voidaan ulkoisesta syötöstä saatua vettä suihkuttaa suoraan työlaitteelle. Näin pölynsidontaa saadaan tehtyä heti siellä, missä pölyämistä tapahtuu, eli aivan purkukohteessa. Letku on asennettu jo tehtaalla, ja se on hyvin suojassa puomin päällä muiden letkujen ja putkien tavoin. Letku on helposti tyhjennettävissä käytön jälkeen jäätymisen estämiseksi.

Tehdasvarustelua edustaa myös mahdollisuus pyörittää moottorin jäähdyttäjien puhallinta hetken ”takaperin”. Näin kennoille kertyneet epäpuhtaudet saadaan irrotettua ohjaamosta poistumatta. Kone tekee puhdistussyklin automaattisesti puolen tunnin välein.

Suomessa koneeseen on lisätty led-työvaloja ylävaunuun ja puomistoon. Samoin polttoainekäyttöinen lisälämmitin asennettiin täällä. Keskusvoitelujärjestelmä asennettiin jo tehtaalla, mutta sitä täydennettiin Suomessa vielä, jotta työlaitteidenkin mahdolliset rasvauskohteet saatiin keskusvoitelun piiriin.
Alavaunussa on työkalulaatikko, jonne mahtuu vähän isompia avaimia ja lekoja. Näin ne eivät pyöri ohjaamossa kuskin jaloissa.

Purkutyöt pääasia

Sparal työllistää tällä hetkellä noin 40 henkeä. Purkutyöstä on kehittynyt yrityksen päätoimiala. Rakennusten ja liikennerakennelmien purkuja tehdään alati kasvavassa tahdissa. Nyt tehdyn purkukonehankinnan myötä Sparal ottaa askeleen kohti tehokkaampaa toimintaa. Tehokkuus tulee näkymään nopeampina purkuaikoina sekä myös paremmin hyödynnettävinä ja kierrätettävinä purkumateriaaleina.

Sparalilla on kierrätysasema Vaasan laitamilla, jossa murskataan betonia ja tehdään purkujätteen lajittelua. Yritys myös myy purkukohteista talteen otettuja rakennustarvikkeita, kuten ovia ja ikkunoita, myös isoja hallinovia, kattopeltiä, keittiö- ja wc-kalusteita, myös suurkeittiöistä, sekä huonekaluja. Niitä kannattaakin seurailla yrityksen facebook-sivuilta tai Huutokaupat.com-kauppapaikasta.


Hallintalaitteet tuttua Kobelcoa. Kameranäyttö on koneen näytön yläpuolella.
Kovaääninen ylävaunun uumenissa.
Koneen tarkka hydrauliikka helpottaa lajittelua jo purkupaikalla.


Lue seuraavaksi