Uutiset
Kurko-yhtiöt – Nostoväen ykkösluokkaa
Nostopalveluja tarjoavissa yrityksissä on jatkuva kuljettajapula. Monin paikoin tämä ammattiryhmä on jo ikääntynyttä ja lähivuosina alalta eläköityy runsaasti pitkän kokemuksen ja vankan ammattitaidon omaavia kuljettajia. Kurko Academy tuo omaa helpotusta asiaa ja onkin antanut parin toimintavuotensa aikana monipuolista koulutusta jo yli 40 kuljettajalle. Vierailuhetkellä Varkaudessa oli käynnissä viisi kurssia, joista saadaan ammattiväkeä alalle jo ensi kesän nostoihin.
Koulutusta tarjoavan Kurko Academy Oy:n lisäksi yritysryppääseen kuuluvat nostopalveluita tarjoava Kurko-Koponen Oy ja järeiden nosturiautojen rakentamiseen keskittynyt Kurko Crane Oy. Henkilökuntaa yrityksissä on yhteensä noin 70, joista 50 on kuljettajia.
Kurko-Koposen hallituksen puheenjohtajan nuijaa heiluttavan Juha Koposen että Kurko-Koposen toimitusjohtajana toimivan Kari Paarnion lisäksi toiminnan pyörittämisessä on mukana Koposen kolmannen sukupolven edustaja Kimmo Koponen ja Paarnion toisen sukupolven edustaja Tuomas Paarnio.
Kurko Crane on nuoremman sukupolven käsissä, kun vanhemmat herrasmiehet Juha ja Kari keskittyvät enemmän muuhun liiketoimintaan.
Juhan isä Eljas Koponen aloitti yritystoiminnan traktoriurakoinnilla vuonna 1961. Viime vuonna siis juhlittiin jo 60-vuotispäiviä. Juha tuli toimintaan mukaan vuonna 1982.
”Tuolloin nuoret miehet istutettiin nosturin ohjaamoon ilman sen kummempaa koulutusta. Kyllä pelotti, kun heti piti lähteä töihin raskaalla nosturilla, kun hantaakit oli äkkiseltään neuvottu. Ihmettelin, että mikähän laatikko se ohjaamon nurkassakin vinkuu, kun vasta myöhemmin selvisi, että se on kuorman valvontalaite”, muistelee Juha Koponen.
”Olisin kyllä tuolloin mielelläni ottanut vastaan tällaisen täsmäkoulutuksen, mitä me nyt täällä annamme.”
Juha Koposella oli ennen Academyn aloittamista jo vuosien kokemusta koulutuksista. Asiakkaille oli annettu neuvontaa ja opastusta nostotöiden suunnitteluun ja oikeanlaisen sekä -kokoisen kaluston valintaan. Jatkuva kuljettajapula läpi Suomen sai tarttumaan toimeen pari vuotta sitten.
Uusinta tekniikkaa
Vuoden 2020 lopulla koulutuspäälliköksi rekrytoitiin Perttu Sormunen, jolla oli jo pitkä kokemus erilaisista koulutustehtävistä, mutta myös käytännön työstä nosturin kuljettajana.
”Tarjoamme tiiviin, noin puoli vuotta kestävän koulutuspaketin. Se antaa valmistuneelle valmiudet toimia kaikenlaisen nostokaluston kuljettajana. Ihan B-korttipohjalta voi koulutukseen tulla. Koulutuksen aikana saa sekä nosturi-, kuorma-auto- että yhdistelmäkortit ja ADR-ajoluvan. Koulutuskoneina ovat mobiilinosturien lisäksi muun muassa Kurko-Koposen muukin monipuolinen konekanta eli mininosturit, kurottajat, trukit ja nosturiautot”, kertoo Sormunen.
”On selvää, että kun valmistuneella on valmius moneen eri konetyyppiin, niin työllistyminen on varmaa. Meillä kalusto on myös uutta ja nykyaikaista, joten koulutettava pääsee kiinni viimeisimpään tekniikkaan, jota työmailla tulee vastaan. Kurssin jälkeen valmistunut pääsee varmoille ansioille”, täydentää Kari Paarnio.
Osa koulutetuista kuljettajista jää Koposelle töihin, osa suuntaa muualle. Teoriaa (4 kk) ja työharjoittelua (2 kk) sopivassa suhteessa sisältäviä koulutuspaketteja on myyty muillekin nostoalan yrityksille ja myös ELY-keskus toimii tilaajana.
Lyhyt koulutus on taloudellisesti mahdollista kaikille, vaikkapa työmarkkinatuella oleville. Kurko Academy tarjoaa jopa asunnon koulutuksen ajaksi.
”Meillä opiskelijat ovat hyvin motivoituneita, eikä keskeytyksiä juuri tule. Lähtö tänne Savoon ja Varkauteen ei tapahdu hetken mielijohteesta, vaan on mietitty ratkaisu”, toteaa Sormunen.
Lopuksi miehet muistuttavat, että puolen vuoden rupeama heillä antaa hyvät valmiudet, mutta paras ammattitaito hankitaan vuosien mittaan työmailla. Nosturialalla koulutustarve on työelämän mittainen, sillä niin koneet kuin työmaat kehittyvät koko ajan. Huippuunsa ammattimies kehittyy vuosien työskentelyllä.
Järeitä nosturiautoja ammattilaisille
Kurko-yhtiöiden pääpaikka on siis Varkaudessa, mutta toimintaa on useilla paikkakunnilla Itä- ja Etelä-Suomessa. Keravalle on juuri avautumassa uudet vasta hankitut toimitilat. Nosturiautot valmistuvat Varkauden hallissa. Aluksi niitä koottiin vain omaan käyttöön, mutta ulkopuolisen kysynnän kasvaessa vuoksi liiketoiminta eriytettiin omaksi yhtiökseen vuonna 2018.
”Olemme tähän mennessä rakentaneet uusien 4- ja 5-akselisten Volvojen ja Scanioiden alustoille noin 50 nosturiautoa. Nostureina käytämme kaikkia päämerkkejä. Kokoluokka on 100–215 tonnia”, sanoo Koponen.
”Vuodet ovat opettaneet, minkälaisia nosturiautoja markkinoille tarvitaan. Tähän kokemukseen perustuen pystymme ottamaan myös riskiä rakentamalla autoja tasaiseen tahtiin, vaikka niille ei vielä olisi ottajaa. Näin toimitusaika voi olla lyhytkin, kun ennakoimme kysyntää. jatkaa Koponen.
Koposen somekanavat ovat laulaneet viestiään Sveitsiin saakka. Viestiä, joka kertoo Suomessa rakennettavista, suuren nostokapasiteetin omaavista nosturiautoista. Konekauppaa käkikellomaahan on jo tehty. Viennin tiedetään kasvavan lähitulevaisuudessa.
”Pystymme joustavana ja pienenä valmistajana ottamaan kentältä tulevaa palautetta nopeasti huomioon tuotekehityksessämme.”
Uusi Liebherr yhdellä moottorilla
Mika Taimisto Liebherr Finlandin nosturimyynnistä saapui katsastamaan kuinka Kurko-Koponen on pärjäillyt uuden, 150 tonnin Liebherr LTM 1150-5.3 -mobiilinosturin kanssa. Kyseessä on ensimmäinen tämän mallisarjan Suomeen toimitettu nosturi. Kaikkiaan Kurko-Koposella on nyt kolme erikokoista Liebherr-mobiilinosturia laivastossaan.
Tuttuihin punavalkoisiin sävyihin maalattu viisiakselinen uutuus tavoitettiin Rantasalmelta Saimaan rannalta, missä se nosteli huone-elementtejä paikoilleen Järvisydän-lomakeskuksessa. Koko ajan kasvavassa resortissa oli juuri nostettu 20 poreammettakin mökkien terasseille. Tehtävät ovat siis moninaisia.
”Kyseessä on täysin uusi, keikkahommiin sopiva malli ja kokoluokka Liebherrin mallistoon. Tämä 150 tonnin maksimi kapasiteetin ja 66 metrin hydraulisen puomin omaava auto korvaa mallistosta vanhan 130 tonnin mallin LTM 1130. Puomi on kuusi metriä pidempi ja nostovoima on kasvanut 20 tonnia. Vastapainojen koko on sekin kasvanut. Yhteensä niitä voidaan asentaa koneeseen 45 tonnia. Suuri muutos on, että dieselmoottoreita on enää yksi. Sen avulla hoituvat niin siirrot kuin nostotkin”, kertoo Taimisto.
Akseleille voima välittyy alempaa, ja nosturin hydrauliikkapumpuille ylempää voimansiirtolinjaa pitkin. Kun nosturi on varustettu vain yhdellä moottorilla, niin säästynyt paino on käytetty nostokapasiteetin lisäämiseen. Etu on myös se, että mobiilinosturissa tarvitaan vain yhdet pakokaasujen jälkikäsittelylaitteet.
”Tätä mallia on Suomeen tulossa vielä kolme lisää. Ehingenin nosturitehtaan tuotanto on tälle vuodelle kutakuinkin myyty. Vihreät arvot ovat lisänneet nostureiden kysyntää esimerkiksi tuuli- ja aurinkopuistojen rakentamisessa. Maailman nykytilanne ei helpota nosturienkaan rakennusta. Esimerkiksi monia ukrainalaisia hitsaajia on Liebherriltäkin lähtenyt kotimaataan puolustamaan. Teräksien ja energian kallistuminen heijastuu sekin konerakennukseen”, lopettaa Taimisto.
Kurko-Koposen konevalikoima on kauttaaltaan melko uutta. Kaikkiaan rivistössä on kuutisenkymmentä yksikköä erityyppistä nostokalustoa.