Uutiset

Kuljetuskalusto

Kone-Lahtinen Oy luottaa Volvoon

Jo yli 60-vuotias Kone-Lahtinen Oy on erikoistunut erityisesti sahalaitosten ja hiilivoimaloiden logistisiin ratkaisuihin. Pääasiassa Volvo-pyöräkuormaajilla muun muassa puunkäsittelyä tekevä Kone-Lahtinen on 80 henkeä työllistävä perheyritys, jonka toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimii Pertti Lahtinen. Pertin isä Paavo perusti yrityksen aikanaan.

Pertin poika Matti vastaa yrityksessä työmaista ja kalustosta. Tällä hetkellä Lahtisen koneita ja henkilökuntaa on Vilppulassa, Kolhossa, Järvelässä, Aureskoskella, Porissa, Naantalissa, ja Kristiinankaupungissa.

Sopimusta onkin Järvelässä nyt jatkettu ja työt Kärkölässä pyörivät 24 tuntia vuorokaudessa. Lahtisella on alueella reilu konekanta ja 35 ihmistä töissä, pääasiassa kuljettajia, mutta myös omat huoltoasentajat sahalta löytyvät.

Vuonna 2009 Koskisen Oy:n sahalla Kärkölän Järvelässä alkoi viiden vuoden sopimus, joka kattoi pyöreän puun käsittelyn tuotannossa. Työmenetelmien kehittäminen ja tehostaminen on aina ollut Lahtisten johtotähtenä. Vuoden 2009 Konepörssissä kirjoitettiin:

”Vilppulassa Lahtiset ovat tehneet ja kehittäneet raakapuuvaraston ja sivutuotteiden reaaliaikaisen varastoinnin hallintajärjestelmän yhteistyössä Finnforest Oyj:n ja Metsäliiton tehdasmittauksen kanssa.  Brisator Oy:n toteuttamaan järjestelmään kuuluu mm. jokaiseen logistiikassa liikkuvaan koneeseen asennettava ajoneuvopääte ja vaaka. Manuaalinen kirjanpito on väistynyt näin automatiikan ja GPS-paikannusta hyödyntävän järjestelmän tieltä. Koko ketjua on helpompi hallita ja kustannussäästöt syntyvät muun muassa varaston kierron parantumisena ja koneiden ajomatkojen optimoinnista.”

Niin ikään perheyhtiö Koskisen Oy työllistää 900 ihmistä ja Järvelän lisäksi sillä on tuotantolaitokset Hirvensalmella ja Vierumäellä sekä vielä Venäjän Sheksnassa. Puun tarve kaikilla tuotantolaitoksilla on yhteensä miljoonaa kuutiometriä joka vuosi.

Raakapuuta yritykselle tulee niin Venäjältä kuin Suomestakin. Kylminä talvikuukausina, pahimmillaan -30 asteiseksi jäätynyt puu pitää ennen prosessia sulattaa lämpimässä kylvyssä. Järvelässä jalostettua puutavaraa käytetään niin talojen rakennukseen, sisustukseen ym. Kaukaisimmat asiakkaat ovat Saudi Arabiassa, Japanissa, Kiinassa ja Australiassa.

Järvelän sahalle saapuu joka päivä noin 100 autokuormaa raakapuuta. Kone-Lahtinen operoi 20:llä Volvo-merkkisellä koneella, jotta tuotannon pyörät pysyvät jatkuvassa liikkeessä. Pyäräkuormaajatyyppejä alueella ovat L350F, L180F, L120F ja L180G. Osa on High Lift -malleja ja varustettuja isoilla puutavarakourilla.

Sahan lajittelulinjan alkupäässä on tuplalokeroita, joihin varastoidaan kahta eri mittaa. HL-versio tarvitaan, jotta pystytään nostamaan tuplalokeron takimmaisesta osasta lajitellut tukit pois. Vuonna 2009 Konepörssissä uutena hankintana esitelty L350FLL on saanut mittariinsa jo 24 000 tuntia ja Lahtisten mukaan keskimääräinen polttoaineen kulutus on ollut 18,5 litraa tunnissa. Suurimmat sillä kannettavat taakat painavat 30 tonnia.

”Yhteistyö Volvon kanssa juontaa vuoteen 1995, jolloin hankimme ensimmäisen L90C –pyöräkuormaajan. Ajoimme sillä 25 000 tuntia kahdessa vuorossa ilman ongelmia, joten merkkiin oli helppo siirtyä. Meillä on edelleen käytössä muitakin merkkejä, mutta 90 prosenttia kaikista töistä tehdään nykyään Volvoilla. Polttoainetalous ja suorituskyky ovat meillä vaikuttavia tekijöitä”, listaa Pertti Lahtinen.

”Toinen tärkeä asia on, että Volvot on rakenenttu tänne Pohjolan ankariin olosuhteisiin. Koska työskentelemme 24 tuntia vuorkaudessa kaikkina vuodenaikoina, on luotettavuus tärkeää. Myös kuljettajan olot lämpimässä ohjaamossa ovat meille oleellisia asioita”, päättää Lahtinen.

Kuvassa Pertti ja Matti Lahtinen.

Lue seuraavaksi