Uutiset

Työkoneet

Kompaktia sähköistä lakaisutehoa – Bucher CityCat VR50e

Viime vuonna Konepörssissä (10/2021) esiteltiin Staran koeajossa käynyttä ja kuljettajilta ylistävän vastaanoton saanutta kuorma-autoalustaista ja täyssähkökäyttöistä Bucher V 65e -imulakaisukonetta. Sveitsiläisyhtiö panostaakin vahvasti täyssähkökäyttöön ja nykyään tuotannosta suuri osa on jo näitä polttomoottorinsa kadottaneita yksikköjä. Maahantuoja J-Trading Oy esitteli lokakuussa Bucherin sähkökoneiden mallistoa Helsingissä. Uusimpana tulokkaana akkukäyttöisten perheeseen on ensiesiintymisensä Suomessa tehnyt kompakti malli Bucher CityCat VR50e.

Sveitsiläinen Bucher kulkee täyssähkökäyttöisten lakaisukoneiden kehityksen kärjessä. Se on jo esitellyt useita sähköllä kulkevia malleja. Keski-Euroopassa kysyntä niille kasvaa eksponentiaalisesti ja esimerkiksi Sveitsissä jo valtaosa myydyistä koneista on ilman polttomoottoria. Uusin innovaatio Bucher CityCat VR50e käväisi Suomessa näytillä.

Mihinkä muuhun konetyyppiin kuin lakaisukoneeseen täyssähkökäyttö voisikaan sopia paremmin? Lakaisu aloitetaan yleensä aamuyöllä ennen ihmisten heräämistä ja mahdollisimman äänetön työskentely on toivottavaa. Pakokaasutkaan eivät ole tervetulleita töihin vaeltavan kansan nenissä.

Urbaani ympäristö takaa sen, että latauspisteitä on aina lähistöllä. Kaupunkien ja kuntataajamien lisääntyvät ympäristövaatimukset puoltavat nekin polttomoottoreista luopumista. Voikin sanoa, että sveitsiläisyhtiö kulkee alansa kehityksen aallonharjalla.

Sveitsi kärjessä

J-Trading Oy tekee osaltaan pioneerityötä Suomessa. Vankka vuosia jatkunut kaupankäynti kunta- ja kaupunkisektorin kanssa auttaa haistelemaan alan tuulet ensimmäisten joukossa.

”Keski-Euroopassa ollaan sähköistämisessä runsaasti meitä edellä. Esimerkiksi Sveitsissä kaikista myytävistä lakaisukoneista jo 70 prosenttia on täyssähkökäyttöisiä. Suomessa muutos on hidasta, mutta sama kehitys on takuuvarmasti meilläkin edessä. Paineet sähköiseen konekalustoon tulevat olemaan muutaman lähivuoden aikana kovat. Bucher CityCat VR50e tarjoaa jo kahdeksan tunnin työpäivän ilman välilatausta ja ruokatunnin aikaisella, täydentävällä pikalatauksella työpäivä saadaan venymään jo yli 10 tunnin. Kannattaa muistaa, että 30–70 prosentin varausasteella eli keskialueella oleva akku lataantuu kaikista nopeimmin”, kertoo J-Tradingin toimitusjohtaja Ulf Juslin.

Hankintahinta täyssähkökoneelle on nykyään vielä reilusti dieselmallia suurempi, mikä karkottaa monet jo harkintavaiheessa.

”Kuten jo olemme aiemminkin laskeneet, jää täyssähkökäyttöisen koneen koko käyttöiän aikana kerääntyvät kustannukset vastaavaa polttomoottorimallia pienemmiksi. Säästöt polttoaineessa ja huoltokuluissa tasaavat tilanteen pitkässä juoksussa. Lakaisukoneen käyttöikä on pitkä. Pelkkää hankintahintaa ei siis kannata tuijottaa sähkökonetta miettiessä, vaan laskelmia kannattaa tehdä pitkällä tähtäimellä.”

Juslin perää myös hankintatukea täyssähköisille koneille. Monissa maissa tällaista tukea on tarjolla.

Hannu Räsänen J-Trading Oy:stä havainnollistaa Bucherin hallintaa. Ohjaamossa työnaikaiset hallinnat on keskitetty pääosin oikeaan käsinojaan.

Bucher CityCat VR50e lyhyesti

Alhaalla rungossa, iskuilta, vedeltä ja pölyltä suojatussa kotelossa sijaitsevan, täysin huoltovapaan litiumioniakuston kapasiteetti on 137 kilowattituntia. Vakiolaturi on 22 kilowatin tehoinen, jolloin lähes tyhjän akuston kanssa piuhan nokassa tarvitaan valmistajan mukaan 5–6 tuntia täyteen iskuun pääsemiseksi. Pikalatauslaitteen (CCS-liitin) 70 kilowatin teholla päästään valmistajan mukaan alle kahden tunnin latausaikaan lähes tyhjästä akusta täyteen.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetun roskasäiliön tilavuus on 5,6 kuutiometriä ja vesisäiliöön saadaan kerralla mukaan 880 litraa pesussa käytettävää vettä. Roskasäiliöön kertynyttä vettä kierrätetään uudelleen imusuulakkeelle. Tyhjennyskorkeus on 1 550 millimetriä.

Työleveys kolmella harjalla on maksimissaan 3 768 millimetriä ja lakaisurunkoa voidaan siirtää 400 millimetrin liikkeellä koneen molemmille puolille. Koneen omapaino on 5 800 ja kantavuus 4 700 kilogrammaa. Tästä päästään 10 500 kilogramman kokonaispainoon.

Ohjaamossa on kaksi säädettävää penkkiä sekä yksi kokoon taittuva istuin. Työn aikaiset toiminnot on keskitetty oikeanpuoleiseen käsinojaan, josta hallitaan muun muassa harjojen pyörintänopeuksia ja liikkeitä. Kuljettajalle on kaksi näyttöruutua.

Pienempi 4,3 tuuman kokoinen välittää dataa koneen toiminnoista ja mahdollisista häiriöistä. Kuljettajasta etuvasemmalle sijoittuva 10,1 tuuman kosketusnäytön ruutu taas kertoo kaiken oleellisen esimerkiksi harjaustyön aikana. Työympäristö on varsin miellyttävä ja valoisa.

Työnopeudeksi ilmoitetaan 0–20 ja siirtonopeudeksi 0–50 kilometriä tunnissa.

Bucher CityCat VR50e on monen vuoden kehitystyön tulos. Tehtaalla on ennakkotilauksia sisällä jo useita. Sarjatuotanto on Juslinin mukaan alkamassa.





Lue seuraavaksi