Uutiset

Työkoneet

Kolmossarjalaisen korvaava Doosan DX85R-7

Doosanin uusittu mini-/midikaivukoneperhe täydentyy mallilla DX85R-7 (9,5 t/48,5 kW) ja se korvaa vanhan kolmossarjalaisen DX85R-3:n. Kyseessä ei ole aivan kaikkein lyhytperäisin konemalli, vaan Doosan puhuukin rajoitetusta peränylityksestä. Eli liikutaan lyhyt- ja normiperäisten välimaastossa.

Rakenteellisia muutoksia edelliseen mallisarjaan verrattuna on tehty. Muun muassa ylävaunun konstruktiota on vahvistettu ja tyvitaiton rakennetta on muutettu. Pitempi-iskuinen sylinteri sallii nyt 60 asteen kääntökulman molempiin suuntiin.

Doosan käyttää kokoluokissa 2–10 tonnia samaa Doosanin valmistamaa D24-dieselmoottoria, joka on Stage V -yhteensopiva (DOC+DPF). Uudessa mallissa DX85R-7 teholukema on 48,5 kilowattia, kun se aiemmin oli 44 kilowattia. Doosanin tiedotteen mukaan entistä alhaisimmilla kierroksilla saadaan yhdeksän prosenttia suurempi vääntömomentti kuin aiemmin.

Partikkelisuodattimen puhdistus tapahtuu 5 000 tunnin välein, mikä on 25 prosenttia pidempi kuin edellisessä mallisarjassa. Voimansiirto antaa nopeusalueet 2,9 ja 4,8 kilometriä tunnissa.

Doosanin mukaan uusi 2,25 metriä leveä ohjaamo on ergonomialtaan parempi kuin edeltäjänsä. Koneen korkeus ohjaamon kattoon on 2,6 metriä. Ovessa on huomattavan paljon lasipintaa, joten näkyvyys vasemmalle on ensiluokkainen. Ohjaamon rakenteissa on nyt neljä led-valoa.

Myös ilmastointi-/lämmityslaitteen tehoa on kasvatettu ja suuttimien lukumäärää lisätty. Myös ilmakanavien kokoa on suurennettu. Lasinpyyhkimen pinta-alaa on kasvatettu, mikä antaa sadekelillä paremman näkyvyyden monttuun.

Näyttöpaneeli on kahdeksan tuuman kokoinen ja sen kautta hallitaan myös ilmastointia/lämmitystä sekä DAB-radiota. Edelleen näyttöön välittyy peruutuskameran kuva. Hydrauliikan tuotto on säädettävissä 10-portaisesti kierrettävän rullan avulla ja lukemat näkyvät näytöllä.

Istuin on ilmajousitettu ja varustettu lämmityksellä. Mukavuusvarusteiksi voisi luetella aurinkolasien kotelon, usb-pistokkeen sekä taittuvat jalkapolkimet. Peruutuskamera on siis vakiona ja lisävarusteena voi hankkia 360 asteen näkymät tarjoilevan järjestelmän.

Parempi stabiliteetti

Hallintaventtiili (MCV=main control valve) on sekin uusittu. Doosanin mukaan se vähentää painehäviöitä jopa 40 prosenttia, kun vertailukohtana on edellinen malli DX85-3. Näin koneen käytön taloudellisuus paranee. Venttiilistön paikkaa on myös muutettu siten, että huolto pääsee siihen helpommin käsiksi. Uusi sijoitus on Doosanin mukaan myös parantanut näkyvyyttä ohjaamosta.

Puomin tyven rakennettakin on muutettu. Se on siirtynyt 100 millimetriä eteenpäin ja 50 ylöspäin. Näin saavutetaan muun muassa parempi vaakason ulottuvuus. Doosan kertoo tiedotteessaan myös, että nostovoimaa ja koneen stabiliteettiakin on kohennettu muun muassa vahvistamalla alavaunun rakennetta ja kasvattamalla peränylitystä. Vastapaino on nyt valuterästä, uudelleen muotoiltu ja painaa 1 450 kilogrammaa. Puskulevy nousee aiempaa ylemmäs ja se myös kaivaa hieman syvemmältä kuin aiemmin.

Doosan DX85R-7 varustetaan jo tehtaalla DoosanCONNECT-etähallintajärjestelmällä.

Doosan-maarakennuskoneet Suomessa myy RealMachinery Oy 
Lue seuraavaksi