Uutiset

Työkoneet

Kiviainestuotannossa kauhalla on merkitystä

Vierailin edellisen kerran Näpin murskausasemalla Eurajoella vuonna 2012. Tuolloin pääasiassa kiviainestuotantoon keskittyvä yritys kantoi vielä perustajansa Erkko Näpin nimeä. Kolmas sukupolvi eli nykyisen toimitusjohtajan Teijo Näpin (59 v) poika Niklas (27 v) liittyi myös omistajaksi vuonna 2019. Samalla yrityksen nimikin muutettiin muotoon Näppi T & N Oy. Rikantilan alueelle on juuri saatu jatkoluvat toiminnalle 20 vuodeksi, joten myyntipäällikkönä toimivalla Niklaksella riittää miljoonia tonneja murskattavaksi tulevaisuudessakin. Se tietää monta kauhallista kannettavaksi.

Näppi T & N Oy:n uusi Volvo L350F on saanut nokalleen kauhojen aatelia eli Miilux Oy:n
Pulttihuulella® ja pulttikantapäällä varustetun yhdeksän kuutiometrin kokoisen kauhan. Pulttikiinnitteisillä kulutusosilla suojataan kauhan muuta rakennetta. Näin siirretään peruskunnostuksen tarvetta kauemmas tulevaisuuteen.
Pulttihuuli on Miiluxin kehittämä tuote ja rekisteröity tuotemerkki.

Näpit murskaavat eri lajikkeita vuositasolla noin 500 000 tonnia. Päiväsaavutukset vaihtelevat välillä 3 000–5 000 tonnia. Nykyään alueella on myös Asfalttikallio Oy:n asfalttiasema, joka nielee murkselajikkeita tasaiseen tahtiin. Aiemmasta pyöräkuormaajilla suoritetusta murskaimen syötöstä on nyt siirrytty dumppereihin. Lokakuun lopussa Näpit odottelivatkin jo toista dumpperia (Volvo A45G) laivastoonsa.

Dumpperikuormia tekee yksi, vuonna 2017 hankittu Volvo L350F -pyöräkuormaaja, ja toinen samanmoinen ja tuoreempi hankinta tekee altakantoa sekä kasettiautojen lastausta yhdessä pykälää pienemmän Volvo L250H -pyöräkuormaajan kanssa. Altakantoon ja yhdistelmien lastaukseen haluttiin lisää tehoa ja näin seitsemän kuution kauhalla varustettu L250F sai tämän vuoden toukokuussa kaverikseen lähes 60 tonnia työkunnossa painavan kaverin; Volvo L350F -pyöräkuormaajan.

Sen aisoihin kiinnitettiin elokuussa yhdeksän kuutiometrin vetoinen, Miilux Oy:n valmistama, Pulttihuulella® ja pulttikantapäällä varustettu kauha.

”Lastausteho kasvoi huomattavasti. Alueella käy päivässä 50–70 yhdistelmää lastauksessa. Pyöräkuormaajan kokoluokkaa suurentamalla taataan, että autojen ei tarvitse odotella jonossa. Tavoitteena on, että yhdistelmä saadaan täältä liikkeelle lastattuna 2–3 minuutissa”, aloittaa Teijo Näppi.

Kaikki Näpin omat autot (6 kpl) ovat 76 tonnin kasettiyhdistelmiä.

Teijo ja Niklas Näppi luotsaavat Erkko Näpin vuonna 1962 perustamaa yritystä yhdessä eteenpäin. Niklas on lopettanut jääkiekkoilijan uransa ja yrityksen osakkaaksi hän siirtyi viime vuonna. Rauman Lukon junioreista eri Mestis-joukkueiden kautta takaisin ”kotiin” palanneella Niklaksella riittää Eurajoen murskausasemalla töitä. Juuri saatu lupa on seuraavalle 20 vuodelle. Ari Valvee näkee ohjaamosta kauhan huulilevylle takareunaan poltettujen reikien ansiosta.

”Isommalla pyöräkuormaajalla autoon tarvitaan yksi ja perävaunuun kaksi tai kolme kauhallista. Pienemmällä pyöräkuormaajalla vastaavasti vähintään viisi ja usein 6–7 kauhallistakin. Selvää on, että 350F antaa selvää etua lastaukseen, mutta myös altakantoon, kun kerralla kulkee kuljettimen alta pois enemmän tonneja”, jatkaa Niklas.

Miiluxin noin 6 500 kilogrammaa painavaan kauhaan saa ujutettua noin 20 tonnia mursketta keralla.

”Tämän lyhyenkin kokemuksen perusteella voi sanoa, että pyöräkuormaajan kokoluokan kasvattaminen kannatti. Isommalla pyöräkuormaajalla pärjää altakannossa vähemmillä kauhallisilla sekä pienemmillä moottorikierroksilla, ja kun lastauskin on nopeampaa, on polttoaineen kulutus per siirretty tonni vähemmän kuin pienemmällä koneella”, toteavat Näpit.

350:n kulutukseksi miehet mainitsevat murskeen käsittelyssä noin 35 litraa tunnissa. 250:n vastaava lukema on noin viisi litraa vähemmän. Kulutus per tonni laskettuna etu on sitten jo isomman koneen eduksi. Louheen lastaus dumppereihin nostaa toisen 350:n kulutuksen muutamia litroja suuremmaksi.

Miilux ottaa pulttia

Kauhoilla ja niiden kunnolla on suuri merkitys työn tuottavuudelle. Teijo on jo vuosia murskausliiketoimintaa tehneenä kerännyt kokemuspohjaista tietoa myös kauhoista. Ei ole todellakaan sama, minkälaisen kauhan pyöräkuormaajan aisojen tappeihin kiinnittää. Näpin ja Miiluxin yhteistyö ei suinkaan alkanut nyt uuden kauhan myötä, vaan positiivista kokemusta on Pulttihuulesta jo aiemmin.

”Meillä oli Miiluxin Pulttihuuli käytössä jo aiemmin yhdessä kauhassa ja siihen palojen vaihto tehtiin ehkäpä kolmasti vuodessa. Yhden levyn vaihtaa pulttipyssyn avulla tunnissa, joten kauhan saa nopeasti takaisin tuottavaan työhön”, sanoo Teijo.

”Kun tilasimme Miiluxilta uuden kauhan, teimme siihen valmistajan kanssa yhteistyössä muutamia muutoksia. Tilavuutta kasvatettiin rahtusen. Reunoja nostettiin hieman, jotta murske pysyy ajaessa vieläkin paremmin kauhassa. Edelleen halusimme Pulttihuulen lisäksi kauhan kantaan pulttikantapään hidastamaan myös pohjan kulumista”, kertoo Teijo.

”Kun myös pohjassa on kulutuslevy, niin tasoittaminenkin onnistuu paremmin. Kasasta otto helpottuu sekin, kun pohjan pyöreys on poissa. Louheen kuormauksessa taas sitä pyöreyttä tarvitaan eli samat kauhat eivät sovellu louheelle ja murskeelle. Louhekauhassa pohjaan tarvitaan myös enemmän ainevahvuutta”, tietää Niklas.

Valitsemalla Miiluxilta HD-pulttihuuli taataan, että kauhan peruskunnostuksen väli kasvaa huomattavasti. Kärjen huuli on koottu viidestä ja kantapään levy vastaavasti neljästä pulttikiinnitteisestä palasta.

Tilavuus ei muutu

”Nyt näillä on tehty töitä pari kuukautta, eikä vielä ole vaihdettu yhtään palaa. Mitä harvemmin tämän kokoluokan kauha pitää laittaa peruskunnostukseen, sen parempi. Tappikiinnitteisen kauhan irrottaminen on oma hommansa ja raskaiden tappien ta­kaisin laittaminen ja kohdistaminen vaatii kaksi miestä. On helpompi lähettää koko kone pajalle, mutta se taas vaatii lavettikyydin etuautolla sekä aiheuttaa tuotantoon täällä murskausasemalla omat hankaluutensa. Pulttihuuli vähentää kauhan peruskunnostuksen tarvetta oleellisesti. Olemme ehdottoman tyytyväisiä uuteen kauhaan”, täydentää Niklas.

”Tuottavuus pysyy Pulttihuulikauhassa vakiona, sillä kauhan tilavuus ei pienene ajan myötä. Pulttihuulen suosio erityisesti murskeiden altakannossa ja myös kaivoksissa on kasvussa koko ajan”, sanoo Turo Tuominen Miilux Oy:stä.

Volvo 350F toi lisätehoa niin altakantoon kuin autojen lastaukseenkin. Polttoaineen kulutus per siirretty tonni on vähemmän kuin pykälää pienemmällä eli Volvo L250H -pyöräkuormaajalla.
Aiemmin louhe kuljetettiin murskaimelle pyöräkuormaajilla kantamalla. Nyt siirto tapahtuu dumppereilla.
Niklas Näpillä riittää Eurajoen kiviainesalueella murskattavaa. Luvat on uusittu 20 vuodeksi.

Lue myös: Suomalaista Sisua jo yli 50 vuotta.


Lue seuraavaksi