Uutiset

Työkoneet

Rikantilan murskeasema Eurajoki – Näppituntumalla murskausta jo 30 vuotta

”Heti peruskoulun jälkeen näihin hommiin ryhdyin ja sillä tiellä ollaan edelleen. Rauman talousalueella, maksimissaan 50 kilometrin säteellä on riittänyt viime vuosina asiakaskuntaa. Olkiluoto on ollut iso soran ja murskeen käyttäjä, tosin nyt merkitys on tietenkin vähentynyt”, aloittaa Teijo Näppi.

”Tällä kuopalla ei murskattava tavara minun elinikänäni lopu. Nykyinen lupa käsittää vielä 15 hehtaaria, mikä tarkoittaa noin kahta miljoonaa kuutiometriä louhittavaa kiveä. Uusi lupa-anomus käsittää vielä 20 hehtaaria lisää. Tällä hetkellä maksimi kohdassa ollaan 27 metrin syvyydessä”, jatkaa Näppi.

Näpin koko murskausketju on optimoitu varsin tehokkaaksi.

”Esimerkiksi nyt tätä 0-16 laatua tulee ulos noin 250 tonnia tunnissa, mikä tietää noin 2000 tonnin päiväsaavutusta. Joitain 0-64 tai 0-90 murskeita pystytään tekemään jo noin 400 tonnin tuntivauhtia.”

Nykyään työtä tehdään enää yhdessä vuorossa. Koko tuotantoketjua on pystytty tehostamaan niin, että sama määrä murskataan nyt yhdessä, mikä ennen kahdessa vuorossa. Miehiä kuopalla on töissä viisi. Louhinnan Näpille tekee Eki Uusitalo Oy.

Murskeet ja sepelit myydään kuopalta lastattuna asiakkaan autoon tai sitten kuljetukset hoidetaan omien viiden kasettiauton avulla. Konekantana kuopalla on kiviä rikkova kaivukone sekä lastausta ja murskan syöttöä sekä altakantoa tekevät pyöräkuormaajat. Yhteensä neljä kappaletta.

”Siirryimme Volvon kalustoon 2000-luvun alussa ja nyt tuoreimmatkin hankinnat ovat samaa merkkiä. Toista päivää käytössä oleva kaivukone on EC380D (39 t) sekä pyöräkuormaaja L250G (37 t). Pyöräkuormaajassa on seitsemän kuution kauha ja olemme sillä maksimissaan kuljettaneet 18,6 tonnin kuorman mursketta. Louhoksen keskimääräinen paino murskaa syötettäessä on jossain 15 tonnin paikkeilla. Kauha ei ole yhtään liian suuri, sillä vakavuus säilyy noilla 18 tonninkin kuormilla”, tietää Näppi.

”Tiedän Ruotsiin menneen altakantoon samaan pyöräkuormaajaan yhdeksänkin motin kauhan ja silläkin vielä homma pelaa. Kauhapolitiikka on muuttunut paljon viime vuosina. Ei ole paljon aikaa siitä, kun 50 tonnin pyöräkuormaajaan suositeltiin 6,5 kuution kauhaa. Nyt tehtaan suositus tälle uudelle L250G:lle on 6,4 kuutiota”, lisää Volvo koneet Näpille myynyt Pekka Oikari.

Regenerointia napilla

Molemmat uudet Volvot ovat StageIIIB-moottorilla varustettuja. Pyöräkuormaaja on vielä varustettu uudella Opti Shift-vaihteistolla, joka tosin oli saatavilla jo F-sarjan pyöräkuormaajiinkin vuodesta 2010 lähtien. Sen suurin etu on varmasti muuntimen automaattilukitus. Se toimii 2-4 vaihteilla. Esimerkiksi rinteessä kuorman kanssa liikuttaessa se lukittuu jo kakkosvaihteella. Kuljettaja voi halutessaan myös kytkeä lukituksen pois käytöstä. Käytännössä muuntimen lukittuessa koko moottoriteho menee eteenpäin ajoon.

OptiShift myös huolehtii automaattisesti jarruttamisesta koneen levyjarruilla suuntaa vaihdettaessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lyhyen siirron lastauksessa sitä, että kuljettajan ei tarvitse painaa jarrua suuntaa vaihtaessaan. Volvo lupaa OptiShift-vaihteiston tuovan noin 15 prosentin polttoainesäästöt kuormaustyössä sekä siirtoajossa normaaliin muunninvaihteistoon verrattuna. Sitkeys ylämäessä on myös oleellisesti parempi.

Volvon uutta pyöräkuormaajaa Rikantilan murskaamolla ajoi raumalainen Tapani Maijala. Mies on ollut Näpin palveluksessa seitsemän vuotta.

”Entinen Volvo oli vuosimallia 2005. Kehitys on ollut huimaa. Tässä uudessa koneessa näkyväisyys on paljon parempi kuin ennen, ohjaamo on hiljainen ja tehoakin tuntuu olevan enemmän. 15 tonnia kulkee kevyesti kasalta esimurskan kitaan”, aloittaa Maijala. Uudessa Volvossa on myös vasemmalla vipuohjaus, jota Maijala pääasiassa käyttääkin.

”Uutta minulle on myös tämä hiukkaset polttavan regeneroinnin tekeminen. Kojetaulussa syttyy merkkivalo noin 10 tunnin välein. Sen jälkeen kuittaan sivupanelista yhdellä napilla prosessin käyntiin. Muuta ei tarvitse tehdä”, jatkaa Maijala.

”Juuri niin. Partikkelisuodattimen vaihtoväli on 4500 tuntia. Koko suodatin korvataan vaihto-osalla ja se maksaa asiakkaalle noin 500-700 euroa”, kertoo Jan-Peter Nybäck Volvolta. Suodatinta kannatta kohdella varoen, sillä uusi maksaakin sitten jo kymppitonnin paikkeilla.

Pyöräkuormaajan ohjaamosta löytyy peruutuskameran lisäksi kuvaa esimurskaimen kidasta välittävä, langattomasti toimiva kamera. Näytölle saadaan vaihdettua myös jälkimurskaimen kidalta kuvaa. Näin murskaimella on aina optimimäärä pureksittavaa.

Peruutuskamerassa on myös yksi tervetullut yksityiskohta. Sen ruudulle piirtyy pisteinä koneen takapään ääriviivat, mikä Maijalan mukaan auttaa peruutettaessa ahtaissa paikoissa. Tamtronin vaakalaitetta ei tosin murskan syötössä pidetä päällä, ainoastaan autoja lastattaessa. Kaikki lähtevät auto ajavat vaa’an kautta.

Internet osoitteet: www.erkkonappi.fiwww.volvoce.com

Lue seuraavaksi