Uutiset

Työkoneet

JCB:n Pohjois-Amerikan tehtaalle suuri tilaus USA:n armeijalta

JCB on solminut sopimuksen USA:n armeijan kanssa nopeakulkuisten kaivurikuormaajien toimittamisesta seuraavan kahdeksan vuoden ajan. Sopimuksen arvo on noin 269 miljoonaa USA:n dollaria (n. 230 M€). Koneita toimitetaan niin maavoimille kuin merijalkaväelle.

Tämän nopeakulkuisen kaivurikuormaajan (High Mobility Engineer Excavator = HMEE) prototyyppi esiteltiin jo vuonna 2002 nimenomaan USA:n puolustusvoimille. Vaatimuksena oli suuri siirtonopeus sekä soveltuvuus armeijan tehtäviin. Prototyypin huippunopeus oli 88 kilometriä tunnissa. Vuonna 2005 JCB sai yli 200 miljoonaan dollarin laitetilauksen sekä noin 20 miljoonan dollarin huoltosopimuksen USA:lta sekä sen liittolaisilta. Tuon tilauksen myötä toimitettujen kaivurikuormaajien määrä on nyt noin 1 200 kappaletta.

Nyt solmittu kauppa käsittää noin 400 nopeakulkuisen kaivurikuormaajan (HMEE) toimituksen. Koneet valmistetaan JCB:n Pohjois-Amerikan pääpaikalla Savannahissa, Georgian osavaltiossa. Peruspanssarointien lisäksi JCB tarjoaa koneisiin erilaisia suojausvaihtoehtoja, lisälaitteita sekä huoltopalveluita.

”Ensiesittelystä alkaen nämä nopeakulkuiset kaivurikuormaajat mullistivat armeijan tavan toimia. Olemme erittäin tyytyväisiä, että USA:n armeija on nyt osoittanut suurta luottamusta koneisiimme tekemällä uuden tilauksen”, sanoo Graeme Macdonald JCB:ltä.

”Tämä toimitussopimus on loistava uutinen JCB:n Pohjois-Amerikan toimipisteelle. Siellä on valmistettu näitä kaivurikuormaajia jo 13 vuoden ajan. USA:n armeija on osoittanut suurta luottamusta niin tähän tuotteeseen, kuin myös sen takana olevaan suunnitteluun, valmistukseen ja jälkimarkkinointiin”, lisää Richard Fox-Marrs JCB:ltä.  

Nopeakulkuisessa kaivurikuormaajassa yhdistyvät JCB:n tutut kaivurikuormaaja ja Fastrac, jossa on jousitus ja lukkiutumattomat jarrut. Tavoitteena on ollut kaivurikuormaaja, joka pystyy kulkemaan armeijan kuljetussaattueen vauhdissa ”omin avuin” ilman lavettikuljetusta. Kaivurikuormaajan omapaino on 17,5 tonnia ja moottorin iskutilavuus 6,7 litraa. Kone on suunniteltu armeijan moninaisiin tehtäviin, niin maansiirtoon, maarakennukseen, puolustusasemien rakennukseen kuin katastrofialueiden raivaukseen. Korkean huippunopeuden (88 km/h) lisäksi HMEE on luokiteltu siirrettäväksi armeijan kuljetusvälineissä, kuten laivoissa, junissa ja lentokoneissa. Jopa laitteen laskuvarjopudotus on mahdollinen. Kaivurikuormaaja on saatavana monin eri varustein, esimerkiksi erikoispanssaroinnein. Kone on nelivetoinen. Siinä on nelipyöräohjaus ja se pystyy nostamaan yli kahden tonnin kuorman. Kaivusyvyys on lähes neljä metriä.


Lue seuraavaksi