Uutiset

Työkoneet

750 000 JCB-kaivurikuormaajaa

Englantilainen maarakennuskonejätti JCB ilmoittaa saavuttaneensa merkittävän, JCB-kaivurikuormaajien valmistuksen merkkipaalun. Lähes 70 vuoden ajanjaksolla on maailmalle lähtenyt jo 750 000 konetta. Juhlakalu syntyi maailmaan Rocesterin tehtaalla Staffordshiressä Englannissa. Nykyisin JCB valmistaa kaivurikuormaajiaan Englannin lisäksi Intiassa, Brasiliassa ja Pohjois-Amerikassa.

JCB Mark 1 vuonna 1953.

Elettiin vuotta 1953, kun JCB:n perustaja, jo edesmennyt Joseph Cyril Bamford vakuuttui ideasta, missä maataloustraktorin eteen laitettiin kuormaaja ja taakse kaivulaite. Ensimmäisen täyden tuotantovuoden 1954 aikana valmistui 35 konetta ja kesti yli 20 vuotta saavuttaa 50 000 valmistetun kaivurikuormaajan raja.

Kuningatar Elisabeth ja Anthony Bamford vuonna 1995.

”Muistan kuinka lapsena katselin ensimmäisten kaivurikuormaajien valmistumista Rocesterin tehtaalla. Nyt tuntuu uskomattomalta, että niitä on tehty jo noin paljon”, ihmettelee nykyinen pääjohtaja Anthony Bamford.

”Ja mikä vielä hämmästyttävämpää on se, että kaivurikuormain on konetyyppinä pitänyt pintansa. Se on edelleen yksi suosituimmista lähes seitsemän vuosikymmenen jälkeenkin.”

Juhlakone JCB 3CX on ainutlaatuisesti maalattu ja sen varustelukin poikkeaa normimallistosta.

Kaivurikuormaajien tuotantoa vuonna 1961.

Tehtaalla koneiden parissa työskentelevä ja valmistusryhmää nyt johtava Phil Starbuck (60 v.) tuli taloon vuonna 1975, jolloin valmistuksen kokonaismäärä ylitti juuri tuon edellä mainitun 50 000:n.

”Olen varsin ylpeä saadessani edelleen olla osa tätä menestystarinaa”, sanoo Starbuck.

Shannon Ramczykowski (22 v.) on työskennellyt kaivurikuormaajalinjastolla alle vuoden päivät. ”On hienoa, kun nyt tällainen määrä koneita on jo valmistettu, suurin osa tosin ennen minun tuloani. Toivon, että saan tulevaisuudessa osallistua vastaaviin tilaisuuksiin vielä monta kertaa”, sanoo Ramczykowski.

Vuonna 1964 alkoi vienti Amerikkaan.

JCB on maailman markkinajohtaja kaivurikuormaajissa ja on pysynyt asemassaan jo noin 20 vuotta. Sen valmistushistorian aikana markkinoille on tullut paljon myös kilpailevia konetyyppejä, mutta kaivurikuormaajille on aina oma tilauksensa ja käyttökohteensa.

Ensimmäinen JCB-kaivurikuormaaja oli tyypiltään Mark I. Se helpotti monia töitä, joita perinteisesti oli tehty käsin. Vuonna 1956 markkinoille tuli Hyddra-Digga. Nämä kaksi mallia maalattiin vielä sinipunaisiksi, mutta vuonna 1960 lanseerattu JCB 4 sai jo tutun keltaisen värin pintaansa.

Vuonna 1985 juhlittiin 100 000. kaivurikuormaimen valmistusta.

JCB 3 näki päivänvalon vuonna 1961, JCB 3C vuonna 1963 ja JCB 3CII vuonna 1967. Tämä legendaarinen malli pysyi tuotannossa jopa 13 vuoden ajan.

Vuonna 1980 JCB investoi kaivurikuormainten valmistukseen 24 miljoonaa puntaa ja esitteli uuden mallin JCB 3CX. Tämä malli on noussut maailmanlaajuisesti ikonisen koneen maineeseen ja se antoi varsinaisen mahtisysäyksen konetyypin maailmanlaajuisen kysynnän kasvuun.

Nykyiset JCB-mallit omaavat paljon sellaisia teknisiä ominaisuuksia, joista tuotannon alkuaikoina ei voitu edes uneksia. Nyt esimerkiksi tukijalat tasaavat koneen automaattisesti epätasaisessa maastossa. Kuormaajassa on ajoa helpottava jousitus ja momentinmuuntimessakin on lukkotoiminto. Ohjaamot ovat valoisia ja ilmastoituja maisemakonttoreita.

Pääministeri Boris Johnson rysäyttää Brexitillä sisään vuonna 2019.

JCB:n ohjaamoon ovat vuosien varrella istuutuneet kuvattaviksi niin kuninkaalliset, TV-tähdet kuin pääministeritkin. JCB-kaivurikuormaajasta tehtiin jopa laulu, joka nousi Englannin listoillekin. Ja ovatpa varkaatkin ihastuneet merkkiin. Vuonna 2000 jalokivivorot nimittäin hurauttivat JCB:llä sisään Millenium Domeen ja yrittivät varastaa 350 miljoonan punnan arvoiset jalokivet. Yritykseksi jäi.

Edellinen juhlan paikka koettiin vuonna 2012, kun 5CX-kaivurikuormaaja rullasi vapauteen järjestysnumerolla 500 000.

Anthony Bamford JCB 3CX:n lanseeraustilaisuudessa vuonna 1980.
John Major vaalikiertueella vuonna 1997.
JCB MK 1 vuonna 1954.
Lehtimainos vuodelta 1960.Lue seuraavaksi