Uutiset

Työkoneet

JCB:ltä uudet 3,5-tonniset

Englantilainen JCB tuo markkinoille sekä lyhyt- että normiperäisen, 3,5 tonnin painoisen minikaivukoneen. Näin se laajentaa Next Generation -minikaivukonemallistoaan. Lyhytperäinen mallihan korvaa tuotannossa vanhan 8035ZTS-mallin. Normiperäinen malli sen sijaan on aivan uusi tulokas. Mallimerkinnät ovat 35Z-1 ja 36C-1.

Molemmissa malleissa on kolmesylinterinen Perkins, joka täyttää Stage V -päästömääräykset ilman partikkelisuodatinta tai muita pakokaasujen jälkikäsittelylaitteita. Teholukema on 18 kilowattia.

Polttoainetta säästää automaattinen tyhjäkäynnille pudotus, joka on säädettävissä välillä 230 sekuntia. Moottorin kierrokset putoavat 1 100 kierrokseen minuutissa myös heti, kun vasen vipukonsoli nostetaan ylös.

Edelleen tekniikka rakentuu Bosch-Rexrothin muuttuvatilavuuksisesta, kuormantuntuntevaa järjestelmää ruokkivasta hydrauliikkapumpusta. JCB:n mukaan uusi, keskittävä venttiililohko tarjoaa paremman läpivirtauksen sekä tehokkaammat ja jouheammat, samanaikaiset kaivuliikkeet. Lohkoon pääsee nyt käsiksi irrotettavan, ohjaamon lattiassa sijaitsevan luukun alta. Samassa tilassa on käännön moottori.

Hydrauliikkasylinterien tiivistyksessä on uudenlaiset O-renkaat ja valmistajan mukaan tiivistysteho on maksimaalinen. Hydrauliikkaletkut on koodattu eri värein niiden tunnistamisen helpottamiseksi. High flow -hydrauliikka on molemmissa vakiona, jolloin puomin päähän saadaan tuottoa maksimissaan 70 litraa minuutissa. Myös matalamman tuoton alue voidaan valita, jolloin öljyä virtaa 30 litraa minuutissa.

Proportionaalinen hallinta tapahtuu tietenkin kaivuvipujen peukalopyörien avulla. Yksi- ja kaksitoimisen hydrauliikan valinta onnistuu nyt katkaisimella ohjaamosta. Ennen työn aloittamista hydrauliikka on JCB:n perinteiseen tapaan kuitattava päälle erillisellä katkaisimella, vipukonsolin alas laskeminen ei siis yksin riitä.

JCB:n mukaan uudistunut hydrauliikka tarjoaa mahdollisuuden laajan työlaitevalikoiman sujuvaan käyttöön.

Bluetoothia ja ilmastointia

Molemmissa koneissa on sama ohjaamo, ja se on tietenkin läpäissyt ROPS/FOPS-testit. Tämä pätee myös turvakaareen, jonka voi hankkia, jos ohjaamoa ei jostain kumman syystä tarvitse.

Etuikkuna on jaettu 70/30-suhteessa kahteen osaan ja JCB kertoo näkyvyyden monttuun olevan erinomaisen. Ikkunat ovat suoria, millä on haettu kustannustehokkuutta, jos laseja joutuu vaihtamaan.

Ohjaamoon saa tietenkin myös ilmastointilaitteen. Puskulevyn sähköinen hallinta on sekin nyt vakiona ja lattia on vapaa polkimista, koska tyvitaitonkin hallinta tapahtuu käsin.

Aivan ensimmäiseksi koneen käynnistyessä niin sanottu, tekniikkaa läpi käyvä ”health check” juoksee näytössä. Kuljettaja voi personoida näytön omien mieltymystensä mukaiseksi. Molempiin koneisiin saa myös turvallisuutta nostoihin takaavan kuormanhallintajärjestelmän (Load Moment Indicator).

Ohjaamossa on nykyhengen mukaisesti myös Bluetooth-yhteys ja kaksi usb-porttia. Ohjaamon sisävalaistuskin on nyt toteutettu led-valoin. Pimeään aikaan työvalot palavat vielä hetken ohjaamosta poistumisen jälkeen, jolloin kulku pois työmaalta on mukavampaa. Myös varkaudenesto sekä JCB LiveLink -etähallintajärjestelmä ovat vakiona.

Alavaunussa on tuttu H-rakenne. Telarungot ovat viistot. Alhaalla rullia on neljä ja ylhäällä yksi. Telamoottorit ovat Nachin valmistamat ja niissä on automaattinen kickdown-toiminto. Molemmissa malleissa on yhteensä 12 nostopistettä.

JCB:n mukaan uusi puskulevyn muotoilu takaa paremman materiaalin kulun ja suuremman kapasiteetin. Puskulevyn sylintereille tulevien hydrauliikkaletkujen sanotaan nyt olevan helpommin vaihdettavissa.

Kaivupuomin geometriaa on hieman muutettu parempien nosto- ja kaivuominaisuuksien saavuttamiseksi. Kaivupuomi on molemmissa 2 450 millimetriä pitkä ja kauhanvarrelle on valittavana kaksi pituutta: 1 300 tai 1 600 millimetriä.

Pidemmän version kanssa vastapainoa kasvatetaan 246 kilogrammalla. Tämä pidempi kauhanvarsi ja vastapaino on kaikissa Suomeen tulevissa koneissa. Kaikki kaivulaitteen voitelukohteet kuten tapit ja pronssilaakerit omaavat nyt 500 tuntiin kasvatetun voiteluvälin.

”Ensimmäinen 35Z kone on näillä näppäimillä Suomessa ja myyty. Lisää uusia malleja on tulossa ja niitä liitetään myös vuokrakalustoon”, kertoo Eetu Tyster Matekolta.

Suomessa JCB-koneet myy Mateko Oy.


Lue seuraavaksi