Uutiset

Työkoneet

JCB sähköisesti – uusia innovaatioita

Englantilainen JCB kulkee vahvasti täyssähkökäyttöisten koneiden kehityksen eturintamassa. Konepörssin koeajossakin viime kesänä käväissyt JCB 19C-1E -minikaivukone oli ensimmäisten esiteltyjen innovaatioiden joukossa. Myös täyssähkökäyttöinen trukki (Teletruk 30-19E) on ollut tuotannossa jo jonkin aikaa. Nämä tuotteet saavat täydennystä nyt kahdesta pienestä dumpperista (1TE ja HTD-5) sekä kurottajasta 525-60E. Kaikki täyssähkökäyttöiset koneet JCB niputtaa termin E-Tech alle.

Ollaanpa akuista energiansa saavista koneista ja laitteista tässä vaiheessa vielä mitä mieltä tahansa, ne varmasti yleistyvät tulevaisuudessa vauhdilla. JCB on huomioinut yhteiskunnasta tulevat paineet ja lähtenyt sähköiseen maailmaan vauhdilla. Nollapäästöihin pyrkivät hankkeet kuten Lontoon päästötön keskusta (London Ultra Low Emission Zone) edesauttavat sähkökäyttöisten koneiden kysyntää ja tarvetta. Etenkin juuri suurissa kaupungeissa akkuteknologian ja niihin liittyvien koneiden kehittymistä seurataan tarkasti.

Lataus on oleellinen asia akuilla toimivissa koneissa. Laajentuneen konemalliston myötä nyt esiteltiin myös uusi pikalaturi (supercharger) sekä kaksi ”powerpack”-mallia, joiden avulla lataus voidaan suorittaa sielläkin, mihin sähköä ei tule. Varavirtalähde lienee käyttökelpoinen suomenkielinen termi noille.

Kahdeksan kilowatin malleja on kaksi; 1.25QE ja 1.50QE. Ensin mainittu on neljällä ja jälkimmäinen kahdeksalla litiumioniakulla varustettu. Molemmissa jännite on 230 volttia ja kapasiteetit ovat 23 ja 46 kilowattituntia. Näitä ei ihan taskussa kuljeteta, sillä painot ovat 530 ja 665 kilogrammaa. Ulkomitat ovat molemmilla samat eli metrin joka suuntaan.

Uusi tulokas E-Tech-perheeseen on 525-60E-kurottaja. Sähköttömiä työmaita varten JCB on kehittänyt kaksi varavirtalähdettä, joiden avulla saadaan virtaa koneisiin tai vaikkapa työmaan valaistukseen. Kurottajassa akut on sijoitettu dieselmoottorin tilalle, oikealle alas.

Näitä teräskuoreen pakattuja, kuution kokoisia varavirtalähteitä voi siirtää nostolenkkien avulla tai sitten nostohaarukoissa. JCB lupaa varavirtalähteilleen 2 000 latauskertaa, mikä takaa 10 vuoden käyttöiän. Tuolloinkin akkujen kapasiteetista pitäisi olla jäljellä vielä 85 prosenttia. Varavirtalähteitä voidaan toki käyttää muuhunkin työmaan sähköntarpeisiin, kuten valaistukseen, turvakameroihin tai käsityökaluihin.

Kuuteen metriin akkujen avulla

JCB on valmistanut kurottajia jo 43 vuotta ja on useissa kokoluokissa maailman markkinaykkönen.

Mielenkiintoisin täyssähkökäyttöinen JCB-uutuus Suomenkin markkinoita ajatellen on 2 500 kilogrammaa nostava ja 5 200 kilogrammaa painava kurottaja 525-60E. Täyteen kuuteen metriin voidaan nostaa 2 000 kilogrammaa.

Uuden 525-60E-kurottajan oikealla sivulla sijaitsevan katteen alla on nyt litiumioniakkujen (24 kWh/96 V) lisäksi sähkökomponentteja. Kurottaja onkin yksi harvoista konetyypeistä, jossa akkujen sijoittelu tuottaa vain vähän päänvaivaa. Tilaa on, kun dieselmoottori jää kyljestä pois.

Kurottajassa on kaksi sähkömoottoria, toinen voimansiirtolinjalle (17 kW) ja toinen hydrauliikalle (22 kW). Hydrauliikassa on 80 litran tuoton antava hammaspyöräpumppu.

JCB lupaa akkujen varauksen kestävän täyden kahdeksan tunnin työvuoron. Riippuen tietenkin taukojen pituudesta ym. Jarrutusenergiaakin käytetään akkujen lataukseen ajon aikana. Tämä toiminto kytkeytyy pois päältä automaattisesti, kun akut ovat täynnä.

Kurottajan mukana kulkeva latauslaite on sama kuin muissakin E-Tech-koneissa. Verkkovirralla ja 16 ampeerilla latauksen tyhjästä täyteen luvataan hoituvan kahdeksassa tunnissa. Uuden, E-Tech-malleille soveltuvan pikalatauslaitteen (27 kW) avulla akun lataus tyhjästä täyteen onnistuu 60 minuutissa. Jos virtaa on jäljellä vielä 25 prosenttia pikalatauksen alkaessa, on latausaika vain 35 minuuttia. Siinä ehtii juuri fish & chipsit syödä.

Kurottajassa akut on sijoitettu dieselmoottorin tilalle, oikealle alas. Toimivat vastapainona.

Sähkökoneiden toinen etu päästöttömyyden lisäksi on meluttomuus. Kaupunkioloissa liikenteen ja ihmisten seassa huomaamattomasti kulkeva kone on turvallisuusriski. JCB-kurottaja voidaan varustaa äänimerkin antolaitteella, jonka avulla sen lähestyminen on helpompi havainnoida. Ohjaamossa sisällä melutaso on JCB:n mukaan vain 66,7 desibeliä. Ulkomitoiltaan ja suoritusarvoiltaan 525-60E vastaa täysin vastaavaa dieselversiota.

JCB 1TE

Pienet dumpperit, pienet dumpperit ne…

Pienet dumpperit eivät meillä ole yleistyneet kovinkaan paljon, vaikka monissa töissä ovatkin ehdottomia apureita. Esimerkiksi erilaisissa saneeraus- ja purku-urakoissa ovat varsin käyttökelpoisia. Ja nyt kun täyssähkökäyttöisenä niillä pääsee ajamaan pakokaasuitta sisätiloihin, on hankinta harkitsemisen arvoista.

JCB 1TE on tuhannen kilon kapasiteetillaan oiva työpari JCB 19C-1E -minikaivukoneelle. Kuorma syntyy ilman dieselin pärinää ja pakokaasujen katkua. Dumpperissa on kaksi litiumioniakkua (5 kWh) ja niissäkin on JCB:n mukaan kapasiteettia koko työpäivän askareisiin.

JCB HTD-5

Pienempi, keväällä markkinoille tuotu ja akuista voimansa saava kuormankantaja on mallimerkinnältään HTD-5. Se on niin sanottua perässä käveltävää mallia, mutta tarjoaa myös seisontatason takana, mikäli tassuttelu ei kiinnosta. Sen kapasiteetti on 500 kilogrammaa.

JCB 19C-1E -minikaivukoneen voi hankkia nyt myös ohjaamolla. Kesällä Konepörssin koeajossa oli vielä turvakaarellinen malli.

Ohjaamo on täysin sama kuin perinteisissä 1–2 tonnin dieselmalleissakin. Lämmityslaite on nyt tietenkin sähkökäyttöinen sekin. Lämmintä hönkää ohjaamoon saa heti, eikä vasta vesikierron lämmettyä. Valmistajan mukaan lämmityslaitteen käyttö ei juurikaan vähennä päivittäistä työaikaa.

JCB-koneet Suomessa myy Mateko Oy.

Siirtoliima Oy osti Matekolta kesällä Suomen ensimmäisen täyssähkökäyttöisen JCB 30-19E -teletrukin. Trukissa käytetään lyijyakkuja. Koneessa on tupla-akut pikavaihdolla, Cascade-kaksoispiikit sekä perävaunun vetovarustus. Alla on harmaat antistaattiset renkaat.
JCB:n täyssähkökäyttöiset 19C-1E -minikaivukone ja uusi 1TE-dumpperi muodostavat oivan työparin, joilla työskentely sujuu huomaamattomasti ja ilman pakokaasuja. Minikaivukoneen saa nyt ohjaamolla varustettuna.


Lue seuraavaksi