Uutiset

Työkoneet

JCB kaivaa vedyllä

JCB on kehittänyt 20 tonnia painavan, vetykäyttöisen kaivukoneen. Yritys haluaa johtaa koneenrakennusta kohti nollapäästöistä ja vähähiilistä tekniikkaa.

Vetypolttokennolla varustetulle 20 tonnin 220X-kaivukoneelle on suoritettu vuoden pituiset tiukat testit JCB:n louhoksessa. Perusteellisen kehityksen ansiosta JCB on ensimmäinen maarakennuskonevalmistaja maailmassa, joka esittelee vetykäyttöisen kaivukoneen toimivan prototyypin.

”Ensimmäisen vetykäyttöisen kaivukoneen esittely on mielenkiintoinen ensiaskel, kun pyrimme kohti nollahiilistä maailmaa. Lähikuukausina JCB jatkaa tämän tekniikan kehittämistä ja parantamista”, sanoo JCB: n puheenjohtaja Lord Bamford.

Hänen poikansa Jo Bamford vietti 14 vuotta JCB: llä ennen kuin perusti Ryse Hydrogenin, joka on erikoistunut muun maussa vetyteknologiaan.

Jo Bamford osti myös Pohjois-Irlannin linja-auto jättiläisen Wrightbusin. Hän on solminut sopimukset maailman ensimmäisten vetykäyttöisten bussien toimittamisesta Lontoon ja Aberdeenin kaupungeille.

”Uskon todella, että vety on Iso-Britannialle loistava mahdollisuus rakentaa sen ympärille maailman johtavaa teollisuutta. Tämä luo meille työpaikkoja ja vähentää päästöjä”, toteaa Jo Bamford.

JCB: n prototyyppikaivukoneen teho syntyy vedyn reagoidessa polttokennossa hapen kanssa. Tämä prosessi tuottaa energiaa, jota tarvitaan moottorien käyttämiseen. Ainoa pakokaasupäästö on vesi.

Muitakin tuoreita innovaatioita on tuotu markkinoille päästöjen ja ympäristön kuormituksen vähentämiseksi. JCB nimittäin aloitti viime vuonna täysin sähkökäyttöisen minikaivukoneen 19C-1E tuotannon. Samalla se laajensi sähköteknologian käyttöä myös trukkeihin lanseeraamalla Teletruk-teleskooppitrukkien sähkömallin JCB 30-19E.

Lue myös: JCB:ltä ympäripyörivä kurottaja.


Lue seuraavaksi