Uutiset

Työkoneet

Hyundain uudet 13-15 tonnin HX A -sarjalaiset

Hyundai Construction Equipment tuo markkinoille kolme Stage V -vaatimusten mukaista A-sarjan tela-alustaista, 13-15 tonnin painoista kaivukonetta. Valmistajan mukaan ne tarjoavat muun muassa vuokraamoille ja urakoitsijoille parantuneen suorituskyvyn, kohonneen tehokkuuden ja suuremman tuottavuuden. Uusimmilla Cummins-dieselmoottoreilla varustetut perinteinen HX140A L sekä lyhytperäiset HX130A LCR ja HX145A LCR sisältävät parannetun hydrauliikan ohjauksen. Suomeen Hyundait tuo Suomen Telakone Oy.

Uudet mallit HX130A LCR (13,3-14,8 t/55 kW), HX140A L (14,2-17,2 t/100 kW) ja HX145A LCR (15,2-18,1 t/100 kW) ovat työpainojensa osalta hyvin lähellä toisiaan. Tulevat käyttökohteet varmasti vaihtelevat.

Konevuokraamoita kiinnostaa luultavasti eniten lyhytperäinen HX130A LCR, joka on varustettu Cummins F3.8 -moottorin 55 kilowatin tehoisella versiolla. Moottori täyttää EU Stage V -päästöstandardin ilman AdBluen tarvetta. Juuri vuokrakäytössä erinomainen pointti. Koneessa oleva etähallintajärjestelmä varmistaa oikeaan aikaan paikalle saapuvan ja oikeilla osilla varustetun huollon.

Hyundai HX140A L

Perinteisellä perällä varustettu HX140A L saa voimansa samasta Cumminsin dieselmoottorista, mutta tehoa puristetaan ulos 100 kilowattia. Näin saadaan aikaan enemmän kaivu- ja murtovoimaa ja sitä kautta korkeampi tuottavuus. HX 140A L soveltuu erityisesti urakoitsijoille ja kaikille muille, jotka etsivät kokoluokassa huipputehokkuutta. Valmistajan mukaan uusi malli antaa kolme prosenttia enemmän tehoa ja 12 prosenttia enemmän vääntöä kuin edeltäjänsä.

HX140A L:n kaikkiin suodattimiin ja täyttöpisteisiin on valmistajan mukaan helppo päästä käsiksi. Moottoriin kytketty diagnostiikka ja Hyundain Hi MATE -etähallintajärjestelmä tarjoavat tällekin mallille korkean tason palvelu- ja tuotetuen.

Kolmas malli, joka hyötyy Stage V -päivityksestä, on HX145A LCR. Kuten HX130A LCR, tämäkin lyhytperäinen malli soveltuu erityisen hyvin ahtaisiin paikkoihin kuten tie- ja kadunrakennukseen sekä rakennustyömaille. Moottorissa on sama 100 kilowatin teho kuin HX140A L -mallissa. Cummins tarjoaa kahdeksan prosenttia enemmän tehoa edeltäjäänsä verrattuna. Kuitenkin polttoainetta kuluu työtehtävistä riippuen Hyundain lupaamana 3-6 prosenttia vähemmän kuin aiemmassa mallissa. Stage V -taso vähentää hiukkaspäästöjä 60 prosenttia.

HX145A LCR -mallissakin on Hyundain HCE-DT Air, joka mahdollistaa langattoman yhteyden kaivukoneeseen älypuhelimesta tai kannettavasta tietokoneesta paikan päällä. Tämä edistää valmistajan mukaan nopeaa diagnoosin tekoa ja vähentää kalliita seisokkeja.

Kun moottorissa käytetään valmistajan speksit täyttävää moottoriöljyä (CK-4 E/G), voidaan vaihtoväli kaikissa kolmessa uutuusmallissa pitää tuhannessa tunnissa.

Hyundai HX145A LCR

Hydrauliset asetukset

HX A -sarjan koneissa on päivitetty IPC-järjestelmä, joka säätää pumpun virtausnopeutta ja tehoa vastaamaan käyttäjän tarpeita. Pääohjausventtiilin rakenne ja hydrauliikkaputkien asettelu on myös optimoitu energiahäviön minimoimiseksi koko järjestelmässä.

Uusi kaivualueiden nostotila parantaa Hyundain mukaan nostokykyä, vähentää moottorin käyttämää kierroslukua, aktivoi tehonlisäyksen ja tarjoaa paremman pumpun virtauksen hallinnan. Koneisiin on saatavana lisävarusteena Fine Swing Control, joka tasoittaa puomin liikettä kääntöliikkeen alussa ja lopussa.

Kuljettaja voi myös asettaa puomin nostonopeuden suhteessa kääntönopeuteen aktivoimalla tai poistamalla puomin prioriteettitoiminnon. Kauhanvarren nopeutta voidaan myös hienosäätää aktivoimalla tai deaktivoimalla varren regenerointitoiminto. Tehdyt asetukset on mahdollista tallentaa Key On Init -työtilan kautta. Sieltä ne on helppo ottaa käyttöön uudestaan aina moottorin käynnistyttyä.

Hyundai HX130A LCR

Tilavampi ohjaamo

Kaikkien koneiden ohjaamoiden tilavuutta on kasvatettu 13 prosenttia. Oven kahvan muotoilu on uusittu. Sen luvataan helpottavan pääsyä kuljettajan istuimelle ja parantavan kuljettajan näkökenttää koneen sivulle.

Ohjaamossa on kahdeksan tuuman kokoinen kosketusnäyttö. Siitä luetaan koneen dataa ja hallitaan kaikkia tärkeimpiä toimintoja. Hyundain suuremmistakin koneista tuttu rullaohjaus on myös näissä 13-15 tonnin koneissa. Keskitetyt kytkimet näytön alla mahdollistavat kaikkien toimintojen helpon ohjauksen. Uudet kaivukoneet voidaan varustaa valinnaisella proportionaalisella lisähydrauliikalla. Vaihtoehtona on myös yhden polkimen suora ajo.

Turvallisuus on edelleen prioriteetti. Hyundain HX A -sarjan kaivukoneissa on elektroninen käännön pysäytysjärjestelmä, jolla ohjataan kääntöjarrun toimintaa. Automaattinen turvalukko estää koneen tahattoman käytön. Koneet voidaan varustaa myös peilikameralla ja Hyundain AAVM -kamerajärjestelmällä (Advanced Around View Monitoring). Tämä sisältää IMOD-järjestelmän (Intelligent Moving Object Detection), joka ilmoittaa käyttäjälle, jos toiminta-alueella havaitaan ihmisiä tai esineitä.

Uusissakin koneissa on hyväksi todettu Hi MATE-etähallintajärjestelmän, joka tarjoaa kehittyneet diagnostiikkaominaisuudet. Mobile Fleet App on päivitetty, jotta kaluston omistajat pääsevät helposti käsiksi koneen käyttötietoihin, joihin kuuluvat muun muassa taloudellinen käyttö ja vikakoodien tunnistus.

Valinnainen Engine Connect Diagnostics (ECD) on Cumminsin ja Hyundain välinen integrointi. Se sallii asentajien ja jälleenmyyjien tukea asiakkaita diagnostiikkaraporteilla ja moottorin suorituskykytiedoilla.

Sekä normi- että lyhytperäisten mallien ohjaamoiden tilavuus on kasvanut 13 prosenttia edellisiin malleihin verrattuna.

HX130A LCR

 • Moottori Cummins F3.8
 • Maksimi teho 55 kW (74 hv)
 • Työpaino 13 265/14 810 kg
 • Maksimi kaivusyvyys 5 640 mm
 • Pääpuomin pituus 4,3 m (mono), 4,556 m (taitto)
 • Kauhanvarren pituus 1,96 m, 2,26 m, 2,81 m

HX140A L

 • Moottori Cummins F3.8
 • Maksimi teho 100 kW (134 hv)
 • Työpaino 14 200/17 180 kg
 • Maksimi kaivusyvyys 6 015 mm
 • Pääpuomin pituus 4,1m (mono), 4, 6 m (mono), 4,9 m (taitto)
 • Kauhanvarren pituus 1,90 m, 2,10 m, 2,50 m, 3,0 m

HX145A LCR

 • Moottori Cummins F3.8
 • Maksimi teho 100 kW (134hp)
 • Työpaino 15 215/18 120 kg
 • Maksimi kaivusyvyys 5 940 mm
 • Pääpuomin pituus 4,6 m (mono) 4,9 m (taitto)
 • Kauhanvarren pituus 2,10 m, 2,50 m, 3,0 m


Lue seuraavaksi