Uutiset

Työkoneet

Hyundai oikeaan painoluokkaan

Vahtolainen Antti Marjasto työskentelee maarakennusalalla yhdessä isänsä kanssa, molemmat omilla toiminimillään. Antin ensimmäinen omiin nimiin tehty hankinta on lyhytperäinen Hyundai HX130 LCR, joka on Hyundain HX-perheen kolmas lyhytperäinen malli. Konepörssi tavoitti Antin koneineen uimalammikon laajennuspuuhista Vahdolta. Marjastot ovat erikoistuneet sähköverkkojen kunnossapitotöihin Eltel Networksille. Näissä töissä kuljetaan enintään 100 kilometrin säteellä kotoa.

Antti Marjaston uusi Hyundai HX130 LCR sijoittuu 13 tonnin painoluokkaan ja on siksi helposti siirrettävissä työmaalta toiselle kolmeakselisella vaihtolava-autolla. Marjasto tekee sähöverkkojen kunnostustöitä, joten joskus työkohteet ovat varsin hankalien taipaleitten takana.

”Meillä on pari Lännen-kaivurikuormaajaa sekä yksi 90-luvun lopulla valmistettu Lännen pyöräalustainen kaivukone. Saattaa olla ihan viimeinen tai toiseksi viimeinen, mitä Lännen on niitä valmistanut. Hyvin kukkuu edelleen. Noiden lisäksi löytyy yksi seitsemän tonnin painoinen New Holland Kobelco. Vaikka teemme kahdestaan töitä, pidetään koneita vähän enemmän rivissä. Kun työmaat vaihtelevat eri puolilla Varsinais-Suomea, voidaan koneita seisottaa reservissä tulevia lähistöjen työmaita ajatellen. Kuljettaminen vähenee”, aloittaa jo 16 vuotta maarakennustöitä tehnyt Antti.

”Hyundain valintaan vaikutti tosi vahvasti painoluokka ja tietysti lyhytperäisyys oli myös ykköskriteerinä. Hieroin Suomen Telakoneen kanssa kauppaa jo edellisestä 9-sarjan mallista, mutta kun kuulin uuden HX:n olevan tulossa kesällä markkinoille, päätin odottaa. Metkon jälkeen sain koneen.


Antti Marjasto kertoo, että työmaat sijaitsevat Varsinais-Suomessa, kohtuullisella etäisyydellä kotipaikkakunnalta, joka on Vahto.

Kuljetamme Hyundaita kolmeakselisella vaihtolava-autolla, jolla pääsee pahojenkin taipaleitten taa lavettia helpommin. Hieman yli 13 tonnin kokonaispaino varusteineen asettuu juuri oikeaan kohtaan, tosin puskulevy piti jättää koneesta pois.”

Antin Hyuundaissa on Engconin kallistuva kauhanpyörittäjä, joka on varustettu Ec-oil -pikakiinnikkeellä. Se yhdistää automaattisesti myös hydrauliikkaliitimet. Näin ollen ohjaamosta ei tarvitse kavuta ulos letkujen kanssa tappelemaan.

”Nyt on helppo pudottaa Engcon pois, kun tarve vaatii. Viitisensataa kiloa kannattaa irrottaa, jos vaikka alkaa mättämään tosissaan maata. Se vaikuttaa varmaan vähän polttoaineen kulutukseenkin”, tuumaa Antti.

Kulutus Perkinsillä (55 kW) näyttäisi olevan aika kohtuullista.

”Olin ojan palteita tasaamassa ja kahdeksan tunnin aikana polttoainetta kului 34 litraa, mielestäni aika maltillinen lukema.”

Hyundain näytöllä keskimääräinen kulutuslukema oli kuvaushetkellä 6,8 litraa ja käynnissä olevan päivän kulutus 4,4 litraa tunnissa. Uimalammikosta mätettävä savi on melko raskasta. Polttoaineen kulutusta voi tutkia keskikulutuksena tai kokonaislitroina. Myös tunti- ja päiväkohtaiset lukemat saadaan näytölle.

Kolme lyhytperäistä

HX-mallisto sai ensi-iltansa vuonna 2015 Intermat-näyttelyssä ja nyt jo yhteensä 15 erikokoista kaivukonetta käsittävä mallisto sijoittuu painoluokkiin 12-118 tonnia. Uusin lyhytperäinen malli on siis Marjastollakin oleva HX130 LCR. Muut lyhytperäiset vaihtoehdot ovat HX145LCR (15t/93 kW) ja HX235 LCR (24 t/136 kW). HX-malliston ominaisuuksia on esitelty jo monta kertaa aiemmin Konepörssin sivuilla ja lehdessä. Perusteellinen esittely löytyy vuodelta 2016 jutun ja videon muodossa mallista HX220L, esimerkiksi Konepörssin sivuilta hakusanalla Hyundai.

Marjaston koneen Engconin kallistuva kauhanpyörittäjä on helposti pudotettavissa pois puomin päästä. Ec-oil -pikakiinnike kytkee automaattisesti myös hydrauliikan.

Alle 55 kilowatin tehoisten moottoreiden kohdalla puhutaan päästövaiheesta Stage IIIB eli Stage IV-vaihetta ei niihin sovelleta lainkaan. Näin ollen HX130LCR:n Perkinsin pakokaasujen puhdistamiseen riittää pelkkä partikkelisuodatin, ureaa ei tarvita.


Hyundain kahdeksan tuuman kokoinen värinäyttö tarjoaa selkeästi tiedot muun muassa polttoaineen kulutuksesta.

Peruskone ilman työlaitteita painaa Hyundain mukaan 12,7 tonnia, mutta Marjaston varusteluilla mennään lähelle 13,5 tonnia. Puskulevyllisen mallin tyyppimerkintään lisätään D-kirjain ja työpaino nousee noin 900 kiloa. Hyundai oli ensimmäinen, joka toi lintuperspektiivin ja 360 asteen kameranäytön ohjaamoon. Kahdeksan tuuman näytöltä voikin tutkia helposti, mitä koneen ympärillä tapahtuu. Ihmisen tai muun kohteen lähestyessä alle viiden metrin etäisyydelle, järjestelmä hälyttää kuuluvasti.

Hieno ominaisuus on koneessa oleva Wi-Fi yhteys, jonka avulla älypuhelimen näyttö on peilattavissa koneen näytölle.

Uutta on ECO-mittari, joka ohjaa kuljettajaa kaivamaan taloudellisella alueella. Mittarin väritys muun muassa muuttuu moottorin väännön ja polttoaineen kulutuksen mukaan.

Hyundai-maansiirtokoneet Suomeen tuo Suomen Telakone oy.

Lue seuraavaksi