Uutiset

Työkoneet

Hyundai HX85A saapui Eurooppaan

Jo viime vuoden Baumassa Hyundai Construction Equipment Europe esitteli 8-9 tonnin painoluokkaan sijoittuvan HX85A-kaivukoneensa, joka on saanut A-sarjalaisen muotoilun ja ominaisuudet. Baumassa tyvitaitollakin varustetun HX85A:n luvattiin tulevan markkinoille vuodenvaihteessa 2019-2020, mutta nyt vasta ensimmäinen on saatu Eurooppaan. Edelleen Baumassa Hyundain osastolla kerrottiin, että muut uudistuvat mini- ja midikaivukonemallit tulevat jatkossa noudattelemaan samaa teknisen toteutuksen linjaa uuden HX85A:n kanssa.

Vaihtoehtoina tälle kahdeksan tonniselle on sekä normaali mono- että taittopuomi. Usein tämänkokoisilla koneilla liikutaan ahtaissa tiloissa, joten suuremman ulottuvuuden taittopuomi on varmasti käyttökelpoisempi näistä. Kauhanvarrelle on valittavana eri pituuksia molemmissa puomivaihtoehdoissa.

Vaihtoehdoksi peruspuskulevyn tilalle tarjotaan kallistuvaa ja kääntyvää puskulevyä (four-way dozer blade).

Taittopuomilla ja puskulevyllä varustettuna HX85A painaa 9 250 kilogrammaa. Maksimi kaivusyvyys on 4 660 ja ulottuvaisuus 7 480 millimetriä. Moottorina on Yanmar ja teholukema on 49,9 kilowattia. Partikkelisuodatin riittää Stage V -vaiheen rajoitusten alittamiseen, AdBlue:ta ei ole.

Uudistuneen ja nyt kuormantuntevan hydrauliikan ansiosta kaikkien kaivuliikkeiden ja voimansiirron luvataan toimivan jouhevasti samaan aikaan.

Konepeitto ohjaamon oikealla sivustalla paljastaa venttiilipöydän kokonaisuudessaan esille. Myös akulle ja ilmansuodattimelle on reitti auki tätä kautta. Konepeitto ohjaamon takana on muotoiltu parhaan mahdollisen takanäkyväisyyden takaamiseksi.

Ohjaamossa on isommista A-sarjalaisista tuttu seitsemän tuuman kokoinen LCD-näyttö. Koneen muistiin voidaan asettaa kuuden eri työlaitteen tiedot. Propohydrauliikat on nekin asennettu tehtaalla valmiiksi. Hydrauliikassa on kaksi ennalta asetettua työaluetta; kevyempiin työsuoritteisiin on taloudellisuutta maksimoiva ”standard” ja maksimitehot saadaan power-asetuksella. Valinta tehdään näytön alla olevalla napilla.

Automaattinen tyhjäkäynnille pudotus sekä myös yhtä automaattinen moottorin sammutus ovat vakiovarusteita. Sammutukselle voidaan ohjelmoida näytön kautta toivottu aika. Koneen käynnistys tapahtuu painonapilla ja älyavaimen avulla.

Suomessa Hyundai-maarakennuskoneet myy ja huoltaa Suomen Telakone Oy.

Lue myös: Koulun purku suurella Hyundai HX520L:llä.Lue seuraavaksi