Uutiset

Työkoneet

Koulun purku suurella Hyundai HX520L:llä

Maanrakennus Mykrä Oy:n Hyundai-kanta täydentyi äskettäin merkin HX520L-purkukoneella (52 t/316 kW). Koneen toimituksesta vastasi Hyundain Suomen maahantuoja Suomen Telakone Oy. Uusi Hyundai on Maanrakennus Mykrän suurin kone. Kokonsa puolesta se soveltuu hyvin purkutöihin. Koneeseen on asennettu 28 metrin ulottuvuudella oleva puomi juuri purkutöitä varten.

Uusi kone pääsi heti hommiin purkamaan Kullaan metsäoppilaitoksen koulurakennusta Ulvilassa. Purkutyö sujuivat ongelmitta. Vanha rakennus purettiin pois uuden tieltä kustannussyistä.

Maanrakennus Mykrä on jo pitkään suosinut Hyundain koneita. Yritys on tehnyt purkutöitä 1990-luvun puolesta välistä alkaen. Tuolloin taloon hankittiin myös ensimmäinen purkukone.
”Nyt 25 vuotta siitä olemme ostaneet ensimmäisen pitkäpuomisen purkukoneen”, sanoo Juha Mykrä. ”Se tuo osaltaan monia tervetulleita muutoksia tapaamme toimia.”

”Aikaisemmin käytimme tavallista pitkäpuomista konetta korkealla tapahtuviin purkuihin. Ulottuvuutta saatiin lisää tekemällä maapenkkaa koneen alle. Tämä toimintamalli on nyt historiaa uuden Hyundai HX520L:n ja sen purkutyökalujen myötä. Koneen perinteinen puomi on helposti vaihdettavissa pitkään purkupuomiin, vaikka työmaalla. Se tekee koneesta erittäin monikäyttöisen”, jatkaa Mykrä.

Englantilainen Kocurek Excavators Ltd toimitti isoon Hyundaihin pitkän purkupuomin. Yritys on erikoistunut kaivukoneiden lisävarusteiden valmistukseen ja koneiden muokkaukseen. Kocurek on tunnettu juuri purkuun ja materiaalinkäsittelyyn soveltuvien koneiden rakentelusta.

Uudessa koneessa on kallistuva ohjaamo, joka helpottaa purkutyötä. Myös automaattinen ilmastointilaite sekä kuljettajan lämmitettävä ja ilmajousitettu istuin parantavat kuljettajan työoloja osaltaan. Koneessa on kahdeksan tonnin vastapaino ja telojen välin säätö. Ne lisäävät oleellisesti koneen vakautta. Hyundain 360 asteen kamerajärjestelmä (Advanced Around View Monitoring = AAVM) lisää turvallisuutta koneen käyttöön. Ylävaunuun sijoitettujen kameroiden lisäksi myös puomin päässä on kamera. Asiakkaan pyynnöstä koneeseen asennettiin myös pölyämisen vaimennusjärjestelmä, joka on tänä päivänä välttämätön purkutöissä.

Lajittelukouraksi valikoitui Daemon DMR800-koura. Peruskoneen omapaino on 52 tonnia. Työlaittein ja kaikin lisävarustein varustettuna kokoonpanon työpaino nousee 65 tonniin. Voimanlähteenä on Scanian kuusisylinterinen DC 13 084A -dieselmoottori. Moottorin iskutilavuus on 12,7 litraa ja sen päästöluokka on Stage IV.

”Kone on osoittanut kyntensä jo ensimmäisellä työmaallaan”, sanoo Mykrä. ”Hyundain avulla pystymme nyt tekemään purkutyöt tehokkaasti ja turvallisesti. Esimerkiksi savupiippujen purut onnistuvat paljon helpommin. Tämän koneen kanssa ei tarvitse työskennellä niin lähellä purkukohdetta tai jopa lähes kohteen alla, kuten olemme aikaisemmin tehneet.” ”Meillä oli paljon purkukohteita jonossa tällä uudelle koneelle, ja lisää on tulossa. Hyundain turvallisuusratkaisut sekä Kocurekin pitkä puomi ovat parantaneet operointikykyämme oleellisesti”, tiivistää Juha Mykrä lopuksi.Lue seuraavaksi