Uutiset

Työkoneet

Hyundai Europe VIP tour 2014 osa 1

Suomen Telakone Oy:n kokoama pieni suomalaisryhmä vietti viikon Hyundain vieraina Etelä-Koreassa. Hyundai Europe VIP Tour 2014 keräsi yhteen jälleenmyyjiä ja asiakkaita ympäri Eurooppaa.

Antoisan matkan tutustumiskohteina olivat tietenkin Hyundain mahtitelakka, maarakennuskone- sekä trukkitehdas etelärannikolla Ulsanissa ja uusi moottoritehdas sekä koulutuskeskus sisämaassa. Matkan ehdottomaan antiin voi laskea myös tutustumisen korealaiseen elämänmenoon ja kulttuuriin.

Suomen Telakone Oy on edustanut Hyundai-maansiirtokoneita Suomessa vuodesta 1998 lähtien.

Matti Rautionmaa muistelee yli 15 vuoden takaista lähtölaukausta.

”Hyundai oli lähestynyt meitä aiemmin maahantuonnin aloittamiseksi. Edustimme tuolloin jo toista merkkiä Etelä-Koreasta eli Samsungia. Päätimme silti lähteä tutustumaan tehtaaseen Ulsaniin. Ollessamme lounaalla isäntiemme kanssa sain tiedon, joka vaikutti oleellisesti Hyundai-edustuksen syntymiseen. Minulle ilmoitettiin, että Volvo on ostanut Samsungin ja niin se edustus oli meiltä loppuun katsottu. Siinä olikin sitten helppo kätellä uuden maahantuontisopimuksen syntymistä.”

Siitä lähtien uudet Hyundai-maarakennuskoneet onkin myyty Humppilasta ja jälleenmyyjiltä lukuisille asiakkaille. Kaksi näistä pitkäaikaisista luottoasiakkaista oli mukana Hyundain turneellakin.

Enska Mäntylä hankki ensimmäisen Hyundainsa 90-luvun lopulla. Nyt edustamiensa yritysten Bimu Oy:n ja Mäntylä E&E:n laivastossa on yhteensä 15 Hyundai-merkkistä konetta; pyöräkuormaajia, kaivu- ja materiaalinkäsittelykoneita.

Mäntylä E&E hoitaa raskaat ja ylisuuret kuljetukset ja projekteihin liittyvät nostot. Toimialueena pääosin Eurooppa, varsinkin pohjoismaat ja tietysti koko Suomi.

Bimu Oy toimii pääosin Suomessa ympäristötekniikan eri alueilla, kuten jätteenkäsittelyssä, biopolttoaineiden valmistuksessa, konevuokrauksessa ja raskaissa maansiirtotöissä.

”Pääsyy Hyundai-kaluston suurelle määrälle on luotettavassa ja ammattitaitoisessa maahantuojassa. Myös koneen hinta–laatusuhde on kohdallaan. Meillä tarpeet vaihtelevat ja Telakoneen kyky nopeisiin toimituksiin on meillä huomattu”, kertoo Mäntylä.

”Hyundain järjestämä matka oli aika lailla onnistunut. Siitä jäi kuva, että asiakkaat ovat tärkeitä ja valmistaja yrittää parhaansa asiakkaidensa eteen. Tehdas oli aika pieni ja kokoon nähden tuotantomäärät suuria, mikä kertoo tehokkuudesta.”

Mäntylän kanssa samoilla linjoilla on toinen matkalle osallistunut asiakas eli porilaisen Maanrakennus Mykrä Oy:n omistaja Jorma Mykrä. Suomen Telakoneen palvelukonseptia mies pitää kokonaisvaltaisena.

”Kävin tehtaalla ja Etelä-Koreassa jo 11 vuotta sitten. Tuotteiden valmistus on edelleen mittavaa ja suunnitelmallista. Toimintaympäristö ei pröystäile ja kaikki on siistiä ja toimivaa”, aloittaa Mykrä.

Mykrä osti heti vuonna 1998 kaksi uutta Hyundai-kaivukonetta kokoluokkiin 13 ja 25 tonnia. Tällä hetkellä yrityksellä on Hyundai-kaivukoneita 10 kappaletta ja niiden lisäksi vielä yksi pyöräkuormaaja.

Suomen edustava valtuuskunta myhäilee retkiohjelmaan kuuluvassa kone-esittelytapahtumassa.

Se vietiin läpi koulutuskeskuksessa Eumesongissa, joka sijaitsee vajaat 100 kilometriä Soulista etelään.

Suomen Telakoneen Pekka Leppäkorpi (vas.), Vesa Hänninen (2. vas.) ja Matti Rautionmaa (2. oik.) sekä Bimu Oy:n Enska Mäntylä (kesk.) ja Maanrakennus Mykrä Oy:n Jorma Mykrä olivat yhtä mieltä siitä, että näkemistä, kuulemista ja kokemista riitti koko viikoksi.

Oli ilo huomata, että Konepörssi on suosittu julkaisu myös hieman kauempana kotimaasta.

Katso artikkelin kakkososa tästä.

Lue seuraavaksi