Uutiset

Työkoneet

Hyundai Europe VIP tour 2014 osa 2

Jälleenmyyjiä ja asiakkaita yhteen kerännyt Hyundai Europe VIP tour 2014 tarjosi toki katsauksen Hyundain monipuoliseen liiketoimintaan ja konevalmistukseen, mutta antoi myös ripauksen lisää ymmärrystä Korean tasavallan (Etelä-Korea) nykytilaan. Maan historia on täynnä verisiä sotia ja suunnattomia uhrauksia.

Vielä 1950-luvulla maailman köyhimpiin maihin kuulunut ja vuonna 1948 syntynyt Korean tasavalta on nykyisin maailman 15. suurin talous ja kasvuvauhti on hurjaa. Maan pinta-ala on vain Islannin kokoluokkaa eli noin kolmannes Suomesta, mutta asukkaita on noin 50 miljoonaa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoristoisen maan kaikki laaksot ja notkelmat on rakennettu täyteen, usein monikerroksisia pilvenpiirtäjiä. Ja rakentaminen ylöspäin jatkuu. Nyt jo maan väestöstä 60 prosenttia asuukin kerrostaloissa.

Korean tasavallan taloudellinen menestys ja brändien tunnettavuus nojaa pitkälti suuriin kansainvälisiin yhtiöihin kuten Samsung, Kia ja tietenkin Hyundai. Hyundai Groupin muodostaa nykyään useampi erillinen yhtiö, joilla ei hallinnollisesti ole mitään yhteistä ja niitä käsitellään talousasioissa myös eri yhtiöinä. Hyundain valmistama tuotevalikoima on valtava (kuva).

Kun tarkastellaan Etelä-Korean kymmentä, liikevaihdoltaan suurinta yhtiötä niin Hyundai Motor (Hyundai-Kia Automotive Group) on listan kakkonen heti maailman suurimman teknologiayrityksen Samsung Electronicsin jälkeen.

Etelä-Korean suuriin kuuluvat edelleen autoteollisuuden osia valmistava Hyundai Mobis viidennellä ja Hyundai Heavy Industries Co. (HHI) seitsemännellä sijallaan.

Maarakennuskonevalmistuksesta vastaava Hyundai Construction Equipment on yksi osa tätä massiivista HHI-ryhmää, jonka selkärangan muodostaa kuitenkin telakkateollisuus.

Koko Hyundain bisneksen perustaja on nykyisen Pohjois-Korean maaperällä, maanviljelijäperheeseen vuonna 1915 syntynyt Chung Ju-yung (kuva). Kuusilapsisen perheen vanhimpana Ju-yung haaveili Asanin kaupungissa Kangwoon provinssissa opettajaksi kouluttautumisesta. Tuolloin elettiin Japanin hirmuvallan alaisessa, jakaantumattomassa Koreassa.

Vaikka kaikki Hyundain yritykset eivät enää olekaan Hyundai Groupin alla, niin kaikkien yritysten omistus on Ju-yungin poikien tai heidän perillistensä hallussa.

Maailman suurin telakka ja maarakennuskoneita sekä trukkeja valmistavat tehtaat sijaitsevat maan kaakkoisosassa Ulsanissa, aivan meren rannalla. Nämä sekä muun muassa moottoritehtaat levittäytyvät yhteensä 485:n hehtaarin alueelle. Neljä ja puoli miljoonaa autoa vuodessa valmistava autotehdaskaan ei ole kaukana. Logistisesti ajatellen kone- ja autovalmistus ovat ihanteellisesti sijoittuneet. Maailman meriväylät aukeavat tuotteille omasta satamasta ilman pitkiä rahteja maateitse.

Koko Ulsan on yhtä kuin Hyundai ja kaupungin nimen voisi kai muuttaakin. Työpaikkojen lisäksi yritys tarjoaa työntekijöilleen asunnot, sairaalat, koulut, päiväkodit, supermarketit eli lähes kaiken, mitä ihminen elämänsä aikana tarvitsee. Kun kerran pääsee Hyundaille töihin, on tulevaisuus taattu, ajatellaan Ulsanissa

Mahtitelakka rakentaa yhdessä Gunsanin ja Samhon telakoiden kanssa noin 60–100 erilaista laivaa ja alusta vuodessa. Kapasiteetti näillä on vieläkin suurempi.

Yhden aluksen keskimääräinen valmistumisaika on puolitoista vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että telakoilla on koko ajan reilusti toistasataa alusta jonkinlaisessa suunnittelu- tai rakennusvaiheessa. Kokoluokka on käsittämätön. Yrityksen suurin kapasiteetti on juuri Ulsanin telakalla, jota Hyundain vieraat saavat turvallisuussyistä ihmetellä tosin vain bussien ikkunoista. Valtavia valtamerialuksia on rakenteilla kymmenkunta kerralla omissa altaissaan. Lohkot aina 40 metrin pituuteen saakka rakennetaan halleissa sisällä ja maailman suurin prässi kykenee taittamaan maksimissaan 21 metriä pitkiä teräslevyjä. Kuka enää väittää, että vain Amerikassa kaikki on suurta.

Hyundai Construction Equipment on erikoistunut vuonna 1987 avatulla Ulsanin tehtaalla tela- (1,6–120 t) ja pyöräalustaisten kaivukoneiden (5,5–21 t) ja pyöräkuormaajien (10,5–31,1 t) valmistukseen. Tuoteohjelmassa tosin ovat myös liukuohjatut pienkuormaajat ja kaivurikuormaajat, mutta tuotannon painopiste on kahdessa ensi mainitussa konetyypissä.

Viimeisimpänä lisäyksenä tuoteperheeseen ovat jyrät, jotka Hyundai rakennuttaa yhteistyössä Atlas Weyhausenin kanssa Saksassa. Hyundai-jyriä ei kuitenkaan myydä Euroopan markkinoilla. Kun kaikki trukkimallitkin lasketaan mukaan edellä mainittuihin, niin koko tuoteohjelma käsittää yli 200 erilaista konemallia.

Koko maarakennuskonetehtaan alue on 6,7 hehtaaria ja siitä lattiapinta-alaa on kolme ja puoli hehtaaria. Tehtaan tämänhetkinen maksimi kapasiteetti on tuottaa 20 000 kaivukonetta ja 4500 pyöräkuormaajaa vuodessa.

Hyundai-maarakennuskoneiden myynti tapahtuu 500:n jälleenmyyjäpisteen kautta 130 eri maassa. Omat organisaatiot Hyundailla on Euroopan lisäksi muun muassa Amerikassa, Kiinassa ja Intiassa. Euroopan (HHI Europe N.V.) konttori on avattu Belgiaan vuonna 1995.

”Olemme erikoistuneet kaivukoneisiin ja pyöräkuormaajiin ja niissä kasvu on ollut nopeaa. Kun vielä kymmenen vuotta sitten meidän osuutemme oli vain viisi prosenttia koko HHI:n liikevaihdosta, niin nyt se on jo lähes kolminkertainen. Meille vahvoja markkina-alueita Euroopan lisäksi ovat Intia, Kiina, Venäjä ja Lähi-Itä. Etenkin kaivukoneillamme olemme useilla markkina-alueilla markkinakärkien joukossa”, kertoo HHI:n johtaja S.G.Rhee.

HHI:n tämän vuoden liikevaihto tulee asettumaan 60 miljardin dollarin paikkeille.

Telakan osuus on lähes puolet koko HHI:n liikevaihdosta ja offshore-teollisuus on toiseksi suurin osa-alue. Maarakennuskoneet eli HCE (Hyundai Construction Equipment) vastaa tänä vuonna noin 13 prosentin siivua koko HHI:n liikevaihdosta.

Maarakennuskonesektorin tämän vuoden tilauskanta on kasvanut viime vuoteen verrattuna 14,9 prosenttia, kun laivojen tilauksissa on koettu viiden prosentin notkahdus. Suurinta kasvu on vihreän energian saralla, kun tilaukset kasvoivat peräti 49 prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2014. Tosin tämä sektori vastaa vasta reilua prosenttia koko HHI:n liiketoiminnasta.

Hyundain matkan yhtenä tutustumiskohteena oli myös upouusi HHI:n ja Cumminsin yhteistyönä rakennettu moottoritehdas Daegussa. Modernin ja valoisan tehtaan tavoitteena on valmistaa 50 000 dieselmoottoria vuodessa. Tästä kertyy arviolta 500 miljoonan USA:n dollarin vuosittainen myynti. Täydellä teholla tehtaan odotetaan toimivan vuoteen 2020 mennessä, jolloin se työllistää 3700 ihmistä.

”Stage IV (Tier4 final) -versiot ovat jo koekäytössä ja valtaosin päästöjen raja-arvot hoituvat hapetuskatalysaattorin (DOC) ja AdBluen (SCR) avulla. Stage IV -moottoreilla varustettujen koneiden myynti alkanee vuoden 2015 lopussa tai 2016 alkupuolella”, tietää Suomen Telakonee Oy:n huoltopäällikkö Pekka Leppäkorpi.

Matti Rautionmaa kertoo, että lyhytperäinen, 12,5 tonnia painava Robex 125LCR-9A on viimeisimpiä lisäyksiä Hyundain 9A-perheeseen. Hyundai käyttää keskikokoisissa kaivukoneissaan Perkinsiä, pienissä Yanmaria ja suurissa Cumminsia.

Iltagaalassa Ulsanissa palkittiin ansioituneita maahantuojia. Suomalaisedustus oli hyvä. Hyundain trukkeja maahantuovan Finnsiirto Oy:n Kalle Dahlman (vas.) ja Suomen Telakone Oy:n Matti Rautionmaa (3. oik.) ottivat tunnustuksen vastaan maarakennuskonedivisioonan varatoimitusjohtajalta Ja-Jin Koolta (3. vas.).

HHI:n taloudellinen menestys saa johtajistonkin hymyt herkälle. Telakka- ja Offshore-teollisuudessa yritys on maailman ykkönen ja maarakennuskonesektorikin kasvaa koko ajan. Euroopan toimintaa vetävä Alain Worp (vas.), HHI:n toimitusjohtaja S.G. Rhee, maarakennuskonedivisioonan varatoimitusjohtaja Ja-Jin Koo sekä HHI:n pääjohtaja J.Y.Kim vastasivat lehdistölounaalla muutaman matkaan osallistuneen toimittajan kysymyksiin.

Matkan tunnelmia oheisesta videosta.

Koko artikkeli Hyundaista ja Etelä-Koreasta on luettavissa tulevasta Konepörssistä 11/2014 (ilmestyy 10.11.2014).

Lue edellinen osio: Hyundai Europe VIP tour 2014 osa 1

Lue seuraavaksi