Uutiset

Työkoneet

Hannu Laukkonen Alavus – E-mallista K-malliin

Vierailu Hannu Laukkosen työmaalla osuu syksyn kurjimpaan rospuuttoaikaan marraskuun puoliväliin. Yhdessä Jukka Kujalan kanssa toteutettu maakaapelointiurakka oli loppusuoralla. Hannu pahoittelee ensitöikseen sitä, että kone on todella likainen. Edellisenä päivänä sillä on siirretty sähkömuuntajaa paikoilleen todella vaikeissa olosuhteissa. Ensin kone kulki pohjiaan myöten savessa ja sen jälkeen piti taiteilla peilikirkkaalla ja liukkaalla tiellä raskas muuntajakoppi asennuspaikalle nostopuomin päässä keikkuen.

Hannu Laukkosen järjestyksessään kolmas Lännen-kaivurikuormain on mallia 8800K. Järeä runko-ohjattu kone on monipuolinen työjuhta, jolla hoituu niin rakennusliikkeiden passaushommat kuin kaapelien kaivuut ja niihin liittyvät oheistyöt. Noin 2 500 kiloa painava muuntaja kulkee asennukseen kätevästi Marttiinin valmistaman nostopuomin avulla.

Hannu on jo kolmannen Länkkärinsä puikoissa. Mies on tehnyt eri rakennusliikkeille passaustöitä, paljon muun muassa Alavuden keskustan eri projekteissa. Monipuolisesti eri kauhoilla, harjalaitteella, tärylevyllä ym. lisälaitteilla varustetulla Länkkärillä suoritettavien töiden kirjo on laaja.

Jukka Kujala ja ohjaamossa istuva Hannu Laukkonen tekivät Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:lle noin seitsemän kilometriä kaapelikaivantoa syksyllä 2019. Matkalle sopi koko kirjo Suomi-neidon maaperää. Välillä oltiin vetelällä suolla ja välillä tukevasti kallion päällä.

Ennen oman yrityksensä perustamista vuonna 2007 mies hankki konekokemusta metsäkoneiden ja pyöräkuormaajien ohjaamoissa. Ensimmäiset omat kaivurikuormaajat olivat JCB-merkkisiä, mutta vuoden 2011 marraskuussa merkiksi vaihtui Lännen. Ja siitä asti Hannu on merkkiä tunnustanut.

Käytettynä ja 5 000 tuntia ajettuna hankittu E-malli vaihtui 8 200:n työtunnin kohdalla 8800i-malliin ja viime vuoden syksyllä uusi 8800 K (13 t/127 kW) tuli taloon. I-malliin kertyi Hannun töissä noin 7 000 tuntia ja se meni vaihdossa uuteen.

Kauppaa Hannu kävi kokeneen Ari Keinumäen ja tuoreen Lännen-myyntitiimin vahvistuksen eli Jari Järvisen kanssa. Järvinen aloitti Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin aluemyyntipäällikkönä kesällä 2019.

Marraskuussa tunteja oli tulokkaaseen kerryytetty vasta vajaat 200. Heinäkuussa aloitettu, Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n kaapelointiurakka olikin uuden koneen ensimmäinen työmaa. Jukka Kujalan yritys Asennuspalvelu Kujala Oy ja Hannu toteuttivat sen yhteisurakkana.

”Tarvitsin tähän, noin seitsemän kilometrin kaapelointihommaan toisen pystyvän miehen ja Hannu suostui lähtemään kumppaniksi urakkaan. Työnjako on ollut sellainen, että Hannu on kaivanut ja minä olen peittänyt omalla LiuGong 906D -kaivukoneellani kaivannot”, aloittaa Jukka.

Tällä taisteluparilla kaivettiin ja täytettiin kaapeliojaa noin seitsemän kilometrin matka.

Monenlaista maaperää

”Tuolta 66-tieltä alkuun lähdettäessä ensimmäiset 200 metriä oli pehmeää hiekkakangasta, helppoa kaivaa. Sitten seuraavaksi 300 metriä aivan pohjatonta suota. Sitä ei ylitetty kuitenkaan Lännen-koneella, vaan kaivoimme levyjen päältä toisella koneellani eli Volvo 88+ -kaivukoneella. Mukana piti vielä kuljettaa kahta raskasta kaapelikelaa, joten se kohta oli varsin haastavaa. Tuntuma keinuvan suon päällä oli kuin veneestä käsin olisi kaivanut”, nauraa Hannu.

Kaapelikelat kulkivat suolla kaivannon edetessä niin sanotun pikakiinnikkeeseen asennetun ”kaapelihangon” seivästäminä. Kaikenlaista maaperää on siis reitille sopinut, kalliotakin on jouduttu kaapelin edestä räjäyttämään.

”Kaikkiaan kaapelia laskettiin kaivantoihin miesten laskujen mukaan parisenkymmentä kilometriä. Muuntajien asennus jäi viimeiseksi työvaiheeksi, kun niiden toimitusaika Ruotsista venyi kuukausia. Niiden asennuksen jälkeen urakka alkoikin olla kutakuinkin valmis.

Raskaan muuntajan kuljettaminen Marttiinin teleskooppisen nostopuomin avulla ja etenkin liukkaalla tiellä vaati kärsivällisyyttä.

”Nostopuomin kiinnityspiste on kahdeksan metrin korkeudessa. Noin 2,5 tonnia painavaa muuntajakoppia siirrettiin varovasti sentti kerrallaan. Kone ei saa juuri heilua ja pienikin kallistuminen kuljetettaessa ja varsinkin asennettaessa oli korjattava työntämällä parruja toisenpuoleisten pyörien alle. Peilikirkas tie asetti omat haasteensa. No illalla viideltä eilen oli koppi paikoillaan. Muutama on vielä asentamatta.”

Talvi antoi vielä marraskuussa odottaa itseään Pohjanmaallakin, joten miehet toivoivat töiden jatkuvan muuntajien asennuksen jälkeenkin. Ilmalinjan purkua ainakin voi tehdä alkutalvestakin ja sitä alueella olikin vielä odottamassa. Tammikuun alussa Hannu oli Länkkärillään passaamassa rakennustyömaalla.

Tassut ylös

Hannu kertoo työskentelevänsä pääasiassa tukijalat ylhäällä. Toki kaivettaessa kovaa maata tai luiskissa operoidessa tassut pitää toki välillä tuentaan laskea.

”Kun olen tottunut kaivamaan ilman tukijalkoja, niin yllättäen ne alhaalla kaivaminen tuntuu jotenkin liian tukevalta. I-mallissa oli minivivut, jotka nyt on korvattu K-mallissa näillä perinteisemmän kokoisilla. Toki omassa Volvo-kaivukoneessa on samanlaiset.”

Entäpä sitten muutokset, jotka vuonna 2016 esiteltyyn K-malliin on tehty. Hannu vertaa edelliseen i-malliinsa.

”Danfossin hydrauliikka on edelleen kehittynyt parempaan suuntaan ja uudet ZF:n akselit tuntuvat myös oikealta valinnalta. Rengastus tulee Nokialta ja ainakin nyt alussa ne tuntuvat rungoltaan tukevilta ja pitokin on hyvä. Se tuli eilenkin todettua, kun kone kynti syvällä mudassa ja silti pitoa löytyi etenemiseen. Kuvio tuntuu myös puhdistuvan hyvin”, luettelee Hannu.

Aiempi 100 prosentin mekaaninen tasauspyörästön hammaslukko taka-akselilla on nyt sähköhydraulinen. Lukko voidaan kytkeä päälle koneen ollessa liikkeellä. Näin etenemistä pehmeässä maastossa ei tarvitse pysäyttää, mikä lisää etenemiskykyä reilusti.

Eteenpäin osoittava kamera edesauttaa kaivuasennossa esimerkiksi koneen turvallista siirtämistä.

Hannun koneeseen on asennettu tehtaalla myös kamerajärjestelmä, jonka näyttö kääntyy istuimen mukana kaivuasennosta ajoasentoon ja päinvastoin.

”Kun teen rakennusliikkeille paljon hommia ahtailla työmailla, niin näen kaivuasennosta kameran välittämänä kuvaa siitä, mitä koneen edessä tapahtuu. Tämä lisää turvallisuutta.”

Hannun edellisessä i-mallissa oli minivivut. K-mallissa on palattu enemmän perinteiseen.

Puomin päästä löytyy Engconin kallistuva kauhanpyörittäjä ja EC-Oil-kytkentä. Koneen hankinnan yhteydessä Hannu osti myös Engconin hydrauliset trukkihaarukat.

K-malleja kolme vuotta

Lännen 8800K esiteltiin vuonna 2016. Lännen Jan Aspvik kertoi tuolloin, että muutoksia edelliseen i-mallisarjaan verrattuna on tehty käyttäjien esittämien toiveiden perusteella. Kotimainen Lännen on aina kuunnellut asiakasta tarkalla korvalla.

K-mallissa siirryttiin päästötasolla Stage IV -luokkaan. Voimanlähteenä olevan Agco Powerin dieselmoottorin tehoa kasvatettiin kolme kilowattia. Huomion arvoinen asia on, että vääntömomentti kasvoi tuhannen minuuttikierroksen kohdalla 140 newtonmetriä ja maksimi vääntö saadaan laajalla kierrosalueella (1 000–1 600 r/min).

Suurempituottoisesta hydrauliikkapumpusta irtoaa riittävästi litroja kaikkeen työskentelyyn nyt jo 1 200 minuuttikierroksella. Kaikki edellä mainittu kierrosten tiputtaminen vaikuttanee polttoaineen kulutukseen alentavasti. Kysytäänpä Hannulta.

Video joulukuulta 2016.

Mies kertoo, että keskikulutus hänen töissään on ollut seitsemän litran paikkeilla tunnissa, sisältäen paljon siirtoajoa talla pohjassa sekä myös tyhjäkäyntiä. Kulutuksesta i-malliin verrattuna ei miehen mukaan voi vielä sanoa mitään varmaa. Vertailu on vaikeaa, kun töiden luonne vaihtelee niin paljon.

Kaksiportainen aluevaihteisto on ZF:n ja nopeusalueet ovat 0–10 ja 0–46 kilometriä tunnissa. Myös kaivulaite ja kuormaaja ulottuvuuksineen ja mittoineen sekä voimineen ovat jo i-mallista tuttuja. Niitä ei ole menty muuttamaan.

Hannun mukaan tasaisilla tieosuuksilla todellinen siirtonopeus on juurikin tuo hieman vajaat 50 kilometriä tunnissa.

K-mallin ohjaamossa on otettu käyttöön uudet sivupaneelit. Kuvassa oikeanpuoleinen, runsaasti eri toimintoja sisältävä paneeli. Vasemmanpuoleinen paneeli pyhitetään muun muassa rataversion ja raskaampien varusteiden hallintaan.

Ohjaamo on pysynyt ulkomitoiltaan ja myös muodoltaan entisellään. Sisälle on sen sijaan tehty muutoksia. K-mallissa on otettu käyttöön uudet sivupaneelit. Esimerkiksi oikeanpuoleisen paneelin kytkimistä hallitaan monipuolisesti koneen lukuisia perustoimintoja.

Perusteellisempi K-mallin esittely on julkaistu Konepörssissä 12/2016 ja artikkelin voit lukea myös allaolevasta linkistä:


Lue myös: Lännen 8800K – valmiina töihin

Lue seuraavaksi