Uutiset

Työkoneet

Lännen 8800K – valmiina töihin

Lännen Tractors Oy on tasaisin väliajoin modernisoinut myös Loimaalla valmistettavien Lännen-koneidensa mallistoa. Muun muassa vuoden 2005 jälkeen esitellyt Lännen C-, E-, G- ja i-mallit ovat tulleet tutuiksi alan urakoitsijoille. Uudistamistahti on ollut kiivas, tosin aina muutokset mallisarjasta toiseen siirryttäessä eivät ole olleet mitenkään mittavia. Nyt

Jan Aspvik.

on toisin. Kun moottoriteknologiassa siirryttiin Stage IV -tasolle, päätettiin samalla toteuttaa myös monia asiakkailta kerättyjä toiveita. Lännen 8800K sai ensiesittelynsä Metko-näyttelyssä syksyllä. Lännen on kotimaisena valmistajana aina ollut lähellä asiakasta. Vuoropuhelu koneiden käyttäjien kanssa on vaivatonta, kun etäisyydet ovat lyhyet ja kieli yhteinen.

“Olemme aina kirjanneet tarkkaan asiakkaiden suunnasta tulevaa palautetta ja niin tälläkin kertaa. Moni on halunnut erityisesti kuljettajan työympäristöön pieniä muutoksia, jotka nyt olemme pyrkineet mahdollisuuksien mukaan huomioimaan. Ensimmäisiä 8800K -malleja kootaan jo linjoilla ja pienempi malli 8600K on sekin tulossa”, aloittaa Lännen Tractors Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Jan Aspvik.

Lännellä luotetaan edelleen voimanlähteenä kotimaiseen Agco Poweriin. Tyyppimerkintä on nyt 49AWF ja teho on kasvanut i-malliin verrattuna kolme kilowattia eli on nyt 127 kilowattia. Suurin muutos on vääntökäyrässä. Kun ennen tuhannessa minuuttikierroksessa vääntö oli 600 newtonmetriä, on se nyt 740. Tämä maksimi vääntö saavutetaan laajalla kierrosalueella eli välillä 1000-1600 kierrosta minuutissa.  Jo i-mallin Stage IIIB -päästötaso alitettiin SCR-teknologialla eli AdBluella. Nykyvaihe ei ole vaatinut esimerkiksi partikkelisuodattimen lisäystä, vaan raja-arvot on alitettu muilla keinoin. Esimerkiksi turboahdinta ohjataan sähköisesti ja AdBlue-nesteen ruiskutusmäärää on lisätty. Lännellä ei ole mitattu sen kulutusta vielä tarkasti. Arvio on, että se on noin tuplaantunut aiemmasta 2-5 prosentista. Tämä siis suhteutettuna polttoaineen kulutukseen.

Konepeittoon on tehty pieni vekki keskelle ja keulan muoto on hieman muuttunut. Koska uusi vekki peittää hieman näkyväisyyttä aiempaan verrattuna, on ohjaamoa nostettu 30 millimetriä korotetun konepeiton vaikutuksen kompensoinniksi. Samalla ohjaamon oven kahvaa on laskettu 50 millimetriä alemmas. Hydrostaattinen voimansiirtolinja on pidetty entisellään. Kaksiportainen aluevaihteisto on ZF ja nopeusalueet ovat 0-10 ja 0-46 kilometriä tunnissa. Myös kaivulaite ja kuormaaja ulottuvuuksineen ja mittoineen sekä voimineen ovat jo i-mallista tuttuja. Nopeutta liikkeisiin on tullut hieman lisää. Kuormaajan aisojen välitukea on siirretty hieman eteenpäin. Lännen 8800K painaa ilman kauhoja ja muita lisävarusteita noin 12800 kiloa.

Helpompaa säätöä

Hydraulijärjestelmässä on hieman aiempaa isompi, Danfossin valmistama pumppu. Siitä irtoaa pienemmillä kierroksilla sama tuotto kuin aiemmin.

“Tavoitteena on, että noin 1200 minuuttikierrosta riittää tehokkaalle hydrauliikan käytölle, kun aiemmin vaadittiin ainakin 100 kierrosta enemmän”, valistaa Aspvik.

Nyt Lännen tarjoaa työhydrauliikan tehonsäätöön lisävarusteena kätevän ohjaamoon sijoitettavan kiekon. Kuljettaja saa kaiken moottorilta irtoavan tehon tarvittaessa työlaitteelle. Esimerkiksi vesakkoleikkuria tai lumilinkoa käytettäessä, ei voimansiirtoon juuri tehoa tarvita, Näin saadaan maksimissaan noin 180 litraa työlaitteen käyttöön. Aiemmin säätö tehtiin pumpusta ruuvaamalla. Takarungossa oleva venttiililohko on uusittu. Sen ansiosta muun muassa kaivujarrun teho on kaksinkertaistunut nostamalla paine 60 baariin. Kone pysyy kaivettaessa paikallaan entistä paremmin, luvataan Länneltä.

Uusissa ZF:n akseleissa jarrut on sijoitettu napoihin, akseleiden päihin. 

Danan akselit on korvattu ZF:n valmistamilla. Merkittävä ero on jarrujen sijoituksessa. Danassa ne olivat lautaspyöräparin vieressä keskellä. ZF sijoittaa jarrut napoihin, akseleiden päihin. Aiempi 100 prosentin mekaaninen tasauspyörästön hammaslukko taka-akselilla on nyt sähköhydraulinen. Se tarkoittaa sitä, että lukko voidaan kytkeä päälle liikkeessä. Näin etenemistä pehmeässä maastossa ei tarvitse pysäyttää, mikä lisää etenemiskykyä reilusti. Koneen painojakauma on uusilla akseleilla parempi. Lisäpainot voidaan edelleen ottaa käyttöön tarpeen mukaan.

Sivupaneelit käyttöön

Ohjaamo on pysynyt ulkomitoiltaan ja myös muodoltaan entisellään. Sisälle on sen sijaan tehty muutoksia. Lännen Tractors ottaa uuden K-mallin myötä käyttöön sivupaneelit uusisa, vankemmin ja helpommin säädettävissä kyynärnojissa. Konepörssin vieraillessa Loimaalla, oikeanpuoleinen paneeli käyttökytkimineen oli asennettuna ja toiminnassa. Siitä hallitaan monipuolisesti koneen lukuisia perustoimintoja.

Vasemman kyynärnojan yhteyteen on tulossa vielä toinen paneeli, joka pyhitetään muun muassa rataversion ja Multimate-käytön toimintoihin. Tavoitteena on näin vähentää vaihtokatkaisimien käyttöä eli kuljettajan ei tarvitse tarkkailla merkkivaloja näytöstä tietääkseen, mikä toiminto kulloinkin on aktivoituna. Oikeanpuoleista sivupaneelia varten on konsoliin tehty oikealle kolo, mikä lisää kuljettajan käytössä olevaa tilaa sivusuunnassa noin 100 millimetriä. Sivukonsolit ovatkin kuljettajan työtä eniten muuttava ominaisuus.

Ohjauspyörän pylväs taittuu nyt kahdesta kohdasta. Tämä takaa entistä paremman ajoasennon siirtoajoon, ja samalla se saadaan paremmin pois tieltä, kun tuolia käännetään kaivuasennosta ajoasentoon ja päinvastoin. Uutta on myös itse ohjauspyörän korkeussäätö.

Säilytysilaa on tullut lisää. Erittäin tervetullut on reilunkokoinen ja kunnolla syvätty lokero etuoikealla. Siihen sopii älypuhelin ja samalla vaikka CD-levyjen kokoelma. Soittimissa on nimittäin nyt valinnavaraa. Kolme eri vaihtoehtoa on saatavilla. Huokein versio ei sisällä bluetooth-yhteyttä, mutta kahdessa paremmassa versiossa se tietenkin on. Kehittynein  vaihtoehto tarjoaa kaiutinjärjestelmineen ja subwoofereineen jo hifistillekin melkoisen musiikkielämyksen. Vakiona ohjaamossa on nyt kaksi 24 voltin USB-pistoketta, eikä enää ollenkaan 12 voltin tupakansytytinpistoketta.

Ohjauspyörän pylväs taittuu nyt kahdesta kohdasta. Lisäksi siinä on korkeussäätö.

Pientä laittoa

Edellä lueteltujen suurempien muutosten lisäksi Lännen 8800K -malliin on tehty Aspvikin mukaan paljon hienosäätöä. Polypropeenista valmistetut etulokasuojat ovat aiempaa pidemmät ja kiinnitys on aiempaa vankempi. Niiden väri tulee olemaan musta, sillä vaaleat sävyt eivät kestä UV-säteilyä. Lämmitys-/ilmastointilaitteen merkki on muuttunut, ja samalla sille luvataan kasvanutta lämmitys- ja jäähdytystehoa. Lisävarusteeksi ohjaamoon saa nyt tehokkaan lukuvalon. Valojärjestelmää koneessa on selkiytetty siten, että perusvalot soveltuvat kaikille markkinoille. Tähän kuuluvat kahdet LED-työvalot eteen ja taakse. Sen lisäksi eri markkinoiden vaatimuksiin on saatavana erilaisia lisävalojärjestelmiä.

Perävaunun pistoke asennetaan koneisiin vakiona ja näin halutaan kannustaa sen käyttöön. Keskuspainevoitelun pumpun sijoituspaikka on vasemmanpuoleinen etukuormaajan tolppa. Yhä edelleen Lännen on säilyttänyt kulmakaivulaitteen vakiovarusteena.

Äänentoistoon ohjaamossa on kiinitetty erikoishuomiota ja laitevaihtoehtoja on useita. Poppikoneesta soi jytinällä niin Matti ja Teppo kuin Abbakin.

“Jo edellistä i-mallia suunniteltaessa pohdimme hieman kulmakaivulaitteen siirtämistä lisävarusteisiin. Hyvin suuri osa asiakkaista ei pitänyt ajatuksesta, joten se on edelleen vakiona Lännen-koneissa”, päättää Aspvik.

Lännen hallinnat kaivuvivuissa on pidetty entisellään. Se tarkoittaa perinteisesti sitä, että kaikkia koneen toimintoja voidaan hallita molemmista suunnista. Ajo onnistuu kaivuasennosta, sillä voimansiirron ja ohjauksen hallinnat on alistettu perinteisesti kaivuvipuihin. Taitavan kuljettajan käsissä Länkkäri taipuukin varsin näyttäviin suorituksiin. Alla olevassa videossa Jan Aspvik kertoo, mitä kaikkea uudesta sivupaneelista löytyy.

Lue seuraavaksi