Uutiset

Työkoneet

Doosanin satatonninen

Baumassa esiteltiin vuonna 2019 Doosanin silloinen uusi raskassarjalainen eli malli DX800LC-7 (80 t/403 kW). Nyt tehtaalla on lyöty kasaan vielä hiukan tuotakin järeämpiä komponentteja ja osia. Lopputuloksena syntyi kasisatasta lähes 20 tonnia raskaampi kaivukone eli 97 tonnin DX1000LC-7, jolla kilpaillaan nyt tosissaan louhos- ja kaivosasiakkaidenkin sieluista ja euroista. Moottoriteho on 470 kilowattia.

Esitetietoja verratessa näyttää siltä, että DX1000 on kaikissa suhteissa DX 800:n isoveli. Ulkomitat ovat hieman suuremmat. Samoin ulottuvuudet kasvavat, kun painoa tulee lisää 20 tonnia. Ja toki myös lastausteho. Ohjaamoltaan ja käyttöominaisuuksiltaan koneet ovat identtiset kaksoset.

DX 1000:n suositellut kauhakoot ovat välillä 5,4–6,8 ja DX800:n 4,26–5,24 kuutiometriä. Lastausteho nousee siis melkoisesti siirryttäessä kokoluokasta toiseen. Mainittakoon, että Suomen ensimmäinen DX800LC-7 toimitettiin Jorma Vainio Oy:lle viime vuoden kesäkuussa. Koneella syötetään murskainta ja tehdään Kevitsan kaivoksen louhoksessa avustavia konetöitä.

Stage V -taso saavutetaan kurittamalla pakokaasuja koko saatavilla olevalla joukkueella eli peltien alta löytyy EGR, SCR, DOC ja DPF. Valmistajan mukaan partikkelisuodattimen regenerointi hoituu automaattisesti 25 tunnin välein. Työ jatkuu normaalisti, mutta kuljettaja voi nähdä regeneroinnin tilan uudesta kahdeksan tuuman kokoisesta kosketusnäytöstä.

Hydrauliikkajärjestelmälle Doosanin insinöörit ovat antaneet nimen Virtual Bleed Off (VBO). DX800:n tuotto on 1 008 litraa minuutissa ja käyttöpaine on 343 baaria. 100 tonnin jättiläinen laittaa öljyä liikkeelle kolmen pumpun voimin. Niiden yhteenlaskettu tuotto on 1 569 litraa minuutissa ja hydrauliikan paine on 360 baaria. Sillä kauha liikkuu ripeästi ja tehokkaasti.

Doosanin mukaan D-Ecopower + -teknologia hyödyntää sekä 80 että 100 tonnin koneiden hydrauliikkajärjestelmässä elektronista paineohjattua pumppua tuottavuuden ja polttoaineen kulutuksen optimoimiseksi. Pääohjausventtiili minimoi painehäviöt, kun taas sähköinen paineohjattu pumppu hallitsee ja optimoi moottorin tehoa tehokkaammin kuin aiemmin.

Edelleen hydrauliikkajärjestelmässä prioriteetti voidaan työtehtävästä riippuen asettaa puomin liikkeille (boom priority mode) tai käännölle (swing priority mode). Käännön nopeuttaminen esimerkiksi tehostaa vaikkapa kiviautojen tai dumpperien lastausta. Kauhan sylinterissä on kaksisuuntainen hydrauliikka. Näin kauhan tyhjennys on nopeampaa ja molemmat edellämainitut ominaisuudet pienentävät Doosanin mukaan nekin polttoaineen kulutusta. Vakiona on myös puomin- ja kauhanvarren sylinterien letkunrikkoventtiilit turvallisuuden lisäämiseksi. Alavaunussa on Bercon valmistamat kulutusosat, mikä lisää luotettavuutta entisestään.

Kuten jo todettiin, ohjaamossa on nyt iso kosketusnäyttö. Käynnistys tapahtuu avaimettomasti ja Bluetooth-yhteyskin löytyy. Monipuolisesti säädettävässä istuimessa on nyt kaksiportainen lämmitys. Yhteensä neljä kameraa tarjoaa 360-asteen näkymän koneen ympäristöön. Kameroille on oma näyttönsä. Ohjaamon helppoa puhtaanapitoa varten lisävarusteena saa ilmakompressorin ja pistoolin letkuineen. Pimeällä työskentelyä helpottavat runsaslukuiset led-valot.

Doosanconnect-etähallintajärjestelmä on valmiina koneessa. Se helpottaa valvontaa ja koneen diagnostiikan valvomista etäältä. Jäähdyttimien pinta-ala on tehty mahdollisimman suureksi, jolloin kahteen suuntaan pyöritettävien tuulettimien siipien nopeutta voidaan pudottaa. Näin jäähdytys vie moottorilta mahdollisimman vähän tehoa ja säästää valmistajan mukaan polttoainettakin.

Pääpuomin pituuksille vaihtoehtoja on kaksi eli 7,2 ja 8,4 metriä. Ensin mainitulla ja 2,9 metrin kauhanvarrella päästään 12 430 millimetrin ulottuvuuteen ja 12 425 millimetrin kaivusyvyyteen. Sähköinen tankkauspumppu on vakiona. Se käynnistyy nappia painamalla. Huoltotasot ovat 520 millimetriä leveät, joten huoltohenkilökunnalle on hyvin tilaa tehdä tarkistuksia.

Uuden 100 tonnin mallin myötä Doosan tarjoaa nyt kattavan tela-alustaisten kaivukoneiden malliston työpainoilla 1–100 tonnia.

Doosan-maarakennuskoneet tuo maahan ja jälleenmyy RealMachinery Oy.


Lue seuraavaksi