Uutiset

Työkoneet

Järeää kaivuvoimaa Kevitsaan

Ensimmäinen Doosanin lippulaivamalli DX800LC-7 on toimitettu Pohjois-Suomeen eli Maansiirto Jorma Vainio Oy:lle. RealMachinery Oy:n pihamaalla lavettikuskille osoitteeksi annettiin kesäkuussa Kevitsan kaivos. Janne Vainio kertoo, että koneella syötetään murskainta ja tehdään louhoksessa avustavia konetöitä kaivosyhtiölle. Tyyppinumeronsa mukaisesti työpaino on noin 80 tonnia ja päästöluokka on tietenkin Stage V.

Doosanin mukaan pumppujen tuotto on kokoluokkansa kärkeä, mikä takaa korkean tuottavuuden, kun maata aletaan mättää tosissaan. Hydraulijärjestelmälle Doosanin insinöörit ovat antaneet nimen Virtual Bleed Off (VBO). Se tarjoaa 1 008 litran tuoton minuutissa ja käyttöpaine on 343 baaria. Polttoaineen kulutuksen kehaistaan myös olevan 80 tonniselle varsin kohtuullista.

Matkalla pohjoiseen. Doosan DX800LC-7 lähdössä kesäkuun lopulla RealMachineryn pihamaalta kohti Kevitsan kaivosta.

Raaka lastaustyö on uutuudelle omiaan, sillä puomin ja sylinterien suojausta on parannettu.

Moottorina on kuusisylinterinen Perkins 2506J (403 kW). Pakokaasut talttuvat niin pakokaasuja kierrättämällä kuin hapetuskatalysaattorin ja partikkelisuodattimen avulla. Regenerointi tapahtuu 25 tunnin syklissä, eikä työtä tarvitse keskeyttää hiukkaspolton ajaksi. Kuljettaja näkee prosessin etenemisen ohjaamon näytöstä.

Doosanin mukaan D-Ecopower + -teknologia hyödyntää hydrauliikkajärjestelmässä elektronista paineohjattua pumppua tuottavuuden ja polttoaineen kulutuksen optimoimiseksi. Pääohjausventtiili minimoi painehäviöt, kun taas sähköinen paineohjattu pumppu hallitsee ja optimoi moottorin tehoa tehokkaammin kuin aiemmin.

Hydraulijärjestelmä ja moottori on Doosanin mukaan optimoitu toimimaan saumattomasti yhdessä, mikä vähentää entisestään järjestelmän häviöitä. Työtehtävästä riippuen kuljettaja voi valita joko noston tai käännön etusijalle, jolloin öljyn virtaus priorisoituu valitulle liikkeelle.

Edelleen DX800LC-7 -kaivukoneen hydrauliikassa hyödynnetään puomin laskussa virtaavaa öljyä (boom down regeneration). Sen avulla kaivuliikkeiden nopeus kasvaa. Kauhan sylinterissä on kaksisuuntainen hydrauliikka. Näin kauhan tyhjennys on nopeampaa ja molemmat edellämainitut ominaisuudet pienentävät Doosanin mukaan nekin polttoaineen kulutusta. Vakiona on myös puomin- ja kauhanvarren sylinterien letkunrikkoventtiilit turvallisuuden lisäämiseksi.

Ohjaamossa havaittua

Ohjaamo on laitettu uusiin puihin ja melutasoa on onnistuttu alentamaan esimerkiksi moottoritilan eristystä lisäämällä ja materiaaleja parantamalla. Ohjaamon Doosan kehaisee olevan tilava ja hallintalaitteiden ergonominen sijoittelu takaa miellyttävät työpäivät.

Uuden ohjaamon tärkeimpiä ominaisuuksia ovat: kahdeksan tuuman värillinen LCD-kosketusnäyttö, joka on 30 prosenttia suurempi kuin aiemmin, audiojärjestelmä Bluetooth-yhteydellä, avaimeton käynnistysjärjestelmä, tehostettu ilmastointi-/lämmityslaite ja istuimen lämmitys, 360 asteen kameranäyttö sekä ilmakompressori ja ilmapistooli ohjaamon puhdistamiseen (lisävaruste).

Täysi kamerajärjestelmä on vakiona. Se käsittää etukameran, kaksi sivukameraa ja takakameran. Kameranäyttö on erotettu mittaripaneelista ja se tarjoaa täydellisen näkyvyyden kaivukoneen ympärille. Myös lintuperspektiivin näkymä on tarjolla.

Helppoa huoltoa

DX800LC-7:ssä on vakiona ledvalot. Niiden luvataan valaisevan koneen ympäristöä jopa 75 prosenttia paremmin kuin aiemmin. Ne takaavat näin ollen paremman tuottavuuden hämärässä sekä yöllä ja auttavat tietenkin estämään onnettomuuksia työmaalla.

Uuteen DX800LC-7 on tehtaalla asennettu vakioksi Doosanconnect-etävalvonta. Se helpottaa koneiden suorituskyvyn ja turvallisuuden seuraamista ja ennalta ehkäisee ongelmien syntymistä.

Jäähdytysjärjestelmän kerrotaan tarjoavan suuremman jäähdytystehon pienemmällä puhaltimen nopeudella ja tehontarpeella. Tuulettimen siipiä voidaan käyttää myös vastakkaiseen suuntaan pölyn poistamiseksi jäähdyttimien kennoista.

DX800LC-7: ssä on vakiona myös tankkauspumppu, joka kantaa nimeä ETP (Electric Fuel Transfer Pump). DX800LC-7:n kulkutasojen leveyttä on nostettu 20 prosenttia eli 520 millimetriin, mikä tarjoaa enemmän tilaa kunnossapitoon ja auttaa estämään onnettomuuksia.

Doosan tarjoaa tällä hetkellä kaivukoneet kokoluokkiin 1 – 80 tonnia ja palvelemaan monenlaisten asiakkaiden tarpeita niin rakentamisessa, kaivostoiminnassa, vuokrauksessa, maisemoinnissa, jätteiden käsittelyssä, kierrätyksessä kuin metsätaloudessakin.

Maansiirto Jorma Vainio Oy:n uusi Doosan syöttämässä murskainta Kevitsassa.Lue seuraavaksi