Uutiset

Työkoneet

Doosanin pyöräalustaiset – uusia avustajia kuljettajalle

Doosan Infracore Europe ilmoittaa päivittäneensä kaksi pyöräalustaista kaivukonemalliaan Stage V -tasolle tehden niihin paljon muitakin muutoksia. Sellaiset mallit kuin DX140W-7 (16–16,5 t/102 kW) ja DX160W-7 (16,6–17 t/102 kW) ovat ensimmäiset pyöräalustaiset seiskasarjalaiset.

Doosanien uusi ominaisuus on automaattinen kaivujarru (Auto Digging Brake). Se kytkeytyy päälle heti, kun kone pysähtyy, eikä kuljettajan enää tarvitse painaa jarrupoljinta. Automatiikka voidaan kytkeä päälle ja pois yhdellä katkaisimella. Myös jarrupolkimen painanta vapauttaa automatiikan.

Lisävarusteena tehtaalta saa nyt myös koneen ohjauksen peukalopyörälle, jolloin ohjauspyörään ei tarvitse koskea. Tämä ominaisuus toimii vain nopeuden ollessa alle 20 kilometriä tunnissa. Ominaisuus on käytössä sekä hitaalla että nopealla nopeusalueella. Sen kytkentä päälle ja pois tapahtuu pitämällä edellä mainittua peukalopyörää hetken aikaa pohjassa.

Kaivulaitteessa on nyt “jousitus”, joka helpottaa ajamista etenkin epätasaisilla alustoilla. Kytkentä tapahtuu niin ikään yhdellä katkaisimella. Se voidaan aktivoida ajoon lähdettäessä viiden tuntikilometrin nopeudessa. Poiskytkentä onnistuu vastaavasti neljän tuntikilometrin vauhdissa.

Doosan DX140W-7
Doosan DX160W-7

Valmius pyörittäjälle

Kallistuvien kauhanpyörittäjien yleistymisestä maailmalla kertoo Doosanin pyöräalustaisiinkin jo tehtaalla lisätty “ Tiltrotator Mode” -toiminto. Kun kuljettaja valitsee tämän asetuksen, hän varmistaa optimin öljyvirtauksen pyörittäjälle sekä mahdollisimman tarkan hallinnan.

Eivätkä uudet ominaisuudet tähän lopu. Kääntöön on tuotu vaimennus, joka Doosanin mukaan helpottaa erilaisten objektien nostamista minimoimalla taakan heilumista käännön alku- ja loppuvaiheessa.

Uudet tuulet ovat puhaltaneet myös ohjaamossa. Ohjauspyörässä on nyt kaksi kromattua puolaa, ja kuljettajalla on sen läpi esteetön näkyvyys eteen alas. Uutta on myös ohjauspylvään 80 millimetrin korkeussäätö. Sen avulla eripituiset kuljettajat löytänevät hyvän ajoasennon. Ohjauspyörä myös kallistuu 15 astetta kuljettajaa kohti. Se taas parantaa näkyvyyttä ratin yli.

Kosketusnäyttö on kahdeksan tuuman kokoinen eli 30 prosenttia suurempi kuin edellisissä malleissa. Digitaalinen DAB-radio, handsfree-toiminto sekä Bluetooth-valmius lisäävät nekin omalta osaltaan kuljettajan mukavuutta. Käynnistys tapahtuu ajan hengen mukaan avaimettomasti ja ohjaamon oven lukitus tapahtuu langattomalla kauko-ohjaimella (Doosan Smart Key).

Istuin on ilmajousitettu ja lämmityksellä varustettu. Jäähdytyksenkin siihen saa, mutta sen Doosan luettelee lisävarusteeksi. Tuulilasinpyyhkimet toimivat yhdensuuntaisina ja jalkapolkimet on uudelleen muotoiltu. Edelleen Doosan kertoo parantaneensa ilman kiertoa ohjaamossa, jolloin esimerkiksi huurteenpoiston laseista luvataan olevan nopeampaa kuin ennen.

Molemmista malleista löytyy nyt yhdeksän led-valoa vakiona ja tarjolla on lisävarusteena vielä neljä lisää. Muista lisävarusteista voisi mainita vielä 360-asteen kamerajärjestelmän sekä tutkan esteiden havaitsemiseen koneen ympärillä.

Lisää punttia

Pyöräalustaisilla kaivukoneilla käytetään paljon muitakin työlaitteita kuin kauhoja, joten Doosan on miettinyt näitäkin asioita uusia malleja suunnitellessaan. Taittopuomin keskiosan sylinterin iskua on hieman konstruoitu pidemmäksi, jolloin ulottuvuutta työlaitekäytössä on tullut lisää. Nostosylinterille on lisätty lukkoventtiili.

Molemmissa malleissa vakiona olevaa vastapainoa on kasvatettu hieman eli se painaa nyt 2 500 kilogrammaa. Tämä lisäys koskee sekä taitto- että monopuomillisia malleja. DX160W-7 voidaan vaihtoehtoisesti varustaa myös 3 000 kilogrammaa painavalla vastapainolla. Raskaampi peräpuntti helpottaa sekin osaltaan raskaiden työlaitteiden käyttöä täysillä puomin ulottuvuuksilla. Näin ollen Doosan suositteleekin DX160W-7 -mallia silloin, kun puomin päähän laitetaan paljon painoa, esimerkiksi kallistuva kauhanpyörittäjä.

Kasvaneiden vastapainojen ym. muutosten takia uusien mallien painot ovat jonkin verran nousseet viitossarjalaisiin verrattuna eli DX140W-7 1 400 ja DX160W-7 1 000 kilogrammaa.

Näin ollen myös akselit ovat nyt molemmissa malleissa hieman järeämpiä. Aiemmin käytettiin ZF3050:n kokoluokkaa, nyt 28 prosenttia suurempia kuormia kantavia ZF3060-akseleita. Doosan ilmoittaa myös vahvistaneensa alavaunuja juuri kasvaneiden työpainojen ja vastapainojenkin takia. Hieman kasvanut rungon pituus lisää vakautta.

Hydrauliikkajärjestelmää on Doosanin mukaan kehitetty siten, että sekä puomin liikkeiden että työlaitteen toimintoja voidaan käyttää samanaikaisesti entistä tehokkaammin. Tähän vaikuttaa vahvasti hydrauliikan uusi venttiililohko.

Molemmissa malleissa on säilytetty Doosan DL06 -dieselmoottori, joka nyt on siis uusinta Stage V -sukupolvea. Teholukema on pysynyt kutakuinkin ennallaan eli se on nyt 102 kilowattia molemmissa kokoluokissa. Päästöt painetaan sallitulle tasolle hapetuskatalysaattorin (DOC), AdBluen (SCR) että partikkelisuodattimen (DPF) avulla. Pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei tarvita. Partikkelisuodattimen huoltoväli on kasvatettu peräti 8 000 tuntiin.

Viitosperheen pyöräalustaisissa malleissa erilaisia kaivualuevalintoja oli yhteensä kahdeksan. Tätä on yksinkertaistettu ja kuljettajalla on nyt neljä esivalintaa. Ne ovat E, S, P ja P+. Kuten kirjaimista voi päätellä, niillä saadaan käyttöön täysi rähinä tai polttoainetta säästävä ecotila.

Siirtoajossa kuljettajan kannattaa kytkeä päälle molemmat pääpumput hallintapaneelista. Valmistajan mukaan moottorin kierrokset putoavat näin 300 kierrosta minuutissa ja polttoainetta säästyy kymmenisen prosenttia. Kun tuplapumput on kytketty pois, vääntö paranee ja esimerkiksi jyrkkään ylämäkeen ajo helpottuu. Maksimi siirtonopeus on säilynyt ennallaan eli on hieman vajaat 40 kilometriä tunnissa.

Kuten kaikissa Doosanin yli 14 tonnin kaivukoneissa, pyöräkuormaajissa ja dumppereissa, myös näissä uutuuksissa on vakiona Doosan Connect -etähallintajärjestelmä.

Doosan-maansiirtokoneet Suomessa myy RealMachinery Oy.


Lue seuraavaksi