Uutiset

Työkoneet

Doosan DX235LCR-5 myrskytuhoja korjaamassa

Tammikuussa 2020 Espanjaa, Ranskaa, Portugalia, Marokkoa ja Gibraltaria koetteli Gloria-hirmumyrsky, joka nostatti tuulet pahimmillaan 100 kilometriin tunnissa. Vettä satoi joillain alueilla lähes puoli metriä muutamassa päivässä. Gloria sai aikaan myös suuria tulvia ja mutavyöryjäkin koettiin. 14 ihmistä kuoli ja kolme jäi kateisiin.

Välimeren rannalla, Tarragonan maakunnassa (Katalonia) itäisessä Espanjassa myrsky riehui myös tuhoisin seurauksin. Pahimmillaan alueella saatiin 200 litraa vettä neliömetrille. Kaatosadetta säesti jopa 95 kilometrin tuntinopeudella puhaltavat myrskytuulet.

Laajoja riisipeltoja ja manteretta aallokolta suojaava kannas (Trabucador Bar) petti useasta kohdasta ja merivesi pääsi tunkeutumaan noin 300 hehtaarin alueelle horjuttaen alueen ekosysteemiä. Viime vuonna alkanut kannaksen korjaustyö on nyt saatu päätökseen ja Trabucador Bar on entisessä kunnossaan.

Tämän korjaustyön sankarina hääri konemyyntiin ja -vuokraukseen erikoistuneelta Maquinzalta vuokrattu, 24 tonnin Doosan DX235LCR-5. Yritys toimii tiivissä yhteistyössä Espanjan, Portugalin, Angolan ja Mosambikin Doosan-maahantuojan Centrocarin kanssa.

Nyt korjatun kannaksen takana on kaikkiaan 2 500 hehtaarin kokoinen alue, jossa riisipeltojen lisäksi on viljanviljelyä sekä suolatasankoja.

Aivan ensimmäiseksi piti noin neljä kilometriä pitkää, tulvaveden syömää pengertietä vahvistaa Punta de la Banya – saarelle pääsemiseksi. Hiekkoja penkereelle ja rannoille vaihdettiin suuria määriä. Hiekkaa nostettiin meren pohjasta vahvistamaan penkereitä. Työstä vastannut urakoitsija kertoo liikutelleensa korjaustöissä tuhansia kuutiometrejä hiekkaa.

“Parhaimmillaan siirsimme Doosanilla 380 tonnia hiekkaa tunnissa. Kone on nopea ja varsin soveltuva tämän tyyppiseen työhön. Esimerkiksi sen alavaunun kestovoidellut komponentit ovat omiaan suolaisessa ympäristössä”, toteaa urakoitsija.

Suomessa Doosanit vaikkapa tulvantorjuntaan myy RealMachinery Oy.
Lue seuraavaksi