Uutiset

Työkoneet

Berliinin kunnossapito sähköistyy

Berliinin kaupungin kunnossapito-osasto Berliner Stadtreinigung (BSR) huomioi ilmastonmuutoksen konevalinnoissaan. Osasto on nyt hankkinut yhdeksän Volvo L25 -täyssähkökäyttöistä pyöräkuormaajaa. Koneet ovat jo saaneet täyden hyväksynnän käyttäjiltään.

BSR:n hankkimat, viiden tonnin painoiset sähköpyöräkuormaajat tulevat operoimaan Berliinin kaupungin alueella katujen ja jalkakäytävien puhdistuksessa ja jätteiden käsittelyssä. Talvella koneilla tehdään lumihommia ja lastataan hiekoittimia ja suolanlevittimiä.

“Näimme Volvo L25 -sähkökuormaajan ensi kertaa Bauma 2019 -messuilla ja se teki meihin heti vaikutuksen. Ei melua, ei pakokaasuja, ei päästöjä. Teimme heti tilauksen”, sanoo BSR:n tuotantopäällikkö Arvid Rüster, joka vastaa Berliinin kaupungin kunnossapito- ja maarakennuskoneista. Koneita ja ajoneuvoja hänen vastuullaan on noin 1 800 kappaletta; henkilö- , paketti- ja jäteautoja, harjakoneita, pyöräkuormaajia, puskukoneita ja kaivukoneita. Reilut 200 niistä ovat jo sähkökäyttöisiä.

Sähköistämistä tehdään paikallisen kuljetusministeriön toimeksiannosta, Clean Air -ohjelman nimissä. Sama pätee myös näihin Volvo L25 -sähkökuormaajiin. Se tarkoittaa, että hallitus osallistuu osaltaan koneiden sähköistyksestä aiheutuviin lisäkustannuksiin.

BSR:n taholta uskotaan, että nämä tuet ovat tärkeitä, jotta sähköistyksen lisäkustannuksia ei tarvitse siirtää kaupungin taksoihin. Sähkökoneiden arvellaan kestävän perinteisiä polttomoottorikoneita pidempään, niiden käyttökustannusten olevan pienemmät sekä kunnossapidon tarpeen vähäisempää.

Syksyn märät lehdet eivät ole ongelma Volvo L25 -täyssähköpyöräkuormaajalle. Tehoa riittää suurenkin kauhan käyttöön.

Berliini valmiina tulevaisuuteen

BSR on tähdännyt jo pitkään sähkökäyttöön. Latausverkostoa on kehitetty vuodesta 2018. Tänä päivänä sähköautot ja nämä uudet Volvo-sähkökuormaajat voidaan ladata niille varatuissa latauspisteissä yön yli. Uusia pyöräkuormaajia varten hankittiin pikalatureita, jotka mahdollistavat akun latauksen tyhjästä täyteen kahdessa tunnissa. Latausjännite on 400 volttia.

“Volvo L25 -sähköpyöräkuormaajan akun kapasiteetti on 40 kilowattituntia (kWh). Se riittää meille hyvin. Koneita käytetään harvoin yli kahta tuntia päivässä”, sanoo Rüster.

Helppo käyttö ja nykyaikainen tekniikka olivat seikkoja, jotka vaikuttivat Rüsterin päätökseen. Varikon yli 60 työntekijälle annettiin koulutus uuden sähkökoneen käyttöön. Kaikki olivat vaikuttuneita koneiden suorituskyvystä. Käytönaikainen hiljaisuus miellytti kaikkia, eikä kukaan enää haluaisi palata diesel-käyttöisiin.

Sähkökuormaajilla tyhjennetään kaupungin roska-astioita jätepuristimiin.

Äänetön mutta tehokas

Nico Ast on työskennellyt BSR:llä jo 21 vuotta. Hän on päässyt käyttämään uutta Volvo-sähköpyöräkuormaajaa syksyn siivoushommissa.

”Märkien lehtien käsittelyssä koneen tehot todella tulivat ilmi. Sähkökuormaaja on vahvempi ja helpommin käytettävä verrattuna diesel-veljeensä”, sanoo Nico. ”Kone on myös hiljaisempi ja vastaa nopeammin käskyihin. Joystickin hallinta on erittäin tarkkaa. Sähkömoottorin hiljainen hurina hämmästyttää aina uudelleen ja uudelleen. ”

Ja kun päivän työt on tehty, suuntaa Nico yhteen BSR:n varikon 14:sta latauspisteestä Berliinin Tempelhofissa ja kytkee koneen lataukseen. Näin se on aamulla valmiina uuteen työpäivään.

Sähkökoneet vaativat vähemmän huoltoa ja kunnossapitoa perinteisiin verrattuna. Berliinin alueella tarpeen tullen sähkökoneiden huolloista vastaa asiaan perehtynyt Swecon Baumaschinen GmbH.

Työpäivän jälkeen Nico Ast pitää sähkökuormaajansa lataukseen.

Berliner Stadtreinigung (BSR)

BSR on Berliinin kaupungin kunnossapitoyritys, joka huolehtii Saksan pääkaupungin katujen puhtaudesta ja lumitöistä sekä jätekuljetuksista ja kierrätyksestä. Työntekijöitä on noin 6 000. Koneita ja ajoneuvoja on noin 1 800, joista jo 230 on sähkökäyttöistä.

BSR on vapaaehtoisesti sitoutunut ympäristönsuojeluun. Se oli ensimmäinen kunnallinen toimija, joka teki Berliinin kaupungin kanssa ilmastonsuojelusopimuksen 15 vuotta sitten.

Tavoitteita on kiristetty vuosien saatossa ja nyt päämääränä on alentaa vuotuisia hiilidioksidipäästöjä 67 000 tonnilla vuoteen 2025 mennessä. Sähkö- ja kaasukäyttöisten koneiden määrän lisääminen auttaa näihin tavoitteisiin pääsemisessä. Berliinin pyrkimyksenä on olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. BSR tulee tällöin operoimaan vain vaihtoehtoisilla polttoaineilla toimivilla koneilla ja ajoneuvoilla.


Lue seuraavaksi