Uutiset

Työkoneet

Ahola Transportille täysi kymppi Hyundai-dieseltrukkeja – Finnsiirto toimitti

Joulun 2022 alla Ahola Transportin Naantalin hubissa tapahtui lastaavan kaluston vaihto-operaatio, kun 10 kappaletta viisi vuotta vanhaa Hyundain dieseltrukkia korvattiin uuden mallisarjan koneilla, mallimerkinnältään 70D-9V. Neljä niistä jäi Naantaliin, loput matkasivat heti joulun jälkeen Ruotsin ja Viron vastaaviin hubeihin. Hyvät kokemukset merkistä ja pitkään jatkuneesta yhteistyöstä Finnsiirron kanssa saivat investoimaan uusiin Hyundai-malleihin.

Ahola Groupiin kuuluva Ahola Transport operoi Euroopassa noin 500 auton voimin. Yrityksen omaa kalustoa on liikkeellä eteläistä Eurooppaa kuten Romaniaa ja Unkaria myöten. Sitä etelämpänä kuljetuksia hoidetaan yhteistyökumppanien kanssa. Pääasiallisesti liikenne on maiden rajoja ylittävää.

Alf Nyblom

”Keskimäärin teemme 1 000 asiakaskäyntiä päivässä, mikä kilometrimäärältään vastaa kolmea kertaa maapallon ympäri”, aloittaa Naantalin varikolla site managerina toimiva Alf Nyblom.

Kerrottakoon, että kolme kertaa pallon ympäri on noin 120 000 kilometriä. Naantalissa autot täytetään pääasiassa kylkilastauksena trukeilla. Kaikki lastaustoiminta tapahtuu siististi sisätiloissa, joten säiden armoilla ei olla. Lastattava materiaali on varsin moninaista, sillä Aholan asiakaskunnassa on monen eri alan yrityksiä.

”Käytössämme on joustava ja nopea online-järjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki autot noutavat ja jakavat. Lastaus ja purku tapahtuvat nopeasti ammattitaitoisten trukkikuljettajien suorittamana. Olemme panostaneet tehokkuuteen ja tietysti myös kestävään kehitykseen. Kaikki auto- ja lastauskalusto on optimoitu tarkasti juuri meidän käyttöömme soveltuvaksi”, jatkaa Nyblom.

Yrityksessä on tehty runsaasti töitä ympäristöasioiden eteen

”EU:n vuodelle 2030 asettamat tieliikenteen päästötavoitteet saavutettiin meillä jo kaksi vuotta sitten. Se ei tarkoita kuitenkaan kehityksen pysähtymistä. Tutkimme koko ajan keinoja vähentää edelleen hiilijalanjälkeämme. Siksi tehostamme toimintaamme jatkuvasti panostamalla tehokkaaseen kuljetussuunniteluun, jonka keskiössä ovat kaluston käyttö- ja täyttöaste. Digitaalistenä työkalujen avulla voimme simuloida reittejä etukäteen sekä myös reagoida asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin joustavasti.”

Ahola Transport vaihtoi viisi vuotta palvelleen Hyundai-trukkikalustonsa uusiin. Kaikkiaan 10 seitsemän tonnin, Aholan väreihin maalattua dieseltrukkia lähti lastaus- ja purkutöihin kolmeen yrityksen eri hubiin Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

”Lisäämme jatkuvasti tuotantoon myös uusia eri energiamuotoja HVO:n lisäksi, kuten kaasua ja sähköä. Tulevaisuudessa myös vety saattaa tulla ajankohtaiseksi. Ensimmäinen täyssähkökäyttöinen auto on tulossa alkuvuodesta ja latausinfran mahdollisuuksia tänne Naantalin hubiin kartoitetaan. Teemme myös yhteistyötä eri autovalmistajien kanssa. Olemme muun muassa olleet mukana testaamassa kuorma-autojen puoliautonomista letka-ajoa yleisillä teillä. Vain ensimmäisessä autossa on kuljettaja ja muut seuraavat”, jatkaa Nyblom.

Toisen Ahola Groupiin kuuluvan yhtiön eli Ahola Digitalin kehittämien sovellusten avulla optimoidaan kuljetuksen kokonaisprosessia, joka kattaa vaiheet tilauksesta laskutukseen. Esimerkkinä mainittakoon tilaustenkäsittelyn automatisointi sekä kaluston täyttö- ja käyttöasteen optimointi. Digitaalinen komentokeskus sijaitsee Kokkolassa, jossa käsitellään reaaliajassa dataa kentältä.

”Digitaalisuus antaa monia mahdollisuuksia. Seuraamme sovelluksien avulla esimerkiksi kuljettajien ajokäyttäytymistä. Palkitsemalla onnistuneita suorituksia kannustamme kaikkia toimimaan kustannustehokkaasti”, jatkaa Nyblom.

Tänä vuonna ajokalustoa uusittiin Nyblomin mukaan aika vähän, mikä johtui autojen saatavuusongelmista. Tästä syystä autokaluston leasingsopimuksiakin piti pidentää.

Räätälöidyt trukit

Aholan hubeissa uusilla Hyundai-trukeilla on tärkeä rooli joustavan lastauksen ja purun kannalta. Nyt vaihtoon tulevien vanhojen Hyundai-trukkien mittareihin oli pyöräytetty 11 000–13 000 tuntia. Finnsiirto Oy on vastannut niiden säännöllisistä huolloista ja korjauksista, mikä takaa sen, että hyvin pidetyille vaihtokoneille jatkoasiakaskin löytyy helposti. Sama linja kunnossapidon suhteen jatkuu uusienkin trukkien osalta. Ahola Transport voi näin keskittyä omaan osaamisalueeseensa, kun Finnsiirto pitää trukit iskukuntoisina.

Uudet 70D-9V-dieseltrukit ovat tyyppinumeronsa mukaisesti seitsemän tonnin kapasiteetilla.

”Myös linkeissä optimoidaan käyttöastetta, mikä tarkoittaa, että meillä on tarpeen mukaan vuoroissa 2 -4 trukkia töissä. Työpäivä alkaa kello kuudelta aamulla ja jatkuu yhteentoista illalla. Täältä lähtee noin 50 autoa päivässä, mikä tietää kiirettä trukkikalustollekin”, valistaa Nyblom.

Asetinlaite on räätälöity Ahola Transportin toiveiden mukaan. Haarukkamitta on 2 350 millimetriä ja maston pystyaisojen välistä on siivottu kaikki ylimääräinen pois parhaan näkyvyyden takaamiseksi.

Myös uudet Hyundai-trukit on räätälöity vastaamaan tarkasti Aholan tarpeita. Kuljettaja on keskiössä ja ergonominen työympäristö auttaa jaksamaan.

”Haarukkamitta näissä on 2 350 millimetriä. Sivusta lastattaessa ei tarvitse näin pelätä, että rikkoo vastapuolen laidan. Kuljettaja pystyy huolettomammin ja nopeammin suoriutumaan työstään. Myös kotimaista tuotantoa oleva, Arvi Helin Oy:n valmistama asetinlaite räätälöitiin yhdessä Aholan kanssa. Sylinterien paikkoja muutettiin ja keskeltä mastoa siivottiin kaikki pois näkyvyyden maksimoimiseksi. Trailerin lastauskorkeudella näkyvyys on optimoitu niin hyväksi, kun se ylipäätään on mahdollista”, kertoo Finnsiirron myyntijohtaja Kalle Dahlman.

Kun ajokalustossa turhia kilometrejä on karsittu, on trukkienkin tyhjäkäynnit minimoitu.

”Täällä Naantalissa trukki ajetaan heti parkkiruutuun, kun työ on tehty. Usein trukkien työpäivästä jopa 50 prosenttia voi olla turhaa tyhjäkäyntiä. Tehokkuuteen panostamalla siitä on päästy täällä Naantalissa eroon. Näin säästetään polttoainetta ja parannetaan käyttöastetta”, tietää Dahlman.

Kuljettaja keskiössä

Yksi uusissa trukkimalleissa tehty merkittävä uudistus on siirtyminen Hyundain omavalmisteiseen moottoriin. Aiemmin trukeissa käytettiin Kubotaa ja Cumminsia.

Hyundain uudet moottori- ja trukkitehtaat sekä teknologiakeskus avattiin hiljattain Etelä-Koreassa. Trukkitehtaan tuotantokapasiteetti kasvoi merkittävästi. Uudessa moottoritehtaassa valmistetut Hyundai-moottorit täyttävät Stage V -päästönormit.

Teknologiakeskuksessa kehitetään muun muassa täysautomatisoituja varastotrukkeja, uusia teknologioita sekä konsepteja vastapainotrukkeihin. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Hyundai-maansiirtokoneiden uusi teknologiakeskus.

Uusissa seitsemän tonnin dieseltrukeissa on nyt Hyundain omaa valmistetta oleva dieselmoottori (Stage V). Ohjaamo on kätevästi kipattavissa ylös, ja huoltomies kiittää.

”Uuden 70D-9V:n Hyundai-moottorin iskutilavuus on pienentynyt 3,8 litrasta 2,9 litraan, mutta silti teholukema on noussut 81 kilowattiin. Myös taloudellisuus on kohentunut selvästi. Kun seiskasarjalaisten trukkien tuntikulutus oli hieman vajaat yhdeksän litraa tunnissa, päästään uusilla moottoreilla parisen litraa pienempään kulutukseen”, lupaa Finnsiirron teknisessä tuessa ja kouluttajana työskentelevä Antti Lehtovaara.

Viimeisin päästövaihe tarkoittaa sitä, että pakokaasut kuritetaan niin hapetuskatalysaattorin (DOC), partikkelisuodattimen (DPF) kuin AdBluenkin (SCR) avulla. Lehtovaara listaa myös muita tehtyjä muutoksia. Vaihteiston tekee ZF ja etuakseli on sekin nyt Hyundain valmistama.

”Trukit saatiin jo tehtaalta Aholan valkoisella värityksellä. Kallen jo mainitsema asetinlaite on siis mallia Ahola. Ohjaamo on sekin pantu täysin uusiksi. Nousu sinne on helppoa leveän oven ja kahden askelman ansiosta. Ohjaamo on paljon edellistä mallistoa ilmavampi ja kuljettaja näkee joka suuntaan erittäin hyvin. Istuimeksi valikoitui Grammerin valmistama ilmajousitettu penkki sähköisellä kompressorilla. Kuljettajan mukavuutta parantaa myös täysilmastointi ja tehostettu lämmitysilman kierrätys. Se pitää nyt sisällään suuttimet jalkatilaankin.”

Ahola Transport panostaa siihen, että kuljettajilla on mukavat olosuhteet työskennellä.

Hydrauliikka on sähköisesti esiohjattu ja maston sekä haarukoiden liikkeitä ohjataan pienillä minivivuilla. Kättä voi lepuuttaa kyynärnojalla työskentelyn aikana. Värinäyttö on sekin uusi.

”Vanhoissa malleissa on vielä mekaaniset käyttövivut maston toiminnoille. Nyt sähköisesti esiohjatut vivut sijaitsevat oikean kyynärnojan jatkeella ja ovat erinomaisen kevyet käyttää. Kättä voi lepuuttaa rennosti kyynärnojalla työskentelyn aikana. Sähköinen esiohjaus antaa myös mahdollisuudet räätälöidä esimerkiksi hydrauliikan toimintojen reagointinopeudet kuljettajan mieltymyksen mukaan”, jatkaa Lehtovaara.

Koneen teknisiä toimintoja ja eri mittareita voi seurata uudelta näytöltä. Se toimii myös huollon linkkinä esimerkiksi mahdollisia vikatilanteita tutkittaessa. Peruutuskameralle on oma seitsemän tuuman kokoinen näyttönsä oikealla pilarissa. Huoltokohteet tulevat kätevästi esiin sähköisesti nostettavan ja laskettavan ohjaamon alta.

Hyundai 70D-9V -dieseltrukki painaa noin 10 000 kilogrammaa ja sen maksimi nostokorkeus on kallistettavan maston pituudesta riippuen 2 730–7 330 millimetriä. Hyundain dieselkäyttöisten trukkien mallisto on laaja, alkaen 2,5-tonnisista jatkuen aina 30 tonniin saakka.

Ahola Transportin Alf Nyblom (kesk.) kertoo Finnsiirron Kalle Dahlmanille (vas.) ja Antti Lehtovaaralle, että kaikki lastin käsittely tapahtuu sisätiloissa ja lastaus tehdään autoihin sivusta.
Antti Lehtovaara antamassa käyttökoulutusta Ahola Transportin kuljettajille.


Lue seuraavaksi