Uutiset

Työkoneet

50 vuotta Catin keskikokoisia pyöräkuormaimia

Koneen lanseerausta edelsi seitsemän vuoden kehitystyö ja mallista alkoi Caterpillarin maailmanlaajuinen, keskikokoisten pyöräkuormainten markkinajohtajuus. Vuotta myöhemmin eli vuonna 1960 malli 944 sai seurakseen kaksi lisämallia eli pienemmän 922 (60 kW/0,92 m3) ja suuremman 966 (104 kW/2,1 m3). Kaikissa koneissa oli kaksiportainen power-shift vaihteisto.

Näistä ajoista lähtien Caterpillarilta kerrotaan yli 100.000 keskikokoisen pyöräkuormaimen toimitetun asiakkaille ympäri maailman.

Nykyinen keskikokoisten pyöräkuormainten mallisto käsittää kahdeksan konetta mallimerkinnöiltään: 938H, IT38H, 950H, 962H, IT62H, 966H, 972H j 980H. Kauhakoot vaihtelevat välillä 2,3 – 6,1 kuutiometriä.

Jo 50- luvulla koneitten lanseerausta edelsi asiakkaitten haastattelut, joilla selvitettiin, mitä käyttäjät koneiltaan haluavat. Samaa periaatetta käytetään nykyäänkin. 944 kehitystyössä insinöörit tajusivat, että koneitten aisat ja sylinterit haluttiin koneen eteen. Sivukiinnitteisiä kuormaimia kun tuolloin oli markkinoilla useita.

Alkuaikojen koneissa hydrauliikkaa syötti hammaspyöräpumppu ja venttiileitä ohjattiin mekaanisilla, pitkävartisilla vivuilla.

Nykyään hydraulijärjestelmät ovat kuormantuntevia ja pumput muuttuvatilavuuksisia. Hallinnat on toteutettu sähköhydraulisin vivuin.

Monet muutkin asiat tekniikassa ovat muuttuneet 50 vuodessa. Kun ennen vaihdevipu oli raskas ja mekaaninen, nyt vaihteistoa ohjataan sähköisesti kevyin sormiliikkein. Myös puolen vuosisadan takainen runko-ohjaus vaati kuljettajalta hauista, nyt ohjaukseen riittää parhaimmillaan pieni vipu istuimen sivulla.

Katso video koneesta täältä.

Lue seuraavaksi