Uutiset

Työkoneet

100 tonnin RT-nosturi E. Helaakoski Oy:lle

E. Helaakoski Oy:n Porvoon toimipisteessä tehtiin maaliskuun lopussa harvinaisen nosturityypin koenostoja ja kuljettajakoulutusta. Kyseessä on nelipyöräohjattu, 100 tonnin Liebherr RT (rough terrain) -nosturi, jota viritettiin iskukuntoon Nesteen huhtikuun alussa alkanutta seisokkia varten. Konetyyppi on omiaan juuri teollisuuslaitosten erilaisissa kunnostuksissa sekä isojen työmaiden palvelukoneena. Nostotapahtumaa ei juuri tarvitse valmistella, ainakaan jos pohja on kantava. Tukijalat alas, nosto, tukijalat ylös ja seuraavaan kohteeseen.


Kuva yllä: RT-nosturi on Suomessa harvinainen näky. E. Helaakoski Oy:n hankkima LRT 1100-2.1 lähti käyttökoulutuksen jälkeen Porvoon toimipisteestä palvelemaan Nesteen seisokkia. Kuvassa neljäosaisen puomin uloin jatke on vielä sisässä. Puomin pituus ilman lisäosia on 50 ja jibillä maksimissaan 69 metriä. Puikoissa nostomestari Harri Heinonen.


Suomessa on ollut perinteisesti käytössä pienempiä RT-koneita eli noin 20–30-tonnisina. Noista kevyemmän luokan RT-nostureista aika on hyvinkin ajanut jo ohi ja nyt vaaditaan suurempia tehoja ja pidempiä puomeja. E. Helaakosken uuden täydennyksen kapasiteetti on 100 tonnia.

”Tätä kokoluokkaa on olemassa kaksi eri versiota. Kevyempi LRT 1090-2.1 on täysin identtinen, mutta vaijeripuomilla varustettu. Tässä Helaakosken LRT1100 -koneessa on isompi vastapaino ja telematic-puomi eli yksi jatko menee kerrallaan ulos”, pohjustaa Liebherr Finlandin Mika Taimisto.

RT-nosturi ei ole varsinainen keikkakone, sillä työmaalta toiselle kone kulkenee useimmiten lavettikyydissä.

Ilman vastapainoa kokonaispaino on noin 38 tonnia. Vastapainoilla vastaavasti noin 52 tonnia. Molemmissa luvuissa on mukana kakkosvinssi ja runneri (boom nose). Kuljetuskorkeus on 3,8 ja pituus 15,1 metriä. Jibejä on sitten saatavilla eri mittaisina ja koukut tilataan erikseen.

Variobase-järjestelmän avulla tukijalat voidaan ajaa eri pituuksille toisistaan riippumatta, mikä on ahtaissa paikoissa ehdoton etu. Järjestelmä ottaa tuennan huomioon turvallista kuormitusta määrittäessään.

Porvoon toimipisteen pihalta ei ollut pitkä matka ensimmäiselle komennukselle.

”Nesteen seisokki kestää kuukauden päivät ja meiltä on siellä sekä samaan aikaan sijoittuvalla Borealiksen seisokilla lähes 40 konetta käytössä. Korona siirsi Nesteen vuodelle 2020 suunnitellun seisokin vuodella, mutta nyt se toteutuu. Uusi RT-nosturi on omiaan sinne. Teollisuuskohteissa se on aina nopeasti valmiina nostoon ja teollisuusalueiden sisällä kohde vaihtuu nopeasti. Yksi merkittävä asia on myös se, että sillä voidaan kantaa taakkoja paikasta toiseen. Tällaista työtä on yleensä paljon näissä teollisuuden kunnostustöissä”, toteaa nostomestari Harri Heinonen aluksi.

”Kaksi vinssiä ja koukkua on vakiona, joten niiden avulla esimerkiksi kappaleita voidaan kääntää helposti oikeaan asentoon. Variobase on sekin oiva varuste. Jokainen tukijalka voidaan asemoida halutulle etäisyydelle ja vakaaminen on automaattista. Teollisuuskohteissa tilaa on yleensä vähän ja Variobasen avulla petaaminen on helpompaa ahtaisiinkin paikkoihin.”

Tukijalat sisällä koneen leveys on 3,3 metriä. Kun kaikki ovat täysin ulos työnnettyinä, vaaditaan noin 7,5 metrin tila.

Mika Taimisto Liebherr Finlandin myynnistä (vas.) sekä E. Helaakoski Oy:n miehet Eino Rimpiläinen (huoltomies), Timo Sarajärvi (kuljetussuunnittelija) ja Harri Heinonen (nostomestari) sekä Jaakko Tikkanen Liebherr Finlandin huollosta perehtyivät uuteen tulokkaaseen

Se myös kantaa

Nostomestari Heinosen arvion mukaan Nesteen jalostamollakin uutuudella siirretään 500–10 000 kilogramman painoisia taakkoja paikasta toiseen. Voidaankin puhua teollisuuden palvelukoneesta, joka soveltuu yhtä hyvin myös rakennustyömaille.

”Juuri tällaiset isot teollisuuskohteet ovat omiaan RT-tyyppisille koneille. Voisin kuvitella että Kemin biotuotetehdas, Rauman suursaha tai Pyhäjoelle kaavailtu ydinvoimala olisivat juuri sitä parasta kauraa tälle”, jatkaa Taimisto.

Heinonen nousee totutusti RT:n ohjaamoon ja työntää puomin teleskooppijatkot pitkiksi kuvausta varten. Tilava ohjaamo tarjoaa tutunoloiset vivut ja ”vimpstaakit” pitkän linjan nosturimiehelle.

”Tässä hallintalaitteet ovat täysin samat kuin Liebherrin mobiilinostureissakin, joita meillä on kalustossa valtaosa. Kun kuljettaja on ajanut yhdellä Liebherrillä, hän hallitsee kaikki muutkin saman merkin koneet. Se on ehdoton etu tehokkuutta ajatellen. Kun pienestä suureen systeemi on sama”, sanoo Heinonen.

Oikeanpuoleisella joystickillä hallitaan ykkösvinssiä sekä puomin nostoa ja laskua. Vasemmalla taas hoituu kääntö sekä neljäosaisen teleskoopin jatkojen hallinta. Myös kakkosvinssiä ohjataan vasemmalta. Heinosen ajaessa puomin jatkeita ulos, näyttöruudussa juoksee prosentit sille, kuinka paljon mikäkin osa on ulkona.

Näyttöruudusta voi selkeästi lukea puomin eri jatkeiden asemoinnin. Esiohjelmoitu ”strong” asetus ajaa tyvipalan automaattisesti 100 ja kaksi seuraavaa 50 prosenttiin. Uloin jatke jää sisään. Tätä käytetään, kun taakka on raskas, mutta maksimaalista nostokorkeutta ei tarvita.

Liebherrin Telematik-järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa nostotapahtumaa. Kaksi esiasetettua asetusta on valmiina. ”Long”, tarkoittaa puomin jatkojen ulosajoa maksimiin eli 50 metriin. Näin saavutetaan tietenkin maksimi nostosäde. Suurta nostovoimaa tarjoava asetus on ”strong”, jolloin tyviosa ajetaan 100 prosenttia ulos, kaksi seuraavaa 50 ja viimeinen eli ohuin jatke jää kokonaan sisään. Näin nostokorkeus on 31,3 metriä. Nämä valmiit asetukset ovat valittavissa paneelista katkaisimella.

Moottorina on kuusisylinterinen Cummins, joka antaa 188 kilowatin tehot. Danan valmistamassa powershift-voimansiirrossa on kolme vaihdetta eteen ja yksi taakse.

E. Helaakoski Oy on yksi Suomen suurimmista nostopalveluita tarjoavista yrityksistä. Pääkonttori on Raahessa ja sivutoimipisteet sen lisäksi kymmenellä muulla paikkakunnalla. Liikevaihto 6/2020 päättyneellä tilikaudella oli 20,5 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 120.

Kalusto ikääntyy

Liebherrin kaikki eri nosturityypit valmistetaan Saksassa, Ehingenin tehtaalla. Poikkeuksena 100-300 tonnin tela-alustaiset ristikkopuominosturit, jotka tehdään Itävallan Nenzingin tehtaalla. Viime vuoden tavoitteeksi Ehingenissä oli asetettu 2 000 yksikön valmistus, mutta koronasta aiheutunut tehtaan sulkeminen viime vuonna pudotti luvusta vajaat 300 pois.

Kapasiteetti on kuitenkin ollut nousujohteinen, sillä pari kolme vuotta sitten liikuttiin vajaassa 1 600 valmistuneessa koneessa.

”Suomessa myytiin viime vuonna kymmenen uutta mobiilinosturia, joka tarkoittaa sitä, että kaluston keski-ikä nousee. Jotta reilun 700 aktiivikäytössä olevan koneen keski-ikä ei vanhenisi, vaatisi se Taimiston laskujen mukaan reilun 30 koneen kauppaa vuositasolla

”Nyt on käynnistymässä isoja teollisuushankkeita ja myös tuulivoimapuistoja rakennetaan. Siellä apukoneina käytetään kotimaisia alihankkijoita. Uskon, että tänä vuonna Suomen nostokalustolle on hyvin töitä tiedossa”, päättää Taimisto.

Myös E. Helaakosken miehet toteavat, että viime vuoden koronapudotus jäi lyhyeksi. Kaluston kysyntä on jälleen korkealla tasolla.




Lue seuraavaksi