Uutiset

Työkoneet

Liebherrin nosturivalmistusta jo 50 vuotta

Hans Liebherr perusti vuonna 1969 Ehingeniin nosturitehtaansa, jossa nykyään valmistetaan muun muassa niin mobiili- kuin tela-alustaisetkin ristikkopuominosturit.  Liebherrin nostokoneet ovat tuttu näky monenlaisilla työmailla. Niillä nostetaan erilaisia taakkoja niin rakennuksilla, siltatyömailla kuin tuulivoimaloita pystytettäessä. Monet nostotyöt vaativat tarkkuutta ja voimaa, molemmat ominaisuudet voi liittää Liebherr-kalustoon.

Liebherr-Werk Ehingen GmbH työllistää nykyään 3 600 ihmistä ja valmistaa noin 1 800 konetta vuodessa. Kun vierailin vuonna 2012 tutustumassa tuotantoon, määrä oli 1 600 konetta vuodessa ja työntekijämäärä oli hieman yli 3 000. Kasvua on siis tapahtunut. Vuoden 2012 liikevaihto oli 1,5 miljardia euroa, joten nyt liikutaan luultavasti

Liebherr LR 13000.

kahden miljardin euron tuntumassa. Mallistossa on noin 40 erilaista nosturityyppiä, joiden suunnittelusta ja valmistuksesta vastaa noin 300 insinööriä. Haastavaa suunnittelussa ja valmistuksessa on, että eri maissa on erilaiset lainsäädännöt ja erilaiset vaatimukset. Asiakkailla on myös erikoistoiveita omaan kalustoonsa, mikä pitää tuotekehityksen hereillä.

Ehingenin tuotelinjat voidaan jakaa karkeasti kahteen sektoriin. Ensimmäinen ryhmä eli pyöräalustaiset mobiilinosturit (LTM) pitävät sisällään muun muassa autoalustaiset sekä maastoon soveltuvat mallit. Tela-alustaisia malleja valmistetaan niin ristikko- (LR) kuin hydraulisilla puomeilla (LTR).

Suurin tehtaan tuotannossa oleva malli on tela-alustainen ristikkopuominosturi LR 13000, jonka maksimi nostokapasiteetti on hulppeat 3 000 tonnia. Taakka voidaan nostaa parhaimmillaan 245 metriin. Moottoritehokin on 1 000 kilowattia. Tähän jättiläiseen oli aika pitkä matka kuljettavana 50 vuotta sitten, kun ensimmäinen nosturi ajettiin tehtaan uumenista ulos. Tuolloin tehtaalla työskenteli 87 ihmistä. Kolmiakselinen AUK 40T-60 -mobiilinosturi oli aivan ensimmäinen malli ja sen maksimi nostokorkeus oli 24 metriä ja maksimi nostokyky 30 tonnia. Tätä ensimmäistä mallia valmistettiin vuosina 1969-1972 yhteensä 79 kappaletta.

Hans Liebherr perusti nosturitehtaan Saksan Ehingeniin vuonna 1969. Ensimmäinen malli oli mobiilinosturi AUK 40T-60.

Tänään tehtaan myydyin malli on mobiilinosturi LTM 1030-2.1, jota on valmistettu jo yhteensä 2 500 kappaletta.

”Innovaatio, asiakaspalvelu, tuotteiden luotettavuus ja huollon korkea taso olivat alkuvuosien arvot ja käytössä edelleen. Suunnittelijoiden ensisijaisina lähtökohtina ovat suorituskyky, turvallisuus ja tehokkuus. Olemme aina pitäneet läheiset välit asiakkaisiimme, joilta monet ideat uusiin innovaatioihin ovatkin tulleet”, kertoo myyntijohtaja Christoph Kleiner.

”Tuotteidemme luotettavuudesta kertoo jotain se tosiseikka, että 90 prosenttia kaikista valmistamistamme nostureista on edelleen käytössä. Arviolta olemme valmistaneet yhteensä noin 30 000 nosturia 50 vuoden aikana.”

Liebherr-Werk Ehingen GmbH:n tehtaalla on maailmanlaajuisesti yli 80 omaa huoltopistettä yli 40 maassa. Noin 95 prosenttia kaikista varaosatilauksista pystytään Kleinerin mukaan laittamaan tehtaan varastosta matkaan 24 tunnin sisällä. Tämän vuoden heinäkuussa Liebherr järjestää juhlat tehtaan henkilökunnalle, jonka omistautumisen omaan työhön sanotaan olevan yksi tekijä siihen, että Liebherr on vahva markkinajohtaja alallaan maailmassa.

Alla kuvia tehdasvierailusta vuodelta 2012:

Lue seuraavaksi