Uutiset

Yleinen

Wieska-polannelana tienhoitoon

Tienhoitoa tehdään usein raskaalla kalustolla. Kevyempikin kalusto riittää pitämään tien liikennöitävässä kunnossa, kun varusteet ja kuljettajan ammattitaito ovat sopivat suhteessa tienhoitokohteeseen. Wieskan W3T -polannelana on kätevä ja ketterä polanteen poistoon sekä sen ennaltaehkäisyyn, kun kyse on pienistä paikallisteistä, kevyenliikenteen väylistä ja piha-alueista.

Talviteille muodostunut polanne lähtee Wieskan W3T-polannelanalla. Tappiterällä varustettu polannelana uppoaa terhakkaasti polanteeseen.

Urjalalaiselle Sami Santarannalle Vieskan Metalli Oy:n ja nykyisen NY-TEK OY:n perälevyt ovat tuttuja jo 90-luvulta asti.

– Viime talvena vierailimme Reisjärvellä NY-TEK:illä. Minulla oli vahva visio siitä, millainen polannelanan pitäisi olla. Taustalla oli hyvä kokemus Vieskan perälevyistä. Mielipiteitä vaihdettiin ja NY-TEK valmisti 0-sarjan koneet. Wieska W3T-polannelanasta tehtiin kaupat KoneAgria 2017 -näyttelyssä ja uusi laite saatiin käyttöön jo tälle talvikaudelle, Sami kiittelee.

Maansiirtoa, soraa, tiehoitoa

Maanrakennus Santaranta Ky myy ja toimittaa multaa, hiekkaa, täytemaata sekä sora- ja kalliokiviaineksia omilta alueilta ja tarjoaa teiden talvi- ja kesäkunnossapitopalvelua. Yritykseltä saa kokonaisvaltaista maanrakennuspalvelua, jota tarjotaan yhteistyössä luotettavien yhteistyökumppanien kanssa Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

– Meillä on sopimus mm. Urjalan kunnan kanssa muutaman kaavatiealueen talvihoidosta, Sami kertoo. Palveluun kuuluu auraus, hiekoitus, polanteen poisto, lumen poisajo sekä hiekoitushiekan ja -sepelin poisto. Takana on lähes kaksi talvikautta ja yhteistyö tilaajan kanssa on ollut rakentavaa.

– Hoidamme traktoreilla kunnan kaavateitä, kevyenliikenteen väyliä ja muutamaa piha-aluetta. Hoitoalueeseen kuuluu esimerkiksi Urjalan linja-autoaseman piha, missä lumi tiivistyy herkästi polanteelle, jos sitä ei aurata ajoissa. Aurauksen lähtöraja on siellä ja muissa 1-alueen kohteissa kolme senttiä lunta, muilla alueilla lähtöraja on viisi senttiä. Käytännössä päätös auraus- ja hiekoituslähdöistä tehdään itse, koska hoitotarve on helpompi huomata paikan päällä.

– Olemme pyrkineet ripeään reagointiin ja työn asialliseen hoitamiseen. Urjalan taajamat ovat moniin muihin alueen taajamiin verrattuna olleet paremmin hoidettuja. Kun työ hoidetaan huolellisesti, on liikenne sujuvaa. Asiakkaita eli tienkäyttäjiä varten niitä väyliä hoidetaan. Arvostamme välitöntä palautetta ja reagoimme toiveisiin tienhoitosopimuksen sallimissa rajoissa, Sami toteaa.

– Maansiirtopuolella talvella on maakunnassa hiljaisempaa aikaa, joten lumityöt sopivat hyvin maanrakennustöiden rinnalle. Kesällä maansiirtotöitä taas on paljon, jolloin tiehoidossa on hiljaisempaa.

Lumitöitä tehdään kolmen traktorikaluston voimin ja VAMAn alueauroilla. Viimeinen rankka pyry lykkäsi Urjalaan jopa 40 senttiä lunta. Pääväylät ajettiin auki muutaman tunnin sisällä kahteen kertaan, Sami muistelee. Kun lumisade sitten hellitti, päästiin viimeistelemään alueet.

Polannelana tarpeen

Tienhoidon haasteena on 0-kelin lumisade, jolloin lumi jo pieninäkin määrinä tiivistyy liikenteen alla polanteeksi. Aurauskalusto yksin ei ole riittävä tällaisen tiivistyneen lumen poistoon.

Santarannan traktorin etukuormaajassa on kiinni VAMAn alueaura lumenaurausta varten. Taakse on hankittu Wieskan W3T-polannelana, millä tehdään polannetta ehkäisevää yhdistelmäajoa auran kanssa.

– Olemme tarpeen vaatiessa käyttäneet polannelanaa lumenaurauksen yhteydessä. Tämä toimenpide miltei vastaa isommilla teillä kuorma-autolla aurauksen yhteydessä käytettävää alaterää. Tällä tavalla tie pysyy hyvin liikennöitävässä kunnossa, eikä polannetta pääse muodostumaan.

– Polanteen poisto on tullut ajankohtaiseksi joillakin alueilla ja tällä työkoneella polanne on irronnut terhakkaasti. Halusimme polannelanaan tappiterän, koska se irrottaa polannetta parhaiten. Hankintahinta on korkeampi kuin normaalin hammasterän, mutta tappiterän käyttöikä on pidempi. Polannelanan käyttö tuo myös säästöä, kun aiemmin levitetty sepeli tulee pinnan alta jälleen esiin eikä uutta sepeliä välttämättä aina tarvita niin paljoa.

– Meillä on käytössä 500 kilon lisäpainot, lisäpainoteline on saatavissa lisävarusteena tehtaalta, Sami esittelee. Telineessä on tukijalka, jolloin polannelana voidaan irrottaa ja kiinnittää kätevästi. Polannelanaan on mahdollista saada painatussylinteri. Polannelanan omapaino on 800 kiloa ja painatussylinterillä painoa saadaan 1500 kiloa lisää. – Meillä tämän kevyen traktorin kanssa painatussylinteri ei ole tarpeellinen, Sami toteaa.

Tarkoitus on käyttää polannelanaa myös tiehoidossa kesällä ennen murskeen levitystä tielle. Tappiterällä voidaan rikkoa tiehen muodostuneet kuopat, jolloin saadaan hyvä pohja uuden murskeen levitykseen, Sami päättää.

Lumi lähtee tampatusta pihasta kerroksittain irti, kun tappiterällä polannetta kurmuuttaa. Samin traktorissa ei ole paikkaa, mihin shokkiventtiilin kautta purkautuva öljy ohjattaisiin ja se puretaan muovisäiliöön. Asia hoituisi myös ylimääräisellä pikaliittimellä.  

Lue seuraavaksi