Uutiset
Pystypuusta suoraan säkkiin
Naarva S23:lla välivaiheet historiaan
Yksinkertaiset keksinnöt ovat usein parhaita, minkä todistaa joensuulaisen Pentin Pajan valmistama Naarva -sykeharvesterin avulla suoritettava polttopuiden keruuprosessi. Työtehoseuran tutkimuksessa huipputehokkaaksi ja kustannuksiltaan alhaiseksi todistetussa menetelmässä traktorin kuormaimeen yhdistetty Naarva -sykeharvesteri kaataa, karsii, katkoo ja halkaisee puun oikeanmittaisiksi klapeiksi suoraan säkkiin.
Katso video – Pystypuusta suoraan säkkiin
Pentin Pajan historia vie aina 1960-luvulle maatalouskoneiden korjaustoimintaan ja omaa tuotantotoimintaa yrityksellä on ollut 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Monipuolinen metalliyritys valmisti esimerkiksi takalanoja sekä harvesterin osia alihankintana. Oma Naarva-tuotemerkki näki päivänvalon 90-luvun alussa ja siitä lähtien yritys on tunnettu laadukkaista pienpuun korjuuseen tarkoitettujen tuotteiden, kuten energiakourien, kaatopäiden sekä sykeharvestereiden valmistuksesta ja tuotekehityksestä. Tällä hetkellä Mikko ja Janne Häikiön luotsaama yritys työllistää parisenkymmentä henkilöä ja yrityksen monipuolisuutta korostavat sen tarjoamat teollisuuslaitosten huolto-, asennus- ja kunnossapitopalvelut
Sykeharvesterilla tehokkuutta
Pentin Pajalla on todella pitkä kokemus sykeharvestereista, sillä ensimmäinen prototyyppi näki päivänvalon jo 1980-luvulla. Tuotantoon ensimmäinen malli tuli vuonna 1995 ja nyt markkinoilla on todella suosituksi tuotteeksi osoittautunut sykeharvesteri Naarva S23. Kyseessä on kevyt ja yksinkertainen, mutta samalla hyvin tehokas harvesteri, joka asennetaan suoraan kuormauskouran tilalle ja kaikki liikkeet suoritetaan kuormauskouran venttiilillä ilman ylimääräisiä letkuja tai kaapeleita. Puunkorjuutekniikassa puu lukitaan mekaanisen tiltin avulla ja katkaisun jälkeen suoritetaan karsinta pitopihtien ja karsimaterien avulla. Katkaisuterä toimii giljotiiniperiaatteella ja halkaisukiilan avulla voi tuottaa valmista polttopuuta.
Naarva S23:n keveys ja tehokkuus perustuvat kehittyneeseen teknologiaan, sillä esimerkiksi sylintereitä on tuotteessa enää neljä aikaisemman kahdeksan sijaan tehokkuuden säilyessä kuitenkin entisellä tasolla. Kevyt, vain 230 kiloa painava S23 soveltuu myös pieniin kuormausnostureihin, eikä traktoriltakaan vaadita liikoja. Pentin Pajalla on onnistuttu tuotteen hinnoittelussa, sillä sykeharvesterin hinta jää alle kahdeksan tuhannen euron. Tämä on miellyttänyt selvästi myös asiakaskuntaa ja viime vuoden syksynä esitellyn tuotteen myyntiluvut lähentelevät jo 200 kappaletta.
Säkkiteline täydentää toiminnan
Mikko ja Janne Häikiö kertovat kiinnittäneensä huomiota valmiin polttopuun kovaan kysyntään ja päättivät kehittää klapien valmistusmekanismia entisestään. ”Meillä oli ennen käytössä suoraan peräkärryyn pilkkova tuote, mutta se on osoittautunut monissa olosuhteissa hieman hankalaksi käyttää. Saimme ajatuksen traktoriin kiinnitettävästä säkkitelineestä ja idea johti nopeasti valmiiseen tuotteeseen”, kertovat Häikiöt. Kevytrakenteinen säkkiteline on helppo kiinnittää traktoriin ja säkkien käsittely sujuu nopeasti ja vaivattomasti. ”Luotamme polttopuumekanismimme toimivuuteen sekä sen soveltuvuuteen kaikille metsänomistajille ja metsäpalveluyrityksille. Siksi olemme hinnoitelleet myös säkkitelineen erittäin kustannustehokkaasti ja sen saa alle tuhannella eurolla”, korostavat Häikiöt.
Nopeasti myytävää
Kävimme seuraamassa Joensuun kaupungin tuntumassa Naarvan työnäytöstä, jossa harvennettava koivikko muuttui vauhdikkaasti valmiiksi pakatuksi arvokkaaksi polttopuuksi. Mikko Häikiö esitteli konseptin toimivuutta ja jälki oli vakuuttavaa. Joensuun yhdistelmässä käytettiin Valtra 905 -traktoria, Kesla 304 -kuormainta sekä tietenkin Naarvan S23 -sykeharvesteria ja säkkitelinettä. Valtran ja Keslan yhdistelmän kokoluokka onkin varsin yleinen maassamme eli työnäytös antoi realistisen kuvan yhdistelmästä käytännön työssä. Mikko Häikiön osaavissa käsissä Valtra siirtyi nopeasti asemiin ja Naarva S23 alkoi muuttaa koivikkoa arvokkaaksi klapitavaraksi. S23-sykeharvesterilla pystyy käsittelemään enimmillään 23 sentin paksuista puutavaraa ja katkaisuvoima on 108 kN.
Puu kaatuu tiltin vapautuksen jälkeen omalla voimallaan ja karsinta sujuu karsimaterien ja pitopihtien avulla reippaalla tahdilla. Klapin pituus on säädettävissä portaattomasti kierretankojen avulla ja giljotiiniterä tekee sileää jälkeä. Giljotiiniterän molemmanpuoleiset kiilat halkaisevat klapin siististi ja samalla katkaisulla jo seuraavaksi katkaistavan kappaleen halkaisu alkaa. Koko prosessi on erittäin nopea ja 1,5 heittokuution säkki täyttyy alle 20 minuutissa.
Naarvan ohjattavuus on helppoa ja kuormaimia käyttämään tottuneelta ei harvesterin toimintojen opetteluun kauaa kulu. Häikiöt ovat vieneet yhdistelmää yhä pidemmälle asteelle, sillä lisäominaisuutena saa myös automatiikkamahdollisuuden, jolloin kone hoitaa pystypuun katkaisun jälkeen muut toiminnot automaattisesti. Tämä ominaisuus kehittää jo entisestään toimivaa mekanismia, jossa pilkkurin hinnalla saa kahden koneen työt suorittavan yhdistelmän. Tuoreet Työtehoseuran tutkimukset tukevat Naarva S23:n tehokkuutta pilkkeiden valmistuksessa ja niiden perusteella tuottavuus nousee selkeästi samalla kun pilkontakustannukset laskevat merkittävästi. Tämä tekeekin kokonaisuudesta mainion valinnan niin isäntälinjan töihin kuin ammattimaisempaan metsänhoitoon.
Kaivukonepaketti täydentää valikoimaa
Pentin Pajalla otetaan myös asiakastoiveet tarkoin huomioon ja sitä kautta alkoi S23:n kaivukoneversion rakennus. Kaivukoneisiin vaadittava sykeharvesterin puomiosa valmistui nopeasti ja sen suosio on yllättänyt positiivisesti myös Häikiöt. Joensuun työnäytöksessä kaivukone-harvesteriyhdistelmän toimivuuden osoitti kahdeksan tonnin Yuchai YC 75 SR -tela-alustainen kaivukone, joka Naarva S23:n avulla hoiti pienpuutyöt todella näppärästi.
Vauhdilla eteenpäin
Mikko ja Janne Häikiö kertovat kuluneen vuoden olleen yleismaailmallisen taloudellisen tilanteen vuoksi haastavan, mutta esimerkiksi sykeharvesterin suosion kautta vuodesta tulee Pentin Pajalle eräs kautta aikain parhaista. Häikiöt kertovat tällä hetkellä vientiin menevän noin 30 prosenttia tuotteista, mikä on hieman aikaisempaa vähemmän. ”Esimerkiksi Ruotsissa ollaan tällä hetkellä hyvin varovaisia investointien suhteen ja sama linja on yllättäen levinnyt myös taloudellisesti menestyksekkääseen Norjaan”, kertovat Häikiöt. Joensuussa katsotaan kuitenkin valoisasti tulevaisuuteen ja varmaa on, että Naarva S23 ja säkkitelineen kaltaiset innovatiiviset keksinnöt pitävät Pentin Pajan vilkkaana myös tulevaisuudessa.