Uutiset

Yleinen

MaatalousKonemessut 15.-17. 11. 2018

Maatalouskonekaupan muutosten lisäksi maatalousmessujärjestelyihin on tulossa muutos. Uusi maatalouskoneiden ja maatalouden tuotantopanosten kaupan tapahtuma MaatalousKonemessut järjestetään 15. – 17.11.2018 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuman järjestää Messukeskus yhteistyössä konekaupan ja muiden alan toimijoiden kanssa. Messukeskus tarjoaa tapahtumalle tilat, joihin kaikki alan toimijat mahtuvat. Messukeskus on ainoa messupaikka, jonne kaikki sopivat kerralla sisään. Neuvotteluja tapahtuman kumppanien kanssa on käyty pitkin vuotta ja ne jatkuvat edelleen.

Syksyn maatalouskonemessuille on jo kauan haettu tapahtumapaikkaa, jonne kaikki maatalouden konekaupan toimijat mahtuisivat. Kevään aikana Messukeskus on käynyt neuvotteluja Suomen traktorimyyjien yhdistyksen jäsenien sekä muiden alan toimijoiden ja järjestöjen kanssa. Tarkkaan on kuunneltu alan toiveita ja mietitty yhdessä tavoitteita messutapahtumalle.

Konekauppaa muuttuu, kun esimerkiksi Saksassa Agritechnikassa käy noin 4000 suomalaista vierasta. Kiinnostusta on isoihin tapahtumiin, missä on laaja valikoima ja mihin kaikilla on tilaa tulla.

Tällä hetkellä sopimukset yhteistyöstä on tehty AGCO Suomen, Agritekin, Hankkijan, Lantmännen Agron, NHK-keskuksen ja Turun Konekeskuksen kanssa. Näyttelytilaa tapahtumasta on jo edellä mainittujen osalta varattu 19 000 m2. Yritykset ovat varanneet ennätyssuuria osastoja Messukeskuksesta. Tavoitteena on vielä saada messujen kumppaneiksi isojen konetoimittajien lisäksi myös kävijöitä ja alaa edustavia tahoja. Helsingin Messukeskus tarjoaa runsaasti hallitilaa koneille koosta riippumatta ja nyt tarkoitus on käyttää 6 ja 7 hallit. Tilaa on vastaisuudessa runsaasti, kun yhteensä katon alla on 58 000 m2. Tarjolla on runsaasti konekenttää myös ulkona, jolloin koneiden esittely työnäytöksissä on siellä mahdollista.

On hienoa saada konekaupan isot toimijat saman katon alle laajalla tarjonnalla. Entistä suuremmat messutilat mahdollistavat myös osastojen määrän kasvattamisen ja laajemman konetarjonnan. Maatalouden ammattilaiset pääsevät nyt yhdellä kertaa tutustumaan koko alan tarjontaan ja innovaatioihin”, toteaa Hankkijan Risto Varis. On tärkeää, että tapahtuman järjestelyissä ovat kaupan edustajien lisäksi kattavasti alan toimijat mukana. Messukeskus jatkaa neuvotteluja ja toivottavasti kuulemme pian uusista kumppanuuksista. ”

Tapahtumassa esitellään koneiden lisäksi kasvinviljely- ja karjatilojen muutkin keskeiset tuotantopanokset ja palvelut. Mukana on siis myös rehuteollisuus, sekä lannoitteet, siemenet, kasvinsuojeluaineet, rakennukset ja tarvikkeet.

Vastaisuudessa MaataloudenKonemessut on tarkoitus järjestää joka toinen vuosi, jolloin ne rytmittyvät vuorovuosille Agritechnican kanssa. Muiden Suomen näyttelyiden kanssa toivotaan synkronointia, jolloin näyttelyjärjestäjien taloudelliset resurssit riittävät. Muihin isoihin tapahtumiin ei ehkä ole vastaavia resursseja kuin aiemmin. Joka tapauksessa iso näyttely rahteineen on merkittävä taloudellinen panostus.

AGCO Suomen myyntijohtaja Matti Kallio näkee sijainnissa uutta potentiaalia. Helsinkiin pääsee hyvin autolla, bussilla, junalla ja lentokoneella kaikkialta Suomesta. Messuille on helppo tulla myös Baltiasta, Venäjältä ja Ruotsista. Ne ovat Valtralle tärkeitä markkina-alueita. Messumatka onnistuu useimmille päivämatkana, mutta tarvittaessa tarjolla on Helsingin monipuolinen majoitus- ja muu oheisohjelmatarjonta.

Pohjoisesta matka Helsinkiin on toki pidempi kuin Jyväskylään tai Tampereelle, mutta Helsinkiin on toimivat liikenneyhteydet ja majoituskapasiteettia on runsaasti. Jyväskylän ja Tampereen seuduilta se on loppunut kesken.

Näyttelytilojen lisäksi tapahtuman käytössä on kokous- ja kongressitilat luentoihin ja seminaareihin.

Lue seuraavaksi