Uutiset

Yleinen

Länkkäri korjaa myrskyvauriot

Henkilönostokorilla varustettu Lännen-pyöräkuormainkaivuri on hyvä työkalu myrskytuhojen korjaamiseen.

Paltamolaisella pitkän linjan koneyrittäjällä Anssi Heikkisellä on selkeä näkemys siitä, millainen on hyvä kone sähkölinjojen päälle kaatuneiden puiden aiheuttamien myrskytuhojen korjaamiseen.

– Ensinnäkin maastokelpoisuus on tietenkin ratkaisevan tärkeä. Toinen hyvän koneen ominaisuus on se, että samalla vehkeellä voi tehdä mahdollisimman montaa työtä. Monipuolisella koneella voi hoitaa perinteiset linjojen pylväiden pystytys- ja kaapelityöt sekä poistaa vaaralliset puut, jotka kenottavat maan ja taivaan välillä johtimien päällä. Jos koneessa on vielä henkilönostovarustus, sillä voi tehdä asennustyöt turvallisesti ja tehokkaasti, Heikkinen luettelee.

Anssi Heikkisellä on juuri sellainen kone. Hän hankki runsaat neljä vuotta sitten henkilönostokorilla varustetun Lännen 8600E -pyöräkuormainkaivurin. Takana on jo noin 6 500 tunnin kokemus, ja mies on koneeseensa erittäin tyytyväinen.
– Monipuolisuutensa ansiosta tämä on hyvä kone näihin töihin. Neljä vuotta sitten Länkkärini taisi olla ainoa korikone Oulujärven ympärillä ja Kainuussa. Joillakin oli vähän ennakkoluuloja, mutta nyttemmin ne ovat karisseet, ja nyt näissä maisemissa on jo neljä korikonetta.

Lahopuut kaatuilevat langoille

Viime tapaninpäivänä suurta osaa Suomea ravistellut myrsky jätti Heikkisen koti- ja työmaisemat lähes tyystin rauhaan, mutta muita myrskytuhoja ja sähkölinjoja hän on korjaillut vuosien varrella lukuisat kerrat.

– Tänä talvena olemme näillä korkeuksilla toistaiseksi välttyneet voimakkailta myrskyiltä. Parin vuoden takainen Mielikki-myrsky aiheutti meilläkin aikamoisia tuhoja. Ja joutuuhan vastaavanlaisia töitä tekemään, vaikkei olisi myrskyäkään. Lahopuut kaatuilevat vähemmästäkin lankojen päälle. Vähän väliä tulee tilanteita, joissa joudumme irrottamaan johtimia korin avulla, kun pylväät ovat siinä kunnossa, ettei niihin voin kiivetä.
Anssi Heikkisen kotikunta on Paltamo, mutta työmaalla kokoa piisaa.

– Teen töitä ympäri Kainuuta ja välillä vähän laajemmallakin alueella – kaukaisimmillaan aina Rovaniemeä ja Kuopiota myöten.

Lue seuraavaksi