Uutiset

Yleinen

Halkaisukone H60 Pentin Pajalta

Pentin Paja esitteli ensimmäistä kertaa H60-halkaisukonettaan kesäkuussa. Halkaisukone on suunniteltu halkaisemaan pituudeltaan maksimissaan 60-senttisiä pöllejä. Pilkettä laite pukkaa kuormaajan syöttämässä tahdissa ja mitä isompaa halkaistava pölli on, niin sitä enemmän tulee valmista tavaraa.

Pilkekoneita on rakenneltu monentyyppisellä ajatuksella. Suomessa pilkekonevalmistus on keskittynyt rankatavaran pilkkomiseen, koneisiin, joissa on katkonta ja halkaisu erillisenä työvaiheena. Puuta voidaan käsitellä monella muullakin tavalla, kuten halkaista puut ruuvilla tai halkaista isot puut pitkällä halkaisulaitteella. Monentyyppisille koneille on toki markkinoita ja Pentin Pajan halkaisulaite eroaa monesta muusta.

Katso video linkistä.

Kuljettaja hoitaa hydrauliikalla halkaisutunkkia samalla kun kuormaa pöllejä halkaistavaksi. Kuormaaja pitää siis olla tupessa tai katolla, jolloin työ sujuu yksistään pilkkuri nostolaitteisiin kytkettynä. Toisaalta halkaisukone voi olla asennettu myös esimerkiksi metsäperävaunuun, jolloin pilkkuria syötetään vaunuun kytketyllä kuormaajalla.

P60 on suunniteltu etenkin isojen puiden halkaisuun. Pikkupuutakin se halkaisee, mutta saanto on silloin vähäinen. Pikkupuihin on tarjolla omat välineet. Isoja puita on tarjolla monessa paikassa ja yleensä esimerkiksi pihapuut ovat halkaisijaltaan isoja. Uuden halkojan yksi käyttäjäryhmä voisivat olla yrittäjät, jotka kaatavat järeitä ongelmapuita.

Puu halkaistaan osissa, jolloin voimaa ei tarvita kerralla aivan valtavasti.

H60:lle 40-senttinen puu on toimiva, jolloin ulkokehältä irtoaa myös kaarta. Laitteesta ajettiin läpi halkaisijaltaan 70-senttistä puuta ja siitä tulee hieman jo tavaraakin säkkiin, Janne toteaa. H60 halkaisee puun maksimissaan 24 osaan. Vajaan 40 sentin pöllistä tulee 24 osaa. Putki on sisämitaltaan 29 senttiä ja se on teroitettu ulkosyrjästä. Käytännössä pölli menee ensin ristikon läpi mikä on tehty 20-millisestä Hardox-levystä.

-Sellaisten puiden pilkkomiseen H60 sopii erityisen hyvin, koska normaalisti pihapuusta ei oikein muuta saa kuin polttopuuta, Janne Häikiö toteaa. Pihapuut ovat oksaisia, ne katkotaan yleensä lyhyiksi muutenkin, jotta puu saadaan turvallisesti katkottua ja yleensä pihapuissa on kaikenlaista ylimääräistä rungoissaan, kuten kiviä linkouksesta, vanhoja aitamäälyjä tai nauloja. Pilkkeessä ne eivät häiritse siinä määrin kuin vaikka haketettaessa. Toki moottorisaha tylstyy, jos katkaistaessa runkoa terä osuu metalliin tai kiveen.

Pilkkurin toiminta

Pilkkuri edellyttää toimiakseen tavalla tai toisella katkaistuja pöllejä. Moottorisahalla katkaisu käy kätevimmin. Pöllit nostetaan yksitellen halkaisuun ja mäntä painaa pöllin ristikon läpi. Isot pöllit voidaan pudottaa pohjalle ja pikkupöllejä kannattaa hieman kannatella, kunnes mäntä on painanut pöllin terää vasten ja pölli halkaistaan keskeltä.

Pöllien nostelussa on kätevintä käyttää samaa traktoria, missä halkoja on kiinni. Tällöin kuljettaja voi hoitaa syöttöä ja halkaisua ja rytmittää työn sopivaksi. Koeajossa valmiiksi katkotuilla pölleillä 1,5 irtokuution säkki eli noin (pinokuutio polttopuuta) oli täynnä reilussa 12 minuutissa. Osa pilkkeistä toki putosi sivusta maahankin, joten säkki olisi ollut jo aiemmin täynnä.

-Pilkkurin terärakenne on suunniteltu ja kokeiltu tukkeutumattomaksi. Halkeava pilkettä ei saa ahdistaa missään vaiheessa, vaan väylän pitää avartua, kun pilke halkeaa. Terässä on portaat. Koko pölli ei halkea kerralla, vaan osissa, jolloin voimaa ei tarvita kerralla aivan valtavasti, vaan vaiheittain.

Suunnitteluvaiheessa hieman haettiin halkaisuterälle oikeaa toteutustapaa, kuten koko rakenteelle, Janne tunnustaa. Esittelykäytössä olleessa tunkissa on laskennallisesti voimaa 180 barin paineella 20 tonnia, pitää koko runkorakenteen olla tukeva. Terä tuetaan koko rungon läpi, jolloin rakenne ei anna periksi. Sylinterin halkaisijaa kasvatetaan 140 milliin, jolloin voima lisääntyy tuotantomalleissa vastaavasti noin 27 tonniin.

Kun kehittelemään lähdettiin ja kun haluttiin, että yksi henkilö pystyy hoitamaan tarvittaessa kaiken pilke työmaalla mahdollisimman vähillä koneilla, niin samalla suunniteltiin uusiksi säkkien käsittely. Laiteen perään rakennettiin irrallinen säkkiteline rhs-putkesta, joka sijoitetaan ristikon taakse. Täydet säkit nostetaan nosturilla sivuun, jolloin kaikki siirrot työmaalla hoituvat yhdellä koneella.

Mikko Häikiö on ollut suunnittelemassa uutta hydrauliikkahalkaisijaa.

Pentin Paja on tunnettu etenkin sykeharvestereistaan. Ulkoisesti laitteet näyttävät monesti samalta kuin aiemmin, mutta parannuksia toiminnallisuuteen ja rakenteeseen tehdään koko ajan. Giljotiinilla varustettua harvesteria on alkanut mennä sahakatkaisun rinnalla vientiinkin.