Uutiset
Enemmän pyöriä alle –monipyöräteli perinteisen akseliston tilalle
Useammat pyörät kantavat konetta paremmin kuin vähempi määrä pyöriä. Monissa koneissa pyöriä ei voi määrättömästi leventää, koska silloin leveys kasvaa ja se hankaloittaa liikkumista ahtailla väylillä. Pyöriä voidaan laittaa lisää myös koneen alla lisäämättä peräkkäisiä akseleita, kun pyörät sijoitetaan rinnakkain.
Timo Mannilalla ja Katja Puusaarella on lypsykarjatila Himangalla, mikä on nykyään Kalajokea. Pelloista on merkittävä osa turvemaita, joihin tallausjälkiä jää herkästi pellolla töitä tehdessä. Etenkin kosteina kasvukausina, kun pellolle pitää kuitenkin mennä työt tekemään, syntyy painumia. Painumat harmittavat ja haittaavat monta vuotta etenkin nurmilla.
Viime kesänä Kyösti Isohanni KP Koneurakointia Oy:stä alkoi tarjota rehuketjun paalain-käärin-yhdistelmäkoneeseen lisää renkaita alle. Yhdistelmäkoneen paino nousee, kun koneen päällä on kaksi paalia. Jos tehdään tiukkaa paalia, nousee paino vielä enemmän. Kyösti ja Harri ovat entuudestaan tuttuja, kun he ovat käyneet levittämättä Himangalla lietettä myös Mannilalle.
– McHalen yhdistelmäkone on kuitenkin työvoimakäytön kannalta toimiva laite rehunkorjuussa, Timo kehuu.
Yksistä raiteista, tulevat ne millä koneella vain, on se haitta, että monesti ajetaan suunnilleen samaa jälkeä ja seuraavienkin koneiden renkaat ajautuvat samoihin raiteisiin. Nurmilohkoilla raiteet aiheuttavat rehun laadun heikkenemistä, kun epätasaisella pellolla maata tarttuu rehuun niitossa ja noukinnassa. Tästä haluttiin eroon.
– Raiteita peltoon ja etenkin turvemaalle on kieltämättä joskus jäänyt ja viime kesä oli taas hankalaa, Timo muistelee. Teimme kaupat McHalen alle asennettavasta telistä, jolloin 500-millisten vakiorenkaiden lisäksi koneen alle tulee kaksi 517-millistä rengasta hieman pienemmällä rengaspaineella. Asennus tehtiin Kannuksessa KP Koneurakoinnin korjaamolla ja minulle jäi alkuperäinen teli varastoon. Se voidaan koneenvaihdon yhteydessä palauttaa alle, Timo kertoo.
Uusi alusta oli nähtävillä Ylivieskan nurmipäivillä ja silloin koneella oli jo paalattu muutama paali. Nurmipäivien jälkeen paalattiin kolmas sato ja oljet eli noin 1000 paalia. Vuodessa Timo paalaa noin 3000-3500 paalia.
– Uudella telillä yhdistelmä on vakaampi pellolla, eikä kulkuvaikeuksia ollut. Toki syksy ei jatkunut erityisen märkänä.
Hyötyä jo nyt
Vaikka uusi teli aiheutti kustannuksia, on siitä ollut jo hyötyäkin. Suojaviljaan kylvetty nurmi oli paikoitellen melkoisilla raiteilla kasvinsuojeluruiskutuksen jäljiltä. Suojaviljan korjuukausi oli kuitenkin kuivaa.
– Kun yhdistelmäkoneella sitten kerättiin oljet pois, tasoittuivat ruiskutuksesta jäänee urat leveän telin alla, Timo kehuu.
Tulevina korjuukertoina sato voidaan paremmalla omatunnolla kerätä pellolta oikeaan aikaan, kun raiteita peltoon jää joka tapauksessa vähemmän. Tasainen pellon tamppaaminen on kuitenkin parempi kuin yksissä ja samoissa raiteissa ajo.
.- Kun parempaan rengastukseen on tottunut, ei sitä herkästi pois antaisi. Timo tunnustaa.
Alkuperäinen McHalen rengaskoko on 500 milliä leveä ja uuden akseliston renkaat rinnalla ovat 517 milliä leveät. Keskirenkaissa käytetään kuitenkin pienempää painetta, jolloin tien keskikohdan epätasaisuudet eivät merkittävästi lisä huojumista. Pienempi rengaspaine ohjaa suurempaa painoa myös pellolla ulommaisille renkaille, mutta heti niiden painuessa, alkaa koko telileveydellään kantaa konetta. Pellon pinta pysyy tasaisempana kuin kahdella renkaalla.
Tarjolla on myös alustoja noukinvaunuihin. (Kuvat KP koneurakointia)