Uutiset

Yleinen

Claasin edustus Hankkijalle

Konekaupan alalla edustusvaihdot ovat yleensä pitkien neuvottelujen tuloksia. Tällä kertaa nähtiin kuitenkin erittäin nopea muutos, kun Hankkija aloitti Claas-maatalouskoneiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Syksyn muitten edustusmyllerrysten tuoksinassa päätös Claasin edustussiirrosta tehtiin varsin vilkkaalla aikataululla. Muutos on osittain seurausta Claasin edustusvaihdoksista koko Skandinavian alueella. Marraskuussa päätös sinetöitiin ja jo viime vuoden lopulla käynnistyivät Hankkijan väen tuotekoulutukset. Yhteistyö tuo Hankkijan valikoimiin Claasin koko laajan konetarjonnan.

Suomen maatalouskonekauppa on ollut viime vuosien aikana tasaisessa laskussa. Lasku mitataan kaksinumeroisin prosenttiluvuin viimeisen viiden vuoden ajalta. Tällä hetkellä maatalouskoneiden kaupan arvioidaan olevan noin 500 miljoonan euron kokoluokassa. Traktorit edustavat tuosta luvusta noin puolta, työkoneet vajaata puolta ja loppusiivu on puimureita. Lisäksi tulevat vielä ja varaosa- ja huoltotoiminnot. Kaupankäyntiä leimaa konemäärien pienentyminen, mutta yksikkökoot ovat kuitenkin suurentuneet.

Claasin maatalouskoneiden edustuksen siirtymisestä Hankkijalle on jo tihkunut epävirallisen virallisesti tietoa. Helmikuun alussa asiasta sitten tiedotettiin virallisesti, joskin Claas esiintyi jo Hankkijan osastolla Sarka-messuilla tammikuun lopulla Seinäjoella.

Puimurikauppa oli viime vuonna ennätysalhainen. Kokonaismyyntimäärä oli vajaa 90 kappaletta. Tälle vuodelle odotusarvo on noin 110, josta Hankkija lähtee tavoittelemaan varsin luottavaisin mielin uuden merkin myötä noin 30 prosentin markkinaosuutta. Saksalaisen Claasin yritystoiminta on käynnistynyt jo yli sata vuotta sitten. Merkki on maailmanlaajuisesti tunnettu juuri puimureistaan ja monista heinän- ja viljanviljelyyn liittyvistä työkoneistaan.

Claasin traktorivalmistus käynnistyi ”vasta” vuonna 2003, joten merkki on sillä sektorilla tavallaan uusi tekijä. Luottamuksesta valmistajaan kertoo kuitenkin se, että Claasin traktoreita on jo myyty asiakkaille uuden maahantuojan toimesta, vaikka merkin koneiden myyntitoimintaa vasta ajetaan Hankkijalla ylös. Hankkija on asettanut kuluvan vuoden traktorimyyntitavoitteekseen 140 kappaleen myynnin.

Claasin Pohjois-Euroopan myyntijohtaja Welf von Plato (vas.) käväisi kertomassa valmistajan terveiset Saksasta uuden edustuksen johdosta. Hän uskoo vahvasti kansainvälistyneen Claasin menestykseen myös Pohjois-Euroopassa. Keskellä Jukka Keltto,
vastaa Hankkijalla saksalaiskoneiden hankinnasta perustettavan Hankkija Koneet Oy:n puitteissa. Oikealla Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö.

Paikat kuntoon

Uuden edustuksen myötä Hankkija tulee hiomaan toimipisteitään. Hyvinkää tulee jatkossakin olemaan konekaupan pääpaikka. Sinne keskitetään myös Claasin varaosat sekä tuoteosaaminen. Suorat yhteydet valmistajiin takaavat nopeat toimitukset. Maakunnissa myynti, huolto ja varaosat hoituvat Hankkijan jo olemassa olevissa omissa pisteissä, joita tällä hetkellä on kahdeksan kappaletta. Pohjoisin näistä sijaitsee Kempeleellä, Oulun kupeessa. Näissä kaikissa tullaan kevään kuluessa näkemään Claasin koneita. Siellä pääsee myös koeajamaan koneita, joten kunnon tuntumaa on tarjolla. Syvemmät puimuridemot on kuitenkin tarkoitus tehdä vasta syys-kesällä.

Hankkijan omien huoltopisteiden lisäksi palvelua on tarjolla sopimushuoltoyrittäjien toimesta muillakin paikkakunnilla (n. 80 kpl). Hankkijan sopimuskorjaamoiden verkosto vahvistui nyt solmitun uuden edustuksen myötä Claasin sopimuskorjaamoilla, joten kattavuus on hyvin laaja.
Seinäjoella Hankkijan toiminnot tullaan keskittämään Komia-hankkeen nimissä Suomen suurimman rehutehtaan kanssa samalle tontille, jonne rakennetaan uusi maatalouskaupan palvelupiste. Avajaisia siellä vietetään näillä näkymin ensi vuoden keväällä.

Uusinta konetyyppiä Claasin valikoimassa edustavat traktorit. Niiden valmistus alkoi ”vasta” vuonna 2003. Uusi traktorimerkki on saavuttanut maailmanmarkkinoilla nopeasti hyvän jalansijan.

Omaksi yhtiökseen

Claas-edustuksen myötä Hankkijan konekauppaan on odotettavissa uutta nostetta muidenkin merkkien osalta. Hankkijan edustamien konebrändien lukumäärä on nyt asettunut aloilleen.
”Nykyisillä merkeillä mennään pitkään”, sanoo Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö. ”Claasia on odotettu innolla asiakaskuntamme taholta, ja kevään mittaan odotus palkitaan, kun Claas Road Show jalkautuu Hankkijan toimipisteisiin.”
Konekauppa tullaan eriyttämään Hankkijan muista toiminnoista omaksi yhtiökseen kuluvan vuoden aikana. Syntyvä Hankkija Koneet Oy tulee olemaan Hankkijan tytäryhtiö. Nimi ei kuitenkaan tule näkymään arkielämässä, vaan konekauppoja tehdään edelleen tutun Hankkijan kanssa.

Claasin miehenä tunnettu Jukka Keltto siirtyy uuden konemerkin mukana perustettavan yrityksen (Hankkija Koneet Oy) palvelukseen, joten siltä osin vahva tuotetuntemus on jo olemassa. Mies itse sanoo olleensa mukana monessa edustusmuutoksessa, mutta tämän toteutus lienee nopeudessaan omaa luokkaansa. Marraskuussa paiskottiin kättä yhteistyölle ja jo joulukuussa käynnistyivät Claasin tuotekoulutukset Hankkijan väelle. Sarka-messuilla Claas oli ensimmäistä kertaa julkisuudessa Hankkijan osastolla. Parhaillaan on käynnissä myynti- ja huoltohenkilöstön perehdyttäminen Claas-maailmaan. Ja koulutukset jatkuvat vielä jonkun tovin, koska merkin tarjonta on tänä päivänä jo hyvin moninainen. Claas tulee näkymään Hankkijan toimimisteissä hyvin vahvasti merkin logoina ja värimaailmana. Saksalaismerkki on otettu innolla vastaan myös Hankkijan oman henkilöstön taholla. Myynnin ohella koneiden (traktorit ja kurottajat) vuokraus on kasvavassa määrin mukana Hankkijan liiketoiminnassa.

Claasin valikoimaan kuuluu omalla moottorilla varustettujen koneiden ohella myös runsas valikoima erilaisia heinätyökoneita ja lisälaitteita. Nyt ne ovat kaikki tarjolla Hankkijan myyntipisteissä kautta maan.

Kovat, mutta realistiset odotukset

Jukka Keltto pitää Hankkijan markkinaosuuksien odotuksia realistisina. Puimurikaupassa usko maan ykköspaikkaan on julkilausuttu. Traktoreissa kakkospaikka on asetettu tähtäimeen. Heinäkoneiden ja työlaitteiden kaupan (myös muitten merkkien) uskotaan antavan hyvää taustatukea traktori- ja puimurimyyntiin sekä muodostavan merkittävän liiketoiminnan jo itsessään.
Saadun asiakaspalautteen perusteella kentällä on positiivista ilmapiiriä uuden merkin puitteissa. Parhaillaan tapahtuvan koulutuksen ohella myös asiakaskontakteihin panostetaan jo nyt, jotta uusi, mutta kuitenkin tunnettu merkki tulee vieläkin tutummaksi.

Perheyritys

Claas on monen muun saksalaisen suuren kone- ja laitevalmistajan tavoin perheyritys, jonka nimikin tulee suoraan perustajan nimestä. 1800-luvun lopulla Franz Claas aloitti maitoseparaattoreiden valmistuksen. Hänen poikansa August ilmoitti vuonna 1913 aloittavansa olkien sidontalaitteiden valmistuksen muutamien kumppaneidensa kera. Siitä se idea sitten lähti niin kuin tavataan sanoa. Paalaimista ei tuohon aikaan vielä puhuttu. Ensimmäinen maailmansota sotki kuitenkin tämänkin yrityksen alkutaivalta. Sodasta palattuaan August muutti veljineen toiselle paikkakunnalle Keski-Saksassa, josta löytyi hylätty tehdasrakennus ja laitteiden valmistus saattoi jatkua. Jo pian tuotteita syntyi myös vientiin.

Varsinaiset paalaimet tulivat kuvaan mukaan vasta 1930-luvulla. Samoihin aikoihin alkoi myös puimakoneiden tuotekehitys. Ensimmäinen Euroopan oloihin soveltuva ja edestä leikkaava leikkuupuimuri esiteltiin 1936, ja sen sarjavalmistus käynnistyi 1937. Maailmansota häiritsi taas toimintaa ja tuotanto jouduttiin pysäyttämään vuonna 1943. Ennen sitä ehdittiin kuitenkin valmistaa 1 400 Claas-puimuria. Augustin pojan Helmutin ottaessa vastuun yrityksen vetämisestä vuonna 1962, oli Claas jo Euroopan suurin puimurivalmistaja. Helmut on tänä päivänä yli 90-vuotias eikä hän enää vaikuta yrityksen arjessa, mutta on hallituksen puheenjohtaja. Vastuuta kolmannessa polvessa kantaa nyt myös Helmutin tytär, vaikkakin yrityksen operatiivinen johto koostuu perheen ulkopuolisista henkilöistä. Claas Groupin liikevaihto on 3,9 miljardia euroa ja henkilökuntaa ympäri maailman on noin 11 500 henkeä.

Claasin koneita myydään tänä päivänä maailmanlaajuisesti kaikissa maanosissa. Yrityksellä on omaa myyntiä suurimmissa maatalousmaissa, joissa osassa on valmistustakin. Myynti tapahtuu maailmalla paljon myös maahantuojien toimesta, kuten nyt Hankkija tulee tekemään Suomessa.

Laaja tuotevalikoima

Alun olkien sitomalaitteesta konetarjonta on laajentunut melkoisesti. Yhteistä kaikille valmistettaville laitteille on niiden käyttö maataloudessa. Paalaimet ja leikkuupuimurit ovat saaneet rinnalleen ajosilppureita ja runsaasti muita heinätyökoneita. Ja vuosituhannen alussa puimureista tunnettu konemerkki alettiin nähdä traktorienkin nokalla. Claasin merkin alla myydään nykyisin myös pyöräkuormaajia ja kurottajia, jotka syntyvät sopimusvalmistajien toimesta. Ja tietenkin ajan hengen mukaisesti kaikkiin merkin tuotteisiin liittyy runsaasti digitaalitekniikkaa ohjelmistoineen ja liitettävyyksineen. Erityyppisiä koneita ja laitteita on tarjolla moneen koko- ja teholuokkaan, joten tarjonta on varsin kattava, mitä tulee viherrehu-, heinä- ja viljatuotantoon sekä sadon hyödyntämisen koko ketjuun. Nyt näitä kaikkia vihreävalkoisia koneita on tarjolla Hankkijalla kautta maan.




Lue myös: Perheyritys Claas on voimissaan – uusia tuotteita esiteltiin

Lue seuraavaksi