Uutiset

Autot

Ahvenanmaalaisbussi kulkee kalanperkuujätteellä

Kuva: Lauri Räty

Ahvenanmaan media on raportoinut eckeröläisen yrityksen saaneen biodieselinsä maarianhaminalaisen bussiyhtiön käyttöön. Polttoaine valmistetaan kalanperkuujätteistä.

Bussiyhtiön edustajat ovat kehuneet, että vanhassa dieselmoottorissa aine toimii jopa fossiilista dieseliä paremmin. Röde Orm -bussiyhtiö on nyt käyttänyt polttoainetta yhdessä linja-autossaan kolmen viikon ajan. Sanomalehti Ålandstidningenin toimittaja vakuuttaa, että polttoaineesta ei leviä ympäristöön ikävää kalanhajua.

Kaladieseliä ei sekoiteta fossiiliseen polttoaineeseen, vaan linja-auto kulkee puhtaalla kalaöljyvalmisteella. Se tekee tuotteesta erittäin ympäristöystävällisen. Bussiyhtiö onkin jo kehunut autoaan maailman ympäristöystävällisimmäksi, kun hiilidioksidineutraali ja rikitön polttoaine vielä tuotetaankin lähellä.

Kalanperkuujätteitä hyödyntävä yritys on tehnyt biodieseliään lähinnä omaan käyttöönsä, mutta toivoo nyt saavansa tuotteelle lisää markkinoita.

Ahvenanmaan radio- ja tv-yhtiö toteaa jutussaan, että saarimaakunta tuottaa vuosittain1 200 tonnia kalanperkuujätettä. Siitä voi saada 500 tonnia biodieseliä. Jos se otettaisiin bussiliikenteen käyttöön, voisivat kaikki Ahvenanmaan bussit kulkea sillä ja maakunnan hiilidioksidipäästöt vähenisivät 1 250 tonnia vuodessa.

Lähde: YLE