Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi Atego on tässä

Mercedes-Benzin kohta pari vuotta sitten alkanut urakka päivitetyn tai uudistetun malliston esittelyjen osalta alkaa olla ohi. Uudet Actros-, Antos- ja Arocs-mallistot saavat nyt seurakseen uuden Ategon, joka valmistajan mukaan on kevyen kasvojenkohotuksen sijaan saanut kokea varsin mittavan uudistumisen.

Tämä yksi jakeluajon kiintotähtistä on saanut uuden, raskaammista sisaruksista tutun ilmeen niin ulkoisesti kuin sisäisestikin, vaikka perusohjaamo onkin peruja nykyisestä mallistosta. Uusi maski puskureineen kertoo läheisestä sukulaissuhteesta jo esiteltyihin raskaampiin ajokkeihin. Sama sukulaistunnelma välittyy myös sisällä lähiliikenteen asettamien vaatimusten mukaan viilatussa ohjaamossa.

Euroopassa vankan markkina-aseman saavuttanut Atego nojaa jatkossa kahteen perusmoottoriin, joista on saatavilla kaikkiaan seitsemän eri tehovaihtoehtoa. Keveimpiin ajokkeihin tarjotaan täysin uutta, nelisylinteristä ja 5,1-litraista OM 934 –moottoria, josta on tarjolla neljä vaihtoehtoa 156-231 hevosvoiman teholuokissa. Moottoreiden vastaavat vääntömomentit ovat 650-900 Nm. Raskaampiin ajotehtäviin lähdetään muun muassa Antos-mallistosta tutulla, kuusisylinterisellä 7,7 litran OM 936 –moottoriperheellä, joka tarjoaa 238-299-hevosvoimaisia vaihtoehtoja maksimivääntömomenttien asettuessa 1000-1200 Nm:n välille.

Polttoaineen ohella myös AdBluen ja moottoriöljynkulutus on puristettu aikaisempaa maltillisemmaksi. Uusien moottoreiden jatkeeksi tarjotaan ominaisuuksiltaan viilattuja manuaalivaihteistoja tai täysin uusia PowerShift 3 –vaihteistoja. Valikoimaan kuuluvissa kuusi- ja yhdeksänportaisissa manuaalivaihteistoissa hyödynnetään uutta, kaapeleihin nojautuvaa vaihteensiirtomekanismia. Valmistajan mukaan uudella paineilmatehostetulla mekanismilla on saavutettu kevyt käytettävyys ja aikaisempaa alhaisempi ohjaamon melutaso.

Ohjaamo on saanut raskaammista ajokeista tutun ilmeen sekä sisä- että ulkopuolelle. Manuaalivaihteistojen yhteydessä vaihdekeppi sijaitsee kojelaudassa, automatisoitua PowerShift –vaihteistoa käytetään ohjauspylvääseen kiinnitetyllä viiksellä.

Uuden Ategon kerrotaan olevan myös edeltäjäänsä vakaampi ja pehmeämpi kulkija, sillä tarjolla on täysin uudet ja tarkemmat ohjausvaihteet. Mukavuuteen vaikutetaan myös korvaamalla ohjaamon kolmipistejousitus nelipistejousituksella. Yli 12 tonnin takailmajousitetuissa autoissa jo aiemmin käytetty taka-akselin kolmiotuki kuuluu jatkossa kaikkien ilmajousitettujen autojen varustukseen.

Reilun 15 vuoden ajan markkinoilla ollut Atego on saanut varsin vahvan jalansijan niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Suomessa sen markkinaosuus laskusuunnassa olevassa 6,5-16 tonnin segmentissä on 37 prosentin tienoilla. Suomalaisissa jakelukuljetuksissa on osittain siirrytty keveämpiin ajokkeihin ja toisaalta osa asiakkaista on taasen valinnut raskaamman, 18 tonnin luokkaan asettuvan vaihtoehdon. Nyt esitellyn Atego-malliston myynti alkaa toukokuussa ja ensimmäiset asiakasautot rantautuvat Suomeen alkusyksyn aikana. Kaikki uuden sukupolven Ategot täyttävät Euro 6 -päästönormin, Euro 5 -vaihtoehto on tarjolla enää nykyiseen mallistoon.

 

Keveän luokan moniosaaja on saanut osakseen lukuisia uudistuksia ja viilauksia, joiden avulla mallistosta on pyritty tekemään aikaisempaa mukavampi, taloudellisempi ja turvallisempi. Seitsemän moottorivaihtoehtoa yhdessä yhdeksän vaihteiston, neljän ohjaamon ja nelivetomallien kanssa tarjoavat asiakkaalle aikaisempaa laajemman valinnanmahdollisuuden. Nyt tehtyjen uudistusten vaikutus ajettavuuteen ja käyttöön selviää myöhemmin tehtävissä koeajoissa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi