Uutiset

Kuljetuskalusto

Transport Savikolle lisää Mercedes-Benz-vetoautoja

Veho on toimittanut Savikolle kaikkiaan 18 uutta vetoautoa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. Helmikuussa luovutettiin näistä viimeisin. Kuvassa alkaen vasemmalta Antti Langinkoski (Veho), Jari Savikko (Transport Savikko), Esko Savikko (Transport Savikko), Leena Aarnio (Transport Savikko), Jarno Hietasaari (Veho), Juha Savikko ja Erkki Savikko (Transport Savikko). (kuva yllä)
Transport Savikko Yhtiöt Oy:n autot kuljettavat rahtia pääosin Skandinavian ja Baltian alueella. Kyydissä kulkee niin teollisuuden ja kaupan kuin yksityishenkilöiden satunnaiseen tarpeeseen olevia tuotteita, valmisteita ja laitteita.

Savikon käytössä olevan kaluston kokonaismäärä on yli 200 ajanmukaista ja erilaisiin tarpeisiin soveltuvaa yksikköä. Omia autoja on noin 70 ja perävaunuja lähes 200. Henkilökuntaa on lähes 100, joista kuljettajia on 80. Lisäksi tarjotaan ajoja isolle määrälle alihankkijoita.

Pitkäaikaisista kumppaneista varsinkin SSAB ja sen teräksen kuljetukset ovat edelleen Savikon isoin yksittäinen asiakas. Myös kalaa kuljetetaan suuria määriä Norjasta Suomeen ja Savikko on myös iso erikoiskuljetusten tuottaja Skandinavian alueella.

Pitkästä aikaa Mercedes-Benz-kalustoa

Aurinkoisena helmikuun alun päivänä Transport Savikko vastaanotti viimeisimmän uuden Mercedes-Benz-puoliperävaunun vetoauton Veho Oy Ab:n Pohjois-Suomen kuorma-automyyjä Jarno Hietasaarelta ja myyntijohtaja Antti Langinkoskelta. Veho on toimittanut Savikolle kaikkiaan 18 uutta vetoautoa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. Kaupat ovat olleet merkittäviä, koska näitä edeltävistä Mercedes-Benz-kaupoista on jo kulunut aikaa.

Transport Savikko Yhtiöt Oy kuljettaa uusilla Mercedes-Benz-vetoautoilla muun muassa kalaa ja terästä. Uusimmissa autoissa on MirrorCam-peilikamerat, jotka tarjoavat perinteistä peiliratkaisua laajemman kuvakulman. Ne parantavat näkyvyyttä ja lisäävät turvallisuutta siirtelyssä, käännöksissä ja kaistanvaihdoissa. Kapeilla tieosuuksilla, kuten Norjassa, MirrorCam-järjestelmä säästää kaivattuja senttejä ohjaamon ulkomitassa.

”On siitä aikaa, muistaakseni 1980-luvulla on tähtinokkaisia viimeksi ennen näitä ostettu”, kertoo Transport Savikon toimitusjohtaja Erkki Savikko.

”Kyllä siitä saa automyyjää kiittää, että kaupat syntyivät”, sanoo Savikko. ”Sitkeästi kävi Hietasaaren Jarno meillä kylässä, ja onneksi kävi. Hyvin ovat autot toimineet. Ei ole moitittavaa autoissa, eikä niiden toimittajassa. Veho on palvellut meitä koko ajan esimerkillisesti.”
Savikon ensimmäisillä uusilla Mercedes-Benz-autoilla on nyt ajettu jo lähes 700 000 kilometriä. Polttoaineenkulutusta seurataan ja lukemiin ollaan tyytyväisiä.
”Samoihin lukemiin, ellei alempiin näillä päästään, kuin kilpailijoiden merkeillä”, sanoo Savikko. 

Transport Savikko palkitsee kuljettajiaan alhaisista kulutuslukemista, hyvästä kaluston kunnossapidosta ja käytöksestä tien päällä. Kuljettajia koulutetaan säännöllisesti ja varsinkin ajotapakoulutusten on havaittu tuovan merkittäviä säästöjä polttoaineenkulutukseen.

Monipuoliset varusteet

Savikolle luovutetut Mercedes-Benz Actros 5 -vetoautot on varustettu GigaSpace-ohjaamolla ja Active Brake Assist 5 -jarrutusavustimella. Uusimmissa autoissa on myös MirrorCam-peilikamerat, jotka tarjoavat perinteistä peiliratkaisua laajemman kuvakulman. Ne parantavat näkyvyyttä ja lisäävät turvallisuutta siirtelyssä, käännöksissä ja kaistanvaihdoissa. Kapeilla tieosuuksilla, kuten Norjassa, MirrorCam-järjestelmä säästää kaivattuja senttejä ohjaamon ulkomitassa. Peilikamerajärjestelmä vaikuttaa myös polttoaineen kulutukseen vähentävästi.

Osa autoista on varustettu nousutelillä ja niillä ajetaan kalaa Norjasta. Ne ovat normipainoilla ja moottori on 12,8-litrainen ja tuottaa 390 kilowatin (530 hv) tehon.  Vastaavasti telivetoiset ovat 76 tonnin painoilla. Niillä ajetaan pääasiassa terästä ja muita suurteollisuuden tuotteita. Moottorina on 15,6-litrainen, jonka teholukema on 460 kilowattia (625 hv). Kaikissa autoissa on täysilmajouset ja niin sanottu vesihidastin.

Transport Savikko Yhtiöt Oy:n nuorempaa sukupolvea edustavat vasemmalta Katja, Heidi, Toni ja Juho.

Veho huoltaa

”Osa Savikon Mercedes-Benz-vetoautoista on huoltosopimuksella. Myös muut autot on tarvittaessa huollettu Vehon Oulun toimipisteellä”, kertovat Jarno Hietasaari ja Antti Langinkoski.
Veholle valmistuu syksyllä Oulun Oritkariin uusi noin 3 000 neliömetrin kokoinen toimitalo merenrantaan, sataman läheisyyteen. Tontin pinta-ala on 2,8 hehtaaria, ja se sijaitsee keskeisellä paikalla, hyvien liikenneyhteyksien varrella.

”Uudet toimitilat sijaitsevat hyvien yhteyksien päässä myös Transport Savikon terminaalista. Uskomme sen lisäävän ja parantavan yhteistyömme muotoja entisestään”, toteaa Antti Langinkoski.

Neljän-viiden vuoden välein

Transport Savikko vaihtaa autokaluston uuteen keskimäärin vajaan viiden vuoden välein. Silloin auton mittareihin on kertynyt noin 800 000–900 000 kilometriä.
”Uusista autoista tehdään kauppaa joka vuosi. Ensimmäiset Actrosit ovat jo kohta myös vaihtoiässä”, sanoo Savikko.

Toistaiseksi Savikko kuljettaa dieselpolttoaineella, mutta kaasukäyttöisiä vetoautoja on myös mietitty. Sopivia ei vielä markkinoilta ole kuitenkaan löytynyt ja kaasun jakeluverkoston kattavuus pitää olla parempi.
”Energiatehokkuus ja ympäristö otetaan huomioon pitämällä kalusto nykyaikaisena ja ajamalla isoilla painoilla ja täysiä kuormia”, toteaa Erkki Savikko lopuksi.


Lue seuraavaksi